EDİRNE'NİN İLÇELERİ

UZUNKÖPRÜ TARİH ÖNCESİ DÖNEMDE UZUNKÖPRÜ Uzunköprü yöresinde tarih öncesine ait bir araştırma yapılmamıştır. Ancak Uzunköprü'ye en yakın Edirne Çardak Altı Prehistorik yerle?

GÜNDEM 15.11.2015 12:34:00 0
EDİRNE

1959 yılında yapılan kazılarda, Edirne Sabuncu bağlarında ve Lalapaşa'nın Sinan köy yakınlarında bulunan hortumluya ait defanstır. Halen bu bulgular Edirne müzesindedir. Bu fosillere Trakya'nın güneyinde de rastlanmıştır ki, bu yöreye Uzunköprü de girmektedir. Ayrıca 1959 da Şevket aziz Kansu Edirne İl merkezinin yaklaşık beş km kuzey batısında, Tunca ırmağının üst sekisinde Çardak altı denen yörede kazılar yaptırdı. Burada bir yerleşme yeri saptadı.

Bu kazıda bulunan kültür belgelerinden çok sayıda çanak, çömlek, bezekler, noktalı, oluklu, kırık, paralel, ve eğri çizgilidirler. Minik bir baltacık, ufak çapta bir el değirmeni ve cilalı bir el baltası da bulundu. Bu kültür buluntuları İsa'dan önce 3500 yıllarında yaşamış insanlara ait olduğu saptandı. Bu insanların Uzunköprü yöremizi içeren tüm trakya'da yaşamış oldukları anlaşılmaktadır. Edirne Çardak Altı yerleşme yeri dışında tarih öncesi yaşamış insanların Edirne, Lalapaşa yöresinde, halkın kapaklı kayalar diye adlandırdığı " Dolmen" ve dikili taşlar "Menhir" denilen mezar kültürü ile ilgili buluntulardır ki, bunlar İsa'dan önce 3000-2000 yıllarından yaşamış insanlara aittir. Höyükler (Tümülüs): Trakya'da üç grupta gördüğümüz höyükler olarak adlandırdığımız yığma tepelerin, mezar anıtlar olduklarını Yunan Tarihçisi Heredot tarihinde yazmıştır. Bunu Fransız arkeologlarından A. Dumond 1860 yılında Trakya'da yaptığı araştırmalarda kanıtlamıştır.

Ergene Havzasında Kaba Höyük ve Alpullu Höyükleri en büyükleridir. Uzunköprü'ye en yakın olan Yeni köy ve Eski köy yakınındaki çifte tepeler, Kavacık köyü içindeki höyük ile Kurtbey yöresindeki üç adet küçük höyük görülmektedir.Bunlardan Alpullu höyüğünde Arif Müfik Mansel'in 1936 yılında yaptığı arkeolojik kazıda İ.Ö. 2000 yılında başları, ilk Tunç Devrine ait monokron kara veya kül renginde geometrik çizgili seramikler bulunmuştur. Bunlar birleştirilerek bir küp ve iki vazo elde edildi. İşte bu mezar kültürü buluntuları bizlere yöremizde bu dönemde yaşamış olan insanların yaşamlarına ışık tutmaktadır. Gerek Orta Asya, Güney Rusya ve balkanlarda, gerekse Anadolu höyüklerinde yapılan araştırmalarda, Trakya yöresinde bulunan bulgularla benzerlikler görülmektedir. Böylece Trakya ve Uzunköprü yöresinde yaşamış kavimlerin, Orta Asya ve Anadolu'dan geldikleri belirlenmiştir.Günümüzdeki Uzunköprü köylerinin çoğu yukarıda sözü edilen en eski yerleşme yerleri olan höyüklerin yakınlarında kurulmuşlardır. Bunun en belirgin kanıtı, Kavacık köyünün içinde ve üzerinde su deposu bulunan höyük ile Kurtbey yakınındaki Gölcük Höyüğü bitişiğindeki eski bir Trakya köyü olan Gölcük Ören yeridir. Bu ören yerinde de Alpullu höyüğünden ve Edirne Çardak Altı kazılarından kültür buluntularına benzeyen küp, çanak, çömlek seramiklerine rastlanmaktadır.

Uzunköprü’de yetişen Ünlüler

SULTAN II. MURAT;1404 yılı haziran ayında Amasya'da doğdu ve 1451 yılında Edirne'de öldü. Babası Çelebi I.Mehmet ve annesi Dülkadiroğlu Süli bey'in kızı Emine hatundur. Uzunköprü'nün kurucusudur. Balkanlar'da Osmanlı egemenliğini pekiştirmiştir. Osmanlı toprakları içine birçok eseri mevcuttur.
MİMAR MUSLİHİDDİN; Osmanlı mimarisinin, üst seviyelere ulaşmasına öncülük etmiştir. Ergene köprüsünün,
Edirne'de üç şerefeli caminin ve İstanbul'da Rumeli Hisarının mühendisi ve mimarıdır.
KUM BABA;1357 (H.758) yılında Uzunköprü'nün Bizanslılardan geri alınması esnasında şehit olan serdengeçti Türk akıncısıdır.
GAZİ MAHMUT BEY;Ergene köprüsü'nün yapımına nezaret eden ünlü akıncı beyi. (H.847) 1443. Mezarı köprünün başındadır.
PAŞAYİĞİT BEY;Rumeli'nin fethi ve I.Kosava savaşında, Sırbistan, Bosna ve Yunanistan üzerinden yapılan akınlarda görev almıştır. Bu savaşlarda büyük kahramanlıkları görülen Paşayiğit beye, o zamanki adı Paşayiğit köyü olan günümüzdeki Ömerbey köyünün dirlik olarak verildiği vakıf kayıtlarında mevcuttur.
GAZİ TURHAN BEY;Turhan bey, tüm Osmanlı ve Bizans kayıtlarında Paşayiğit beyin oğlu Turhan bey olarak geçer. Ömerbey köyünde doğmuştur. Babasının yanında yetişmiştir. Mora fatihi olarak dünyaca tanınır. Türk soyuna büyük hizmetleri bulunmaktadır.
İSHAK BEY;II.Murat dönemi akıncı beylerinden Üsküp sancak beyidir. Paşayiğit beyin yanında yatişmiş ve onun evlatlığıdır. Ergene şehri ve köprüsü ile Edirne'de kurulmasına başlanan üç şerefeli caminin yapımlarında II.Murat'a bilgi ve maddi destek sağlamıştır.
ÖMER BEY:Fatih Sultan Mahmet Akıcılarından Gazi Tuhan Beyin oğludur. 1452 yılında babası Turhan bey ile beraber Mora savaşlarına katıldı. Taselya ve Mora sancak beyliği yapmıştır.
ŞEHSUVAR BEY;Şehsuvar bey, Anadolu'da Maraş ve Elbistan yöresinde, Oğuz boylarından Dülkadir Beyliğinin beyi, Süleyman beyin oğludur. II.Murat döneminde Çirmen sancak beyliği yapmıştır. Uzunköprü ve Ergene kentinin kuruluşunda büyük hizmetleri olmuştur. Mısırdaki Memluk Devleti ile yaptığı savaşta ölmüştür.
SÜLEYMAN PAŞA:Uzunköprülüdür. 1680'de Başbaki kulu, sonra sipahiler ağası ve Mirimiranlıkla 1690 da Maraş, 1691 de Tarsus, 1692 de Silifke, 1694 de Musul ve daha sonra Muğla ve Menteşe Beyliklerinde, 1696 da Hamit Beylerbeyi iken ölmüştür. Başarılı bir yönetici olarak bilinir.
ŞEYH SİNAN;Uzunköprü doğumlu din bilginidir.
HATTAT HACI AHMET;Uzunköprü doğumlu ünlü hattatlarımızdandır.
HATTAT MEHMET KAMİL EFENDİ;
Uzunköprü'de yetişmiş ünlü hattatlarımızdandır.
ENİS;Uzunköprü'de yetişmiş ünlü ozanlarımızdandır.
RIZA ÇELEBİ;Uzunköprü'de yetişmiş, müderris ve kadılık yapmıştır. Gazel ve şiirleri mevcuttur.
RUMİ BEY; (Katip Davut)16 ncı yüz yıl Kanuni dönemi ozanlarındandır.Rumeli beylerbeyi katipliğini yapmıştır.Güzel şiirleri mevcuttur.
ZEMANİ;16 ncı yüzyıl Kanuni dönemi ozanlarından.
NUREDDİN FAKİH;15 nci yüzyılda II.Murat döneminde yaşamış, Ergene şehri ve köprüsünün kuruluşunda çalışmış islam hukuku bilginlerindendir.
ŞEYH MUSTAFA FERİDETTİN;Din bilgini.
MEHMET SADİ EFENDİ;Halk ozanı.
AŞKİ;Halk ozanı.
KAVLİ;Halkozanı.
KELAMİ;Halk ozanı.
MEHMET EMİN EFENDİ:Halk ozanı.
MEHMET ITRİ:Hattattır.
ARİF;Halk ozanıdır.
VALAHİ;Halk ozanıdır.
HAFIZ İSMAİL EFENDİ: (Yayalar) (1849-1923)Uzunköprü'nün yerli ve köklü Yayalar ailesindendir. Tanzimat döneminden sonra Uzunköprü'de yapılan örgütlenmelerde 33 yıl süreyle görev yapmıştır. İki dönem belediye başkanlığı esnasında Uzunköprü'ye önemli yapıtlar kazandırmıştır.
BASRİ KARAKUŞ; (1916-1987)Halk ozanıdır.
DERVİŞ KEMAL ÖZCAN: (1930- )Halk ozanıdır.
ÖĞRETMEN LATİF BAĞMAN: 15 nci yüzyıldan başlayarak günümüze kadar, Rumeli'de II.Murat tarafından kurulan ilk Türk kenti "Ergene şehri" nin tarihini "Uzunköprü Tarihi ve Belgeleri" adlı eserinde toplayarak Uzunköprü halkını onurlandırmıştır.

Hazırlaya/Seyit SÜREN