Vatandaşın sonuçlardan beklentisi ne?

1 Kasım seçimlerinde AK Parti tek başına iktidar olmayı başardı. Peki vatandaşın iktidar partisinden beklentisi ne? Marmara Haber Gazetesi'nin deneyimli muhabiri Seyit Süren ile Onur Aydın, Çerkezköy'de sokağa ?

GÜNDEM 4.11.2015 17:00:00 0
Vatandaşın sonuçlardan beklentisi ne?

1 Kasım seçimlerinde tek başına iktidar olan AK Parti, 7 Haziran'daki genel seçimlerde aldığı yüzde 40,87 oy oranını 8,61 puan artırarak yüzde 49,5'e çıkarttı ve parlamentoya 317 milletvekili taşımayı başardı. CHP 132 olan milletvekili sayısını 134 çıkardı. MHP'nin 80 olan milletvekili sayısı 40'a, HDP'nin 80 olan milletvekili sayısı ise 59'a düştü.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 1 Kasım seçimlerinin kesin sonuçlarını 12 Kasım'da açıklaması bekleniyor. Buna göre 17 Kasım'da Meclis Genel Kurulu'nun açılarak milletvekillerinin yemin etmesi bekleniyor.

Peki, seçim sonuçları ve yeni hükümetin kurulmasının ardından vatandaşlar neler bekliyor. Marmara Haber Gazetesi muhabirleri Seyit Süren ve Onur Aydın, sokağa çıktı ve vatandaşın nabzını yokladı.

TEMENNİMİZ İSTİKRARIN SAĞLANMASI

Çerkezköy’de mobilya mağazası bulunan Okan Kaşarcı, 7 Haziran seçimlerinden sonra 1 Kasım seçimlerine kadar olan süre içerisinde piyasalarda meydana gelen belirsizliğin 1 Kasım seçimi sonrasında istikrara yönelmesinin sinyalini verdiğini belirterek, "İnşallah piyasalarda istikrar sağlanır diye düşünüyorum.1 Kasım seçimlerinde AK Parti değil de  CHP’de birinci gelmiş olsaydı  değişen bir şey olmayacaktı. Halkımızın büyük bir çoğunluğu oyunu AK Parti’ye kullandı ve yeniden göreve devam etmesini onayladı. Eğer AK Parti verdiği sözleri yerine getirmez ise 4 yılını tamamlayamaz görüşündeyim. Eğer verdiği sözleri tutarda istikrar, huzur ortamını tesis ederse diyecek söz yok. Biz esnafız. Bizim siyasetle işimiz olmaz. Bizim tek istediğimiz piyasalarda istikrar ortamının olması ve ülkemiz huzur ortamına kavuşmasından yana ve insanlarımızın mutluluğudur. Tabiki insanlarımızın da mutlu olması gelir düzeylerinin bu günkünden iyi olması gerekmektedir.” dedi.

SEÇİMLE BİRLİKTE BELİRSİZLİK KALKTI

Çerkezköylü esnaflardan Naci Tuna, 1 Kasım seçimlerinin ardından son aylarda piyasalarda süren  belirsizliğin de ortadan kalktığına dikkat çekerek, " 7 Haziran sonrası halkımızın koalisyon beklentisinin gerçekleşmemesi nedeniyle o günden 1 Kasım seçimlerine kadar piyasalar durgulaştı ve belirsizlik hakim olmuştu.1 Kasım seçimleri sonunda piyasalardaki belirsizlik ortadan kalktı. Esnaf olarak bizlerin de beklentisi ülkemizin biran önce huzur ve güven ortamına kavuşarak istikrarın sağlanmasıdır. İstikrarsızlık nedeniylede çok artan maliyetlerin düşürülmesi ve verilen sözlerin tutulmasıdır. Bizlerin beklentileri iktidardan budur.”diye konuştu.

VERDİKLERİ SÖZLERİ TUTACAKLARINI BEKLEMİYORUM

Emekli Mehmet Hamza,1 Kasım seçimleri ile tekrar işbaşına gelen AK Parti’nin verdiği sözleri tutmayacağını iddia etti. Hamza, “Yıllardır emekliyim. 13 yıldır ülke yönetiminde olan AK Parti bu güne kadar emekliyi hiç düşünmedi ve yılda 40-50 liralık bir artış yaptı. Ama milletvekillerine gelince senede hem de üç kez yüzde 45 oranında zam yaptı. Bir emekli vatandaş olarak ben 1 Kasım’da tekrar iş başına gelen AK Parti’nin verdiği sözleri tutacağına hiç inanmıyorum. Daha öncede emekliye enflasyon farklarını vereceğim demişti. Sonra parayı başka yere aktardı. Benim hakkım olanı bana vereceksin. Başka yerde kullanamazsın. Ben gerçekten çok karamsarım. Ancak yerdikleri vaatlerin yüzde 5’ini yerine getirir düşüncesindeyim. Şunu da belirtmek istiyorum. Bu güne kadar kazandığımız haklarımızı da elimizden gidecek kaygısındayım. İnşallah yanılırım. Birde bugüne kadar jet hızıyla açıklanmış bir seçim sonucuna ilk kez şahit oluyoruz. Nasıl olduğunu da anlamış değilim. Bunu da halkımızın takdirine bırakıyorum. Ne diyelim ülkemize hayırlı olur inşallah.”

HALKIN BEKLENTİLERİNİN GERÇEKLEŞMESİNİ İSTİYORUZ

Bir sanayi kuruluşunda çalıştığını belirten Mehmet İşcan isimli vatandaş, seçimlerin ülkeye ve millete hayırlı olmasını diledi. İşcan, "Temennim yeniden iş başına gelen AK Parti’nin ülkemizin ve milletimizin beklentilerini gerçekleştirmesi olur. Eğer verilen sözleri tutmazlarsa bir dahaki seçimlerde değil koalisyona girmek önceki partiler gibi yok olup giderler.1 Kasım seçimlerinde elde ettikleri iktidar onların son şansı olduğunu düşünüyorum.”

FARKLI BİR TABLO BEKLEMİYORDUM

1 Kasım seçimlerinde farklı bir tablonun çıkmayacağını seçim öncesi yakın arkadaşlarına da ifade ettiğini belirten oto galeri sahibi Bahadır Keskin, “1 Kasım seçimleri öncesi insanların hal ve tutumlarına baktığımızda çok farklı bir sonucun ve farklı bir tablonun çıkacağını beklemiyordum. Nitekim de öyle oldu. Çünkü bu seçimde muhalefet partileri tam olarak halkın anlayacağı şekilde bazı şeyleri anlatamadı. AK Parti iktidarın verdiği gücü bu seçimde de çok iyi kullandı ve istikrar, istikrar dedi ve seçimin galibi oldu. Ancak AK Parti’nin verdiği sözlerin ne kadarını tutacağı da önemli. Eğer verdiği sözleri tutmaz ise 4 yılı nasıl tamamlar bilemem ama bir dahaki seçimde kesin gider. Her şeyden önce yapılan bu seçimin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”dedi.

BEKLENEN OLDU

Çerkezköy esnaflarından Necmi Bozan, 1 Kasım seçimlerinde farklı bir netice çıkacağını düşündüğü belirterek, “1 Kasım seçimlerinde özellikle CHP’nin iktidar olacağı konusunda kamuoyunda büyük bir beklenti vardı. Bende bu seçimde ya CHP ya da AK Parti olarak ikisinden birinin ipi göğüsleyeceği görüşündeydim. Ancak 1 Kasım seçimlerinde büyük çoğunluğun beklediği ya da tercihi ile beklenen oldu ve AK Parti birinci parti olarak seçimden çıktı. Bu seçimden CHP de birinci çıkabilirdi. Ama olmadı. Ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”

İNŞALLAH DURUM İYİYE GİDER

Serbest çalıştığını belirten Fahrettin Mutlu ise, “Biz halk olarak bazı gerçekleri görmek istemiyoruz ya da görmüyoruz. Seçim öncesi AK Parti’den yakınanlar seçimde oy vererek yine birinci parti olmasını sağladı. Verilen sözlerin tutulacağına hiç inanmıyorum. Durumunda iyiye gideceğine de inancım yok.  Gelecekten karamsarım. Çünkü onların derdi halen başkanlık sistemini getirmek. İnşallah yanılırız. Bir de her kesime verilen sözleri tutmalarını bekliyoruz. Bu gün ülkemizde insanların büyük çoğunluğu zar zor geçiniyor. İşçilerin, memurların, emeklilerin, çiftçilerin durumu acilen iyileştirilmeli diye düşünüyorum. İnşallah durum iyiye gider. Seçimlerin hayırlı olmasını diliyorum.”

EMEKLİYE VERİLEN SÖZLERİ BEKLİYORUZ

Emekli Ahmet Şengül ise, şunları söyledi: “Emekli olduğumuz için emekliye verilen sözlerin yerine getirilmesini acilen istiyoruz. Eğer verdikleri sözler yerine gelmezse iş başına geldikleri gibi önümüzdeki seçimde giderler. AK Parti’nin bu seçimde birinci parti olarak çıkmasının nedenlerinden biri de muhalefet partilerinin kendilerini halka halkın anlayacağı şekilde anlatamamalarından kaynaklandı. Başka da diyeceğim yok. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun diyorum.”

Haber/Seyit SÜREN- Onur AYDIN