Hız yapan yandı

Edirne Belediyesi ve Emniyet Müdürlüğü'nün hazırladığı proje ile kentin en işlek yollarına kule şeklinde 30 adet hız kontrol cihazı olan radarlar kuruluyor.Hız sınırlarına uymayanlara kesilec

GÜNDEM 15.11.2015 13:16:00 0
Hız yapan yandı

Edirne Emniyet Müdürlüğü ile Edirne Belediye Başkanlığı var olan MOBESE ve trafik izleme sistemine 30 kule şeklinde araçların hızlarını kontrol ederek otomatik fotoğraflama yapabilen radar cihazı ekliyor. Kentte trafiğin yoğun olduğu cadde ve bulvarlara kurulmaya başlanan sistemlerle sürücülerin birçok noktalarda hızları kontrol altına alınacak. Yollarda hız limitlerine uymayan sürücülere ise kule radarların çektiği fotoğraflı cezalar 10 gün içerisinde adreslerine yollanacak. Hız sınırlarını aşan her sürücüye kesilen trafik cezasının yüzde 70’i devlete, kalan yüzde 30’u ise, Edirne Belediyesi hesaplarına aktarılacak. Bu yolla belediyenin yıllık yaklaşık 1 milyon lira ek gelir elde edebileceği hesaplandı. Önümüzdeki ay devreye girecek sistem için kentin giriş- çıkış noktaları ile Kapıkule Sınır Kapısı’na giden yollar üzerinde kule radar cihazlarının kurulum çalışmaları sürüyor.

CEZALAR 10 GÜN SONRA ADRESTE
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, radar cihazlarının hız meraklısı sürücüleri engelleyeceğini, sistemin tespit ettiği hız limitlerini aşan sürücülerin evlerine 10 gün sonra cezanın geleceğini söyledi. Şahin, şöyle konuştu: "Edirne’de göreve geldiğimden beri devam eden bir çalışmaydı. Radar cihazı yerine hız kontrol cihazı diyelim. Zaman zaman sizlerde görüyorsunuz, hız meraklısı sürücüler Edirne’nin  caddelerini adeta sahipleniyorlar. Böyle durumlarda bizde ilin 30 yerine bu sistemleri yerleştirerek kontrol edeceğiz. 10 gün sonra da adına ceza tutağını gelecek. Bu hız cihazlarının faydası değil de insanların hız yapmalarını engelleyecek. Bazı ceza-i müyeddiyeler uygulanacak. Bu ceza bedellerinin yüzde 70’i devlete, yüzde 30’i belediyeye kalacak. Belediyede de bir gelir kaynağı olacak."


IŞIK İHLALİNİ DE İZLEYECEK
Hız kontrolün yanı sıra cihazların kırmızı ışık ihlallerinin de tespit edeceğini anlatan Şahin, sadece hız kontrol cihazlarının değil, uygun yerlere park etmeyenlerin, kırmızı ışık ihlalleri yapanların bu cihazlar tarafından tespit edilebileceğini söyledi. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, şöyle konuştu:"Bunlar, Edirne İl Emniyet Müdürlüğü’nde dosyalanıp ilgililere gönderilecek. Sistem henüz aktif değil. Ancak, önümüzdeki günlerde faaliyete sokacağız. Bu çalışmaları Edirne Belediyesi ile 7-8 aydır takip ediyoruz. Bakanlıktan ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nden gerekli onay aşamaları var. Sadece Edirne’de değil, ülkenin birçok kentinde bu uygulama mevcut" diye konuştu.
40 LİRA VEREN HIZ YAPACAK
Vali Dursun Ali Şahin, hız tutkunları için Havsa İlçesi’nde 500 dönüme yakın bir arazide Off-Road pisti hazırlandığını söyledi. Araç sürücülerini 30-40 lira vererek bu pistte hız yapabileceklerini kaydeden Vali Şahin, "İki aydır uğraşıyorum. Havsa İlçesi’nde 500 dönüme yakın bir yeri Off-Road pisti olarak yaptıracağız. İki engel vardı, kaldırdık. Off-Road önümüzdeki yaz aylarına kadar yetişecek. Orada hız yapabilecekler. Bunun dışında ayrıca merak olsun diye çamur- çukur parkurların yer alacağı bir yer olacak. Bu pist şu anda Balkanlar'da bile yok. Türkiye’de Formula 1 var. Çok üst düzey ama bu orta sınıfa hitap eden bir pist olacak. 30-40 liraya arabanla gidip dilediğin gibi yarışacaksın. Kendini ve arabanı tanıtacaksın, turizme de katkısı olacak" ifadelerini kullandı.
EN AZ CEZASI 189 LİRA
Yeni kurulan sistemle birlikte sürücüler yollardaki hız limitlerini gösteren uyarı levhalarını daha iyi takip etmek zorunda kalacak. Kurulan kule radar cihazları o yoldaki hız limitlerine göre kontrol yaparken, aşan sürücülere ise en az 189 lira para cezası kesilebilecek. Hız limitinin yüzde 30’dan fazla aşılması durumunda ise bu cezalar ikiye katlanacak.