EDİRNE'NİN İLÇELERi

Keşan'ın köyleri AKçeşme-Bahçeköy-Barağı-Boztepe-Büyükdoğanca-Çebi-Çeltik-Çabançeşme Akçeşme,Keşan ilçesine bağlı bir köydür.Köyün adının nereden geldiği

GÜNDEM 25.10.2015 13:47:00 0
EDİRNE

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. Edirne iline 127 km, Keşan ilçesine 17 km uzaklıktadır. Edirne iline 127 km, Keşan ilçesine 17 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

 Bahçeköy,Keşan ilçesine bağlı köy olan Bahçeköy Satır Etin ana vatanıdır. Köyün daha önce büyük bir bahçe olduğu ve daha sonra bu bahçenin olduğu bölgeye bir köy kurulduğu düşünüldüğü için isminin Bahçeköy olduğu düşünültür. Aslında bazı yaşlılar dedelerinden duydukları eski isminin ATLANTİS olduğu söylentisi var.Yer altından geçen azgın nehir bunu azda olsa kanıtlamıyor değil.  Edirne’ye 119 km, Keşan’ a da 9 km uzaklıktadır.

 

 Barağı, Keşan ilçesine bağlı olan bu köyün eski adı akıncılar'dır. Yunanlar döneminden kalma bir köydür. Belirli yerlerinden hâlâ Yunanlara ait kemikler çıkmaktadır. Yine o döneme ait eski bir çeşmesi vardır kışın ılık yazın buz gibi akar.köyde yaşayanlar su ihtiyacını bu çeşmeden karşılıyorlar.köyde 2 kahvehane, 1 market ve camii vardır.ilkokul eski dönemlerde vardı ama şuan okul binası kullanılmıyor.köy çocukları 2 km mesafedeki Orhaniye köyünde okuyorlar. toprak fırında kendi ekmeklerini kendileri pişirirler.misafirperver bir köy halkı vardır.dışarıdan gelen misafirler özel ağırlanır.yatacak yerleri ve yiyecekleri tereddütsüz ve özel bir şekilde karşılanır.cemiyetlerde yabancı insanlara hoşgörülü davranılır.gelir kaynakları tarım ve hayvancılıktır. Edirne ‘ye132 km, Keşan’a 22 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

 Boztepe,Keşan ilçesine bağlı  tarihi bir köydür. 1887 de Keşan merasında kurulmuştur. Köyün güneyinde yüksek bir tepe vardır.Adı Boztepe'dir.Tepenin adı köye verilmiştir.Köyün başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır.Ayrıca köyde gençler etrafta bulunan sanayi kuruluşlarında çalışmaktadırlar.çalışkan bir köydür.köyümüzün yolları asfalt olup alt yapısı tamamlanmıştır.Keşan'a uzaklığı Londra asfatından 17 km'dir yakın komşu köyleri güneyinde Türkmen,kuzeybatısında Akçeşme,kuzeydoğusunda Yeniceçiftlik vardır.Boztepe köyünün tam olarak ne zaman kurulduğu belli değildir.Ancak köyde komşu ülke göçmenleride bulunmaktadır. Köyde pomaklar da yaşamaktadır. Boztepe normal bir köydür.Boztepenin tepesi vardır.Ayrıca köyün ismide buradan gelir.Boztepe'nin başlıca yemekleri:Peynir helvası, bağ sarması,tatlı hamur ekmeği,kulastıra,soğanlı kulak,yoğurtlu kulak(yufka pilavı),katmer,bulamaç,köy mantısı vb. şeylerdir.Boztepe kültürü nerdeyse bütün köylere benzerdir. Edirne’ye 127 km, Keşan’a 17 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi hayvancılığa ve tarıma dayalıdır.İnsanlar hayvancılık büyükbaş olarak inek,küçük baş olarak ise koyun ve keçi bakmaktadır.Köylüler tarım dalında ise buğday ve ayçiçeği  en çok yetiştirilen tarım ürünleridir.Bu Ürünlerin yanında üçüncü sırayıda Bamya yetiştiriliciği yer almaktadır ve her yılda bamya üretiminde de artış göstermesi ilçe ekonomisine de büyük katkı sağlamaktadır. Köyde yaşayan  her hanenin traktörü vardır. Boztepe Köyü Halkı tarafından 2012 yılı başında S.S. BOZTEPE KÖYÜ SULAMA KOOPERETİFİ kurulmuştur. Kurulan kooperatif  köydeki tüm tarım ve hayvancılık faaliyetleriyle ilgilenmektedir, Boztepe Göletini işleten kooperatif yaklaşık 1000 dönüm sulanabilir arazide çoğunlukla sılajlık mısır ekiminde ortaklara her türlü hizmeti vermektedir, bunun yanı-sıra köyde üretilen tüm süt kooperatif marifetiyle pazarlanmaktadır ve tabi ortakların tüm girdilerini azaltmak için daha hesaplı hayvan yemi vs. alımı yapmaktadır.

Büyükdoğanca, Keşan ilçesine bağlı örnek köylerinden biridir. Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında  fazla bilgi yoktur. Cumhuriyetinin ilanından sonra 1923 yılında Yunanistan ülkesinin Selanik ilinin Drama ilçesinden Türkiye’de bulunan Yunanlar ile batı Trakya’da bulunan Müslümanlar yer değiştirmiştir. Bu yer değiştirme esnasında Lalacık köyü Pomakları önce Keşan ilçesi Büyükdoğanca köyüne , ancak yerleşim alanı beraberinde getirdikleri hayvanlarının yerleşmesine ve otlamasına uygun olmadığından bugünkü Lalacık köyüne yerleşmişlerdir. Paşayiğit beldesinde o dönemde Yiğit Paşa adında bir komutan ikamet etmektedir. Bu paşanın yaveri lala ise bugünkü Lalacık köyünün bulunduğu yerde ikamet ettiğinden köy ismini buradan alarak Lalacık olmuştur köy geçimini o günden bugüne çiftçilik ve hayvancılık yaparak sağlamaktadır. Köyümüz örnek sayılabilecek özelliklere sahiptir. Köy yapılan tüm alt yapı çalışmalarını kendi olanakları ile gerçekleştirmiş örnek sayılabilecek bir köydür.1986 yılında köyün kanalizasyon sistemini kendi imkânları ile yapmıştır.1987 yılında köydeki dere yataklarına kavak ekimi gerçekleştirilmiş bu kavaklar ekonomik değere ulaştıklarında köy yolunun asfaltlanmasında katkı sağlamıştır.Köy Konağı ve Sağlık Evi tamamen kendi olanakları ile sağlanmış devletin hiçbir katkısı olmamıştır.Sağlık Evi şu an atıl durumda beklemekte köye gelen misafirlerin konaklamasında kullanılmaktadır. Son olarak köyümüz çeşmelerinin suyunu sağlayan kaynak ıslah edilmiş,köyümüzün içme suyu ihtiyacını karşılamak amacı için yapılan iki adet depo ile köyün içme suyu ihtiyacı köklü bir çözüme kavuşmuştur.Böylece köy sürekli su sağlamakta problemler yaşayan Hacı Grubu Su Birliğine bağımlı olmaktan kurtarılmış köye ucuz ve sürekli su dağıtımı sağlanmıştır.Bu çalışmamada da devletten hiçbir katkı almamıştır. Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. Edirne’ye 121 km, Keşan’a 11 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisinde bulunmaktadır.

 Çelebi,Keşan ilçesine bağlı köy olan Çelebi köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında da bilgi yok.Ancak Edirne bölgesine haqs yöresel yemekler ile köye has yemekler yapılmaktadır.Edirne’ye 145 km, Keşan’a  35 km uzaklıkta olan çelebi köyünün  iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

 Çeltik,Keşan ilçesine bağlı Osmanlı imo-paratorluğunun gelişme dönemine dayanan bir geçmişi vardır. Köy halkı, Osmanlı İmparatorluğu’nun gelişme ve yayılma döneminde, Konya Karaman yöresinden, Çanakkale’ye, oradan Balkanlara göç ederek, Yunanistan’ın Selanik ili, Drama İlçesi, Olivan Köyü’ne yerleşen, 1924 yılında da Lozan Nüfus Mübadelesi ile Türkiye’ye geri gelen Türkler’den oluşmaktadır. Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. Edirne’ye 130 km, Keşan’a 20,Saroz Körfezi’ne  ise 5 km mesafededir. Yüzölçümü 29.000 dönümdür. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köy nüfusu kışın 350 kişi, yazları 1200 kişi civarındadır. Köyün geçim kaynakları arasında tarım ve hayvancılık  vede bahçeçilik önemli yer tutar. Tarım ürünü olarak  buğday ve ayçiçeği ,mısır birinci sırada yetiştirilen ürünlerdir.

 Çobançeşmesi, Keşan ilçesine bağlı şirin bir köydür . Köyün mübadele ile Yunanistan'ın Drama bölgesinden gelen Pomak halkı, daha önce köyde yaşayan Rumlar karşılığında getirilmiştir. Köyün eski adı 'Muzalı'dır. Cumhuriyetten sonra adı "Çobançeşmesi" olarak değişmiştir. Köyün geleneksel yemekleri köyde pomaklar çoğunlukta olduğu için pomak yemekleri fazlasıyla yapılmaktadır.Bunlardan en önemlisi "Kaçamak" tır.Ayrıca "Pita" gibi börek çeşitleride köyün geleneksel yemekleri arasında yer alır. Köyün çoğunluğu değil tamamı pomaktır ve mübadele yıllarında Yunanistan’ın Selanik bölgesinden gelen ailelerdir. Edirne’ye 124 km, Keşan’a ise 14 km uzaklıktadır. Köyün iklimide diğer köyler gibi Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindebulunmaktadır.

Hazırlayan/Seyit SÜREN