'Nükleer'e hayır' dediler

Kırklareli'nin Demirköy İlçesi'ne bağlı doğa harikası İğneada Beldesi'nde kurulması planlanan nükleer santrale karşı çıkan Trakya'nın CHP'li belediye başkanları K?

GÜNDEM 22.10.2015 17:40:00 0

Trakya Belediye Başkanları Nükleere Hayır Diyor' adı altında düzenlenen toplantıya ev sahipliği yapan Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, nükleer santralin telafisi mümkün olmayacak sıkıntı ve sorunlara neden olacağını ifade ederek açıkça karşı olduklarını belirterek,“Geleceğimizi ipotek altına almaya çalışanlara karşı bir demokratik direncimizi ifade etmek üzere buradayız."dedi.  Nükleer santralin telafisi mümkün olmayacak sıkıntı ve sorunlara neden olacağını ifade ederek açıkça karşı olduklarını söyledi. 

 

CHP'Lİ BAŞKANLAR NÜKLEERE 'HAYIR' İÇİN TOPLANDILAR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Türkiye’nin 3’ncü nükleer santralini Kırklareli’nin Demirköy İlçesi’ne bağlı longoz ormanları ve yeşil doğasıyla ünlü İğneada Beldesi’ne kurma planı sivil toplum örgütlerinin yanı sıra Edirne,Kırklareli ve Tekirdağ'daki CHP’li belediyeleri harekete geçirdi.
Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’nin yer aldığı Trakyalı CHP’li belediye başkanları Kırklareli’nde ‘Trakya Belediye Başkanları Nükleere Hayır Diyor, nükleer santrale hayır’ sloganıyla bir araya geldi. Toplantıya Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Edirne Belediye Başkanı  Recep Gürkan, Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu’nun yanı sıra CHP’li ilçe ve belde belediye başkanları katıldı.
TELAFİSİ MÜMKÜN DEĞİL
Toplantıya ev sahipliği yapan Kırklareli’nin Belediye Başkanı Kesimoğlu, nükleer santralin telafisi mümkün olmayacak sıkıntı ve sorunlara neden olacağını ifade ederek açıkça karşı olduklarını söyledi. Kesimoğlu, “Bir tümöre dönüşen bir hastalıkla karşı karşıyayız. Telafisi mümkün olmayacak sıkıntıları sorunları beraberinde getiren bir konu etrafında toplantı yapıyoruz. Bu tehlikenin boyutunu, bu tehlikenin boyutunu ülke gündemine taşımak, çözüm yollarını, demokratik tepki yollarını tartışmak, genişletmek adına bu gün görüş alışverişinde bulunacağız. Bu konu siyaset üstü bir konudur. Ülkenin yönetimine ilişkin esaslı kararları elbette ki siyasetçiler alır, ama bazı kararlar siyaset üstüdür. Gördüğüm kadarı ile Adalet ve Kalkınma Partisine mensup arkadaşlarımız bu toplantıya icabet etmediler. Bunu takdirlerinize sunuyorum. Geleceğimizi ipotek altına almaya çalışanlara karşı bir Demokratik direncimizi ifade etmek üzere buradayız” dedi.

ÇOK İLGİNÇ
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise longoz ormanlarının yer aldığı, 250 çeşit kuş çeşidinin yaşadığı ve dünyanın üçüncü büyük harikası olan İğneada’ya nükleer santral yapma fikrinin çok ilginç olduğunu savunarak, “Enerji ihtiyacımızın yüzde 5’i karşılayan santraller, bugün illerimizde yüzde 60 ile 80’e varan kaçak elektrik kullanılan yerlerde tedbir alınması gerekmez mi?” diye konuştu.
ÇERNOBİL'İ HATIRLATTI
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da Çernobil faciasını hatırlatarak, “Trakyalıların hafızasında henüz tazeliğini koruyan ve aradan 30 yıl geçmesine rağmen etkilerini bu gün eşimizde dostumuz da akrabamız da gün ve gün onkoloji kliniklerimiz de kanser vakalarında yaşadığımız Çernobil faciası bile hale tazeliğini korur. Biden binlerce km uzakta olmuş bir faciadır. Türkiye nin en güzel köşelerinden biri olan İğneda’ya, en çağdaş insanlarının bulunduğu Trakya ya nükleer santral yapmaya çalışmak gerçekten bir garabet” ifadelerini kullandı. CHP’li belediye başkanlarının katıldığı toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.