EDİRNE'NİN İLÇELERİ

UZUNKÖPRÜ'NÜN KÖYLERİ (Aslıhan ve Balaban köyü) Aslıhan, Uzunköprü ilçesine bağlı tarihi bir köydür.Aslıhan Köyü adından da anlaşılacağı gibi adını köyün şu

KÜLTÜR SANAT 25.11.2015 12:35:00 0
EDİRNE

Bu nedenle burada yıllar önce yolu kullananlar için "han" kurulmuş ve Osmanlı tahrir defterleri ve arşivlerinde Edirne vilayeti, Cisr-i Ergene kazası, Aslıhan köyü (Reaya)adıyla geçmekte olup, Cumhuriyet dönemine ve günümüze kadar aynı isim ile gelmiştir. Buda göstermektedir ki köyde rumlar değil Ortodoks Gagavuz Türkleri ikamet etmiştir .Günümüzde Yunanistan a giden eski köy sakinleri köye ziyaretlerde bulunmaktadırlar. Köy Osmanlı döneminde reaya dır.Osmanlı arşivlerinden köyün adının geçtiği bir örnek verirsek Abdülkadir mühürlü defter: Paşa livası dahilinde Cisr-i Ergene'de Aslıhan köyü Sultan II. Murad zamanında Şarabdar Hamza Bey'e verilmiş ve mezkur köy hududunda bulunan Hızır ve Akberdi köyleri dahi ita edilmiş ve II. Beyazıt devrinde bunların vakıf ve mülkiyeti hakkında hükm-i şerif ihsan olunmuş olduğu ve vakıf ile mülkiyete dahil karyeler hasılatının Hz. Peygamber'in türbelerine ve Akberdi diğer adı Baykal köyü öşrü sahib-i arza ve cizyeleri Medine'ye ait olarak ispençleri, adet-i ağnam ve resm-i arusaneleri sipahiye verilmek üzre defter-i atikte mukayyet bulunduğu cihetle, defter-i cedide de o suretle kaydolunduğuna dair arşivdir.

Burdanda anlaşılacağı gibi köyün adı II.Murat dönemindeki arşivlerde geçmektedir.II.Murat hanın saltanat dönemi 1421-1451 yıllarını kapsadığına göre Aslıhan köyü yaklaşık 600 yıllıktır ki daha da eski olabilirliliği vardır .Lozan antlaşması ile beraber Daha sonra köye balkanlardan mübadele sonucu gelen mübadiller yerleştirilmiş ve köyde Müslüman Türkler yaşamaya başlamıştır.

MÜBADELEYE KADAR KÖYDE HIRİSTİYAN GAGAVUZ TÜRKLERİ YAŞIYORDU

 Köyde mübadeleye kadar olan dönemde büyük olasılıkla Hristiyan Gagavuz Türkleri yaşamaktaydı. O döneme ait bir de eski çeşme vardır. Suyu birçok nedenden dolayı tercih sebebidir. Hristiyanlardan kalan maşatlık yani mezarlık yeri bilinmektedir fakat mezarlık bozulmuş ve kaldırılmıştır.Mevcut caminin yerinde yer alan kilise mübadelenin ardından kısa süreli ortak yerleşimden sonra camiye çevrilmiş ve daha sonraları yıkılarak yerine Türk İslam mimarisine uygun cami yapılmıştır.

Köy 1923-1924 mübadele dönemine kadar büyük çoğunlukla Ortodoks Türklerin yaşadığı bir köy olmuş ve bu tarihten sonra boşalan köye batı Trakya dan gelen Müslüman Türkler yerleştirilmiştir. Köye Selanik vilayetinin Drama livası Dale köyünden ve iskorşene mahallesinden ,Selanik vilayeti Gevgili kazası Mayadağ köyünden,Selanik vilayeti Gevgili kazası Alçak köyünden,Selanik vilayeti Gevgili kazası Karasinan köyünden,Selanik vilayeti Gevgili kazası Boymice köyünden ve daha sonraki yıllarda Kosova priştinadan ,Bulgaristan kırcaaliden(osmanlı döneminde kırcaali edirne vileyatine bağlıydı) ve balkanların çeşiti yerlerinden göçmenler yerleştirilmiştir.Gelen göçmenler Oğuz Türklerinden olup Osmanlı döneminde balkanlarda yerleşik hayata geçmiş Yörüklerdir.Köyün gelenek ve görenekleri hakkında bilgi yoktur.Edirne iline 60 km, Uzunköprü ilçesine 25 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Bölgede başlıca yetiştirilen ürünler Buğday, Ayçiçeği, Çeltik, Kavun ve karpuzdur. Ayrıca köyde en önemli geçim kaynaklarından biride üzümcülüktür.Genelde üzüm Bağlarında Papazkara denilen siyah üzüm üretilmektedir (Şaraplık üzüm) Köyde ilköğretim okulu vardır ama 2006 yılı itibarıyla ortaokul kısmı 2007 yılında ise ilkokul 4. ve 5.sınıflar kapatılmıştır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı yoktur ancak sağlık evi vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 Balabanköyüde Uzunköprü ilçesinin tarihi köylerindendir.Köyün kuruluş tarihi 1300'lerin başlarına kadar uzanır. Köy adını Anadolu'dan Balkanlar'a ilk olarak geçen Osmanlı kumandanlarından biri olan Balaban Bey den (Deli Balaban) alır. Balaban Aşireti Deli Balaban bey ile birlikte Rumeli'ye göç ederek ve yerleşmiş bir Türk boyudur. Köyde şu anda Trakya halklarından Muhacirler, Gacallar Pomaklar, Dağlılar ve Romanlar yaşamaktadır.Trakya’daki en yaygın ve en bilinen Hıdrellez, köyde her yıl düzenli olarak 6 Mayıs tarihini izleyen ilk Cumartesi günü köy korusunda bahar kutlaması olarak "Dallık" adıyla coşkuyla kutlanır. Köy halkı bir gün önceden, en güzel yemeklerini yaparak günün ilk saatlerinden itibaren köy korusuna gider. Bu gidiş esnasında her türlü vasıta kullanılır. Köy korusunda piknik tarzında içkili ve müzikli çeşitli eğlenceler yapılır. Pişirilen yemekler yenir. Şarkılar, türküler söylenerek salıncaklar kurulur ve köy halkı dayanışma ruhu içinde mutlu bir gün geçirerek Hıdrellezi kutlar.

BALABAN’IN YÖRESEL YEMEKLERİNDEN VE İÇECEKLERİNDEN ÖRNEKLER:

 Düğün çorbası, Tarhana çorbası, Borani (Ispanaklı Pilav), Kuskus pilavı, Erişte, Yoğurtlu kulak, Biber ve Lahana Dolmaları ve Yaprak sarmaları, Yahni (Düğün yemeği), Papaz yahnisi, Kuzu, Piliç veya Hindi Kapama, Katmer, Akıtma, Cıllık, Ispanak böreği, Kabak Böreği, Nohut Ekmeği, Kaçamak, Katık, Zerde, Aşure, Peynir Helvası, Pancar veya Karpuz pekmezi, Hardaliye. Nahutlu ekmek malzemeleri  6 su bardağı un, 1 çorba kaşığı sıvı yağ, 45 gr nohut, 1.5 çorba kaşığı tuz, Su  yapılışı: Nahudu yıkayıp havanda dövün. Bir kaba alıp sıcak suyla ıslatın ve 1 saat bekletin. 1 bardak unu, tuz ve su ilavesiyle yoğurup yumuşak kıvamlı bir hamur hazırlayın. Nohudu ekleyip karıştırın ve 2-3 misli kabarana kadar bekletin. Ayrı bir yerde boza kıvamında bir hamur hazırlayıp nohutlu hamuru ekleyin ve iyice karıştırın. Üzerini nemli bir bezle örtüp sıcak bir yerde sabaha kadar bekletin (2 saatte bir yoğrulması gerekiyor). Kabaran hamuru kalan un, tuz ve su ilavesiyle kulak memesi yumuşaklığında olana kadar yoğurun. Hazırladığınız hamuru ekmek tepsilerine yerleştirerek pişirin. Kaçamak malzelemer:8 su bardağı su, Aldığı kadar mısır unu, 20 gr tereyağı, Tuz, Üzeri için: Lor peyniri Yapılışı:Suyu bir tencereye alıp kaynatın. Tuzunu ekleyip karıştırın. Mısır ununu azar azar eklerken tahta kaşıkla sürekli karıştırın. Kek hamuru kıvamına gelince tahta kaşığı 2-3 yerine batırıp 1 dakika daha pişirerek suyunu çektirin. Katılaşınca ocaktan alıp tepsiye boşaltın. Tereyağını bir tavada kızdırıp üzerine gezdirin. Tahta kaşıkla yedirerek iyice karıştırın. Kaşığın sırtı ile üzerini düzeltin. Lor peyniri serpiştirip sıcak olarak servis yapın.  Hardakiye malzemeleri: Üzüm, Hardal tohumları, Vişne Yaprakları yapılışı: Hardaliye için olgunlaşmış kendine has kokusu ve rengi olan üzümler ezilmeden dikkatlice saplarından ayrılarak ezilmeden hafif çatlatılmış şeklinde sıra ile topraktan yapılmış küpün içine dizilir Üzerine bir kat vişne yaprağı, onun üzerine de hafif çatlatılmış siyah hardal tohumu dizilir.Bu yerleştirme işlemine küpün üzerinde 5–10 cm boşluk kalıncaya kadar devam edilir. Bu yerleştirme işlemi bitince üzerine üzümler sıkılan üzün suyu yani şıra küpün içine dökülür. Hardal tohumu üzüm şırasının mayalanmasını engellemesi nedeniyle şıranın alkole ya da sirkeye dönüşmesini engelleyecektir. Hardaliyenin oluşması için ortam ısısının 20-25 derece olması tercih nedenidir.

Birer gün arayla musluktan alınan şıra, küpün içinde yerleştirilmiş olan üzüm, vişne yaprağı ve hardaliye tohumlarının üzerine dökülür. Hardaliyenin içime hazır olması için 20-25 derece ısıda 20-22 gün beklenir. Kaynama döneminden sonra elde edilen şıra tortusundan arındırılması için süzülüp içime hazır hale getirilir. Dinlendirme kabından çıktığı gibi doğrudan içilmez. Hardalın acı tadını gidermek için bir miktar su eklemek gerekebilir. Hardaliyenin saklanması sırasında da serin gölge bir yer tercih edilir. Çok sıcak veya soğuk ortamlar hardaliyenin tadını etkiler.

EKONOMİSİ TARIM HAYVANCILIĞA DAYALI 

 Balaban Edirne iline 95 km, Uzunköprü ilçesine 27 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Çeltik,kavun,karpuz,pancar,ayçiçek ve buğday başlıca yetiştirilen tarım ürünlerdir.

Köyde, İlk öğrenim okulları nüfus yetersizliğinden kapanmış durumda olması nedeniyle, köyde yaşayan ilköğrenim öğrencileri taşımalı eğitim sisteminden yararlanmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köyde, Tarım Kredi Kooperatifi,Tarımsal Sulama Kooperatif ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bulunmaktadır. Köyü tarımsal arazilerinde en lezzetli çeltik, kavun ve karpuz gibi tarımsal ürünleri yetişir.Bölgede Balaban köyünün pirinçi gibi  kavun ve kaprpuzu’da çok meşhurdur.

 Hazırlayan/Seyit SÜREN