EDİRNE'NİN İLÇELERİ

UZUNKÖPRÜ'NÜN KÖYLERİ (Süleymaniye-Alıç ve Altınyazı köyü) Süleymaniye: eski isimi Çingene Yeri ve Çingene Merası,Uzunköprü ilçesine bağlı bir köydür. Bulgaristan'ın Deli

KÜLTÜR SANAT 24.11.2015 14:25:00 0
EDİRNE

Yerleşilen yörede daha önceden Çingeneler yaşamakta iken Süleyman Bey gelince yöreyi tamamen terk etmişlerdir. Bundan dolayı bölgede gayri resmi olarak köyün adı 'Çingene merası' olarak kullanılmakta olup resmî kayıtlarda köyün adı "Süleymaniye" olarak geçmektedir. Köyde ciddi bir göç yaşanmış olup, göç alan yerler Almanya, İstanbul ve Uzunköprü öncelikli olarak sayılabilir.Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yok.Edirne iline 85 km, Uzunköprü ilçesine 18 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisinde bulunmaktadır.

EKONOMİSİ TARIM ,HAYVANCIK VE MADENCİLİĞE  DAYALI

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa ve madenciliğe dayalıdır. Linyit kömür işletmeleri sayesinde köy halkı geçimini sağlamaktadır. Arazi varlığı olarak; komşu köylerle kıyaslandığında arazi miktarı düşüktür. Köy sınırları içerisinde kalan arazinin büyük bir kısmı Ormanlarla kaplıdır. Arazisinin büyük bir kısmı Temel tarım ürünü buğday ve süpürge teli (süpürge darısı) üretimi için kullanılmaktadır. Bölgenin en yüksek yeri (Haremi Tepe) olduğu için sulama sorunu vardır. Köyde Süleymaniye ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır. Kanalizasyon şebekesi yeni yapılmıştır.

PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık evi vardır fakat ebe olmadığından kapalı durumdadır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup,köy içi yolları stabilize yoldur, halk yazın toz ve topraktan kışın çamurdan sıkıntılı ve problemli zamanlar yaşamakta olup köy tüzel kişiliğinden çözüm bulmasını istemekte ve beklemekte olmalarına rağmen konuyla ilgili çözüm gerçekleştirilmemektedir. kanalizasyon çalışması  nedeni ile köy yolları bozulmuş ve  daha sonra tamiratı yapılmıştır. Köyde elektrik ve sabit telefon hatları vardır. Elektrik hatları 2007 sonu itibarıyla yenilenmiştir.

Alıç, Uzunköprü ilçesine bağlı  şirin bir köydür.Köyün adı köyün merasında bol miktarda yetişen alıç meyvesinden gelir. Ancak bugün alıç ağaçlarının bir çoğu zarar görmüştür ve çok az bulunmaktadır. Köyde son zamanlarda iş alanı dar olması  nedeniyle dışarı bir hayli göç olmuştur. Nüfus her geçen gün azalmaktadır. Köyde, çoğunlukta yaşlılar kalmıştır. Köy erkeklerinin vakit geçirebileceği 5 kahve bulunmaktadır. Sosyal yaşam ve dayanışma oldukça fazladır. Edirne'nin en yüksek tepelerinden birinde bulunur ve rüzgarı hiç bitmez. Aile planlamasında ve eğitim öğretimde Edirne ilinin örnek yerleşimlerindendir. Edirne iline 90 km; Uzunköprü ilçesine 24 km; Keşan ilçesine de 21 km, uzaklıktadır.Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu var ama kapanmıştır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyonu vardır (planlaması yoktur). PTT şubesi ve PTT acentesi yok. Sağlık evi var ama faaliyette değildir. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.sağlık evi her Çarşamba faaliyettedir. Köyde ADSL bağlantısı 22.10.2009 tarihinde yapılmıştır.

Altınyazı, Uzunköprü ilçesine bağlı göçmenlerin kurduğun tarihi şirin bir köy.Köy tarihsel Haralar Kalesi çevresindeki yamaçlara kurulmuştur. Eski adı Harala olup 1960 yılından sonra Altınyazı adını almıştır. Köyün yeri geniştir. yerli köyü olduğu rivayet edilir. yerlilerin 10 hane olduğu rivayet edilir. 1877-1878 Rus savaşı, yani 93 harbi sonrasında köye muhacırlar gelmiş ve köy büyümüştür. Toprakları verimlidir. Sulamalı tarım yapılmaktadır. Köy yanından dere akmaktadır. Altıntyazının linyit kömürünü tüm çevre köyleri kullanmaktadır. Bugün uzak yerlerden görülebilen büyük bir tepe halindedir. Tepenin eteklerinden ve üzerinden baraj seti yapılmak amacı ile bol bol taş çıkarıldığı görülmektedir. Tepenin üzeri geniş bir düzlüktür. Bu düzlükte bina temelleri ve temel yerleri göze çarpmaktadır. Düzlüğün sona erdiği dik yamaçların başladığı yerde de surların izleri mevcuttur. Tarihi kale kalıntıları M.Ö. 1200'lü yıllardan kalmadır. Güney yamaçta ayakta kalmış olan sur parçasının Harala Kalesi'nin kapısı olduğu açıktır. Bu parça İstanbul ve Enez surları biçiminde olduğundan Harala Kalesi'nin de bir Roma kalesi olduğu anlaşılmaktadır. Kalenin güneyinde şehitler mezarlığı vardır. Mezarlığın büyük oluşu kalenin çetin savaşlardan sonra düşürülebildiğini bize anlatmaktadır. Osmanlılar bu kaleyi 1362 yılında almışlardır. Kaleye ait dillerde dolaşan efsaneler çeşitli ve boldur. Günümüzde kale ve çevresi sit alanı içindedir.

 EKONOMİSİ

Köyün balığı çok meşhurdur aynalı sazan,levrek,bulgar,kasna,çamurcu,yayın,ve alabalık vardır.Köyde 2 adet alabalık çiftliği  bulunmaktadır.İsteyenler günün herhangi bir saatinde gidip alabalık alabilirler.Köyde 1 adet tavuk hindi ve kaz çiftliği bulunmaktadır.Taze köy yumurtası almak isteyenler ve kaz isteyenler,hindi isteyenler günün herhangi bir saatinde gidip alabilirler.Bir adet kooperatif vardır. Benzinliği köyün girişindedir. Aynı zamanda halka sabah 8 ve 10 arasında balık satışı yapılmaktadır.Sabah kahvaltılarında yenen ve içerisinde birçok çeşidi bir araya getiren tuz biberi çok sevilmektedir .Ayrıca her sene mayısın ilk veya ikinci haftası düzenlenen dallık organizasyonu yapılır ve tüm köylüler ve civardaki insanlar piknik alanınana çıkarlar ve hidrelezin gelişini kutlarlar.Köyün geçim kaynağı çitçilik,balıkçılık mağdencilik ve hayvancılıktır. Edirne iline 94 km, Uzunköprü ilçesine 27 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.1981 yılında kurulmuş S.S.Su ürünleri Koop. köyün en önemli ekonomik aktiviteleri arasında yer almaktadır. 108 ortaklı Altınyazı Su ürünleri koop. 12 teskereli balıkçı ile her gün tutulan Sazan, levrek, bulgar tekesi , köstereç gibi balık türleri balık hanede satışa sunulmaktadır.Köy sınırları içerisinde linyit işletmeleri mevcut olup işletmelerde çalışmak üzere Zonguldak civarından gelen yaklaşık 30 hane maden işçisi köy ekonomisine katkı sağlamaktadır.

Altyapı  bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon ve internet vardır.

Hazırlayan/Seyit SÜREN