50 sanat yılını Edirne'de kutladı

Şair, yazar, çevirmen, edebiyatçı olan Ataol Behramoğlu, Edirne Belediyesi'nin daveti üzerine 50. Sanat Yılını Edirnelilerle kutladı. Edirne Belediyesi olarak sanata büyük önem verdiklerini dile getiren Edirne

GÜNDEM 17.11.2015 16:19:00 0
50 sanat yılını Edirne

Edirne Belediyesi tarafından Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda ‘50. Sanat Yılında Ataol Behramoğlu’ isimli bir program düzenlendi. Ataol Behramoğlu programa 20 yıllık yol arkadaşı Haluk Çetin ile birlikte katıldı. Sanatseverlerin büyük ilgi gösterdiği programda söz alan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, bir belediyenin şehirde olan her şeyden sorumlu olduğuna, ama en önemlisi de bir belediyenin şehirde olmayan her şeyden de sorumlu olduğuna değindi. Belediyelerin, şehrin sadece kanalizasyonuyla, yoluyla, çiçeğiyle değil; o şehrin sanatıyla, kültürüyle ve yol haritasıyla da ilgilenmesi gerektiğine değinen Gürkan, “Emperyal bir başkent olan Edirne’nin sanata, sanatçıya, kültüre ilgisiz ve uzak kalması düşünülemez. Bir belediye başkanı şehrin her eksiğini gidermek zorundadır; yolunu, alt yapısını, üst yapısını… Bunları elbet birileri yapacak; Ahmet olmazsa Mehmet; Mehmet olmazsa Recep; Recep olmazsa Ali… Aslında bizlerin kaçırmamamız, ıskalamamız gereken şeyler de var; o da kültür ve sanat. Ben istiyorum ki; yaşadığım kentin sokakları sanat koksun, kültür koksun, aşk koksun. Sevgili Ataol Berhamoğlu’nun dediği gibi ‘Edirne köprüsü taştan’ diyorduk, artık ‘Edirne köprüsü aşktan’ diyelim” dedi. 

Türkiye’nin tankıyla, tüfeğiyle, F-16’larıyla değil; sanatıyla, kültürüyle anılması gerektiğine değinen Gürkan, “Benim ülkem kaç tane Yaşar Kemal’i, Nazım Hikmet’i, Sabahattin Ali’si olduğu ile bilinsin.Edirne sınır kenti; bir tarafı Yunanistan, bir tarafı Bulgaristan, AB ile sınır kenti, serhad şehri… Balkan coğrafyasının tümünden dostlarımız, arkadaşlarımız var. Onlarla sohbet ederken, ben şunu demek istiyorum: ‘Bizim Tarık Akan’ımız var, bizim Yılmaz Güney’miz var, Bizim Fatma Girik’imiz var. Fikret Okyar’ımız, bizim Hasan Rıza’mız var’ diyelim; ‘Bizim Atilla İlhan’ımız, İsmet Özer’imiz, Ataol Behramoğlu’muz var’ diyelim. Gayri safi milli hasıladan, tanktan, toptan, F-16’dan daha çok bunları konuşmaya başladığımız da Edirne’miz işte o zaman dört başı mamur bir kent haline gelecek” diye konuştu. Başkan Gürkan’ın ardından söz alan ünlü sanatçı Ataol Behramoğlu, ülke gündeminden, Edirne’den ve Edirne’nin öneminden söz etti. Konuşmalarının ardından şiir dinletisi sunan Behramoğlu için hazırlanan belgesel ise büyük alkış aldı. Programda İsa Çelik’in objektifinden Ataol Behramoğlu’nun sergisinin açılışı da gerçekleştirildi.