Derin Çatak şehitleri anıldı

1922 yılında Malkara'nın Sağlamtaş Mahallesi Derin Çatak Mevkii'nde Bulgar askerleri tarafından şehit edilen vatandaşlar anısına 5. Geleneksel Derin Çatak Şehitlerini Anma Günü düzenlendi.

GÜNDEM 23.11.2015 15:33:00 0
Derin Çatak şehitleri anıldı

Malkara Belediyesi'nin katkılarıyla Sağlamtaşlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin organizasyonunda Derin Çatak Şehitliğinde gerçekleştirilen anma programına Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Murat Kızıltan, Belediye Meclis Üyesi Kent Konseyi Başkanı Ali İhsan Uslu, Belediye Meclis Üyeleri Hüseyin Simen, Ahmet Bedel, Siyasi Parti Temsilcileri, mahalle muhtarları, Sağlamtaşlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hasan Aydın ve vatandaşlar katıldı. Çelenk sunumu, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Derin Çatak Mevkii ve Derin Çatak şehitleri hakkında bilgiler verildi.
Burada bir konuşma yapan Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul, "Tarihin birçok evresinde aziz Türk Milleti canını, toprağını, namusunu korumak için birçok şehit vermiştir. Balkan Savaşları'nda, 1. Dünya Savaşı'nda eşik tepelerinde, Çanakkale'de özellikle yüz binlerce vatan evladımız şehit olmuştur. Bizler bugün Balkanlar'da halen yaşamakta olan soydaşlarımızı sık sık ziyaret edip, onların sorunlarına çözüm arıyoruz. Bugün başka bir devletin bayrağının altında yaşasalar bile onları yalnız bırakmamaya çalışıyor ve onların sorunlarıyla ilgileniyoruz. Bugün günümüz Türkiye'sinde halen ne yazık ki vatanımızın varlığı, birliği için şehit vermeye devam ediyoruz. En son geçen hafta Malkaralı bir kardeşimizi şehit verdik.

Hepimizi üzdü, hepimizi derinden yaraladı. Geçen hafta Malkara'nın Kurtuluş Gününden tam bir gün önce Şehidimiz Jandarma Uzman Çavuş Selim Vural'ın şehit ateşi Malkaramıza düştü. Gerçekten bugün bu coğrafyada özgür ve bağımsız bir şekilde yaşayabiliyorsak bunun kıymetini ve bunun karşılığında ödediğimiz bedelleri farkına varabilmeyi bilmemiz lazım. Bize bugünleri yaşamımıza vesile olan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk, tüm silah arkadaşları ve tüm şehitleri çok iyi kendi içimizde anlamamız lazım. Bunu neyin karşılığında biz buralarda yaşayabiliyoruz, rahat nefes alabiliyoruz, özgürce yaşayabiliyoruz. Bunları göz ardı etmememiz lazım. Ben bugün burada Balkan Harbi'nde şehit olan değerli Sağlamtaşlı ecdadımızı tekrar saygı ve rahmetle anıyorum. Hepinize katıldığınız için teşekkür ediyorum” dedi,
Öğle namazının ardından ise Sağlamtaş Orta Camii'nde mevlid-i şerif okutuldu ve katılanlara pilav ve ayran ikram edildi.
DERİN ÇATAK
Bulgar birliklerine karşı çete faaliyetleri yapan Kurt Mehmet'e Bulgar birlikleri tarafından haber yollanarak kendisine bir şey yapılmayacağı yönünde verilen sözlerin ardından Kurt Mehmet ve arkadaşları Bulgar komutanlarına inanarak Derin Çatak Mevkii'nden Sağlamtaş'a geldiler. Fakat sözünde durmayan Bulgar birlikleri Kurt Mehmet, Çalı Abdullah, Veysel Ağa, Bedel Mehmet, Hacı Onbaşıların Mehmet, Hüsniyelerin Süleyman Ağa, Kuranların Küçük Mustafa, Koca Berberlerin Hacı Mehmet, Çınarlıdere'den (Bunak) Mustafa Ağa, Pamukların Hüseyin Ağa ve İbrahim Pehlivan'ı Derin Çatak Mevkii'sinde infaz ederek katliam yapmışlardır.