Rekolte, üreticinin yüzünü güldürdü

Tekirdağ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, Şarköy'de son yılların en yüksek zeytin rekoltesinin hasat olduğunu belirterek, hasadın üreticinin yüzünü güldürdüğ

GÜNDEM 27.11.2015 14:58:00 0
Rekolte, üreticinin yüzünü güldürdü

Ülke genelinde düşük geçen zeytin rekoltesinin yaptıkları çalışmalar sonucunda Tekirdağ'da son yılların en yüksek seviyesine çıktığını belirten Tekirdağ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca "Zeytin güvesi ve zeytin sineği mücadelelerinin de gayet başarılı geçmesi sebebiyle verim ve kalitede olumsuzluk yaşanmadı. Özellikle zeytin hastalık ve zararlılarına karşı üreticilerimizin kurumumuzla dayanışma içerisinde toplu hareket etmesi ve yapılan uyarıları dikkate alması bizleri çok sevindirdi." dedi.

Zeytincilik, Şarköy İlçesi için en önemli gelir kaynaklarından biri olduğuna vurgu yapan Sarıkoca, " İlçede gemlik tipi sofralık zeytin yetiştiriciliği gerçekleştirilmektedir. Çiftçilerimiz, yetiştirdikleri zeytinin büyük bir kısmını Marmarabirlik Mürefte Zeytin Tarım Satış Kooperatifi'ne satarken, bir kısmını da kendi imkanları ile değerlendirmektedir. İlçe de zeytin yetiştiriciliği, 39 bin 652 dekar alan üzerinde bulunan 1 milyon 145 bin 903 adet zeytin ağacı ile gerçekleşmektedir. Marmarabirlik Mürefte Tarım Satış Kooperatifi'ne kayıtlı 2 bin 336 faal zeytin üreticisi bulunmaktadır. Zeytin ağaçlarının büyük bir kısmı meyve veriminde olup, az miktarda da olsa yeni dikilen fidanlarımız mevcuttur. Yöremiz koşullarında; bazı yerlerde üzüm-zeytin karışık yetiştirilmektedir. Bu durum, çiftçilerimizin zeytin ağaçları ile bahçeyi kapladığı fakat ağaçların tam verimde olmadığı 10-15 yıla kadar geçen süre içerisinde araziden maksimum fayda sağlamaya yöneliktir. Dağınık olarak bulunan zeytin ağaçları sayısının ise kapama bahçelerdeki sayıya yakın olduğu tahmin edilmektedir. 2015 sezonunda zeytin rekolte tahmini 15 bin ton civarında beklenmektedir."dedi.