EDİRNE'NİN İLÇELERİ

KEŞAN KEŞAN TARIM,KÜLTÜR VE TURİZM POTANSİYELİNE SAHİP ÖNEMLİ BİR KENT Edirne''nin diğer ilçelerine nazaran Keşan daha modern ve gelişmiştir. Sosyal yaşam daha güçlüdür. Ayni zamanda

GÜNDEM 18.10.2015 19:53:00 0
EDİRNE

Bölge ekonomisi yoğunlukla tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Buğday, ayçiçeği, çeltik ve pancar tarımı yaygındır. Bazı köylerde sebzecilik gelişme gösterirken, Keşan’ın en önemli ve ilçeye bilinirlik katan ürünü bamyadır. Keşan bamyası Trakya, İstanbul ve Çanakkale pazarlarında en çok rağbet gören bir üründür. Merkezde kısıtlı da olsa istihdam alanları sağlayan zayıf sanayi kolları faaliyet göstermektedir.Ancak son birkaç yıl içerisinde ilçeye birkaç fabrikanın kurulması ile birlikte ilçe de ekonomik durum daha da canlanmış durumdadır. Çeltik, un, yağ, birkaç tekstil fabrikası, taş ve kömür ocakları ile süt toplama tesisleri yer almaktadır.

 

YUNANİSTAN’DAN ALIŞ VERİŞ YAPMAK İÇİN GELENLERİN SAYISI HER HAFTA ARTMAKTADIR

Keşan ilçesinin Yunaistan’a yakın olması dolayısıyla yunan vatandaşlarının da cazibe merkezi halinde olan bir kent .Son yıllarda Yunanistan’dan alışveriş için  Keşan’a gelenlerin sayısı her geçen gün arttığı gözlenmektedir. Bu nedenle ilçede bu alış veriş yoğunluğunun  etkisiyle, büyük marketler  bir çok şube açmıştır.Keşan’da Cumartesi günü kurulan halk pazarı yörenin en büyük pazarı olma özelliğini taşımaktadır. Keşan Saros körfezinde yer alan yerleşim birimlerininde etkisiyle, turizmde de kendine son yıllarda büyük açılımlar yakalamış bir kent olma özelliği göstermektedir. Keşan  belediyesi bunu taçlandırmak için 9 yıldan bu yanadı Kültür ve Turizm Festivali’ isimli bir etkinlik, düzenlemekte ve Keşan' ın vizyonuna yeni şeyler katmakmaktadır.

SAROS KORFEZİ EN ÇOK İLGİ GÖREN YERLERDEN BİRİ

Edirne ili Keşan İlçesi sınırları içerisinde kalan Saroz körfezinde denize açılan iki ilçesinden biri Enez iken, diğeri ise Keşan’dır. Saroz körfezinde ismi Keşan’la yarışan önemli plajlara sahip köyleri ve beldeleri bulunur. Sazlıdere, Gökçetepe, Danişment, Mecidiye, Erikli ve Yayla en bilindikleridir. Son yıllarda, özellikle yazları tatilcilerin sayısında büyük artış yaşanmaktadır. Hatta; sadece İstanbul ve Trakya' nın diğer yerlerinden gelenler değil, Yunanistan' dan gelen turistler de Saroz' un kuzey kıyılarına rağbet göstermektedir.

DALIŞ OKULLARININ TERCİH ETTİKLERİ YER SAROS

Dalış okulları son yıllarda yörede etkin faaliyetler içerisindedirler. Saroz körfezinin Şubat, Nisan ve Temmuz aylarında kendini temizleme özelliği, kirlenmemiş dingin sularında zengin bir sualtı yaşamı dalış için burayı önemli hale getirmektedir. Saroz' da 144 balık tür, 170 çeşit su canlısı ( sünger, deniz bitkileri, diğer deniz canlıları..) bulunduğu tesbit edilmiş, 70' li yıllarda yörede dalışlar gerçekleştiren ünlü kaptan Cousteau burayı tanımlarken “Kızıldeniz' in kuzey versiyonu gibi.” demiştir.

 Scuba-diving gibi yelken ve sörf sporuna ilgi duyanlar için de burası biçilmiş kaftandır. Olta ve zıpkın balıkçılığı kadar, karada av sporu ile ilgilenenlerin de yöreye ilgisinden bahsetmek gerek. "Tetiğe değil, deklanşöre bas" diyen fotoğraf tutkunları ise, kıyı bandının hemen gerisinde yer alan tuz gölcükleri üzerinde kendilerine yaşam alanları kuran veya göç mevsimlerinde konaklayan sayısız kuş varlığını fotoğraf karelerine hapsetmek için yöreyi ziyaret etmektedirler.

BİSİKLET SPORLARI İÇİNDE UYGUN MEKANLARIN OLMASI İLGİYİ ARTTIRIYOR

Keşan ilçe sınırları içerisinde Trekking, kamp-karavan, bisiklet sporcuları için de birçok seçenek ve güzergah mevcuttur. Özellikle kamp-karavancıların rağbet ettiği Danişment ve Gökçetepe orman kamplarının yanısıra, yörede yatırımları bulunan oteller bulmak mümkündür. Ayrıca ev pansiyonculuğu bu sahil kesiminde günden güne artarak yapılmaya başlanmıştır.

 

YÖRE MUTFAĞI DA İLGİ GÖRÜYOR

Keşan’da yöre mutfağına Rumeli kültürü etkisini vurmuştur. Son yıllarda satır köftesi ile Keşan adı bir arada anılmaktadır. Susamlı helvası da damak zevkinin peşinden gidenlerce bilinmektedir. Saroz' da avlanan orfoz balığı ise şöhretini günden güne dillendirmektedir. İlçenin 5 beldesi ve 44 köyü bulunmaktadır. Keşan, İstanbul-Tekirdağ, İpsala-Yunanistan, Gelibolu-Keşan, Uzunköprü-Edirne ile Enez-Saroz yollarının birleştiği bir kavşak noktasındadır. Bu sebeple, Keşan başlangıçlı veya Keşan aktarmalı olarak Türkiye' de ve yurtdışındaki birçok noktaya ulaşmak mümkündür.Keşan' da şehirlerarası otobüs terminali ile şehir merkezinde yer alan ve " eski terminal" diye bilinen iki terminal bulunmaktadır. Eski terminalden sadece civar ilçe ve köylere ulaşım yapan araçlar hareket etmektedir.

 TURİZM

Saros sahil şeridi ve burada yer alan Mecidiye, Erikli, Danişment, Yayla, Gökçetepe, Sazlıdere gibi sayfiye yerleri deniz, orman ve piknik tipi yaz turizmi merkezleridir. Denizinin temizliği ve ulaşımın kolaylığı Keşan'ı yaz turizminin ilgi odağı haline dönüştürmüştür. Bunun yanısıra dalış turizmi (scuba diving), treking (doğa yürüyüşü) tarzı turizm etkinlikleri için elverişlidir. Yaz aylarında turizm etkinliğine bağlı olarak nüfus mobilizasyonu ivme kazanmaktadır. Yaz mevsiminde Erikli sahilinde insan sayısı 30.000, Mecidiye sahilinde 7000, Yayla sahilinde 15.000, Danişment ve Gökçetepe sahillerinde 5000 olmaktadır. Gökçetepe ve Danişment sahillerinde Orman Bakanlığı’na bağlı günübirlik ve yataklı dinlenme tesisleri mevcuttur. Ayrıca Danişment sahilinde Özel İdareye ait dinlenme tesisleri bulunmaktadır.

KONAKLAMA

Keşan merkezde ve özellikle Saroz’daki sahillerinde çizgisini günden güne yukarıya taşıyan tesisler mevcut. Buna karşılık günübirlik ve konaklamalı kullanıma uygun ormaniçi kamp alanları bulunuyor. Mecidiye, Erikli, Yayla, Sazlıdere, Danişmet, Gökçetepe köylerinde kısa süreli veya sezonluk konaklamaya açık pansiyonlar,apartlar bulmak mümkün. Bu şekilde hizmet veren yerler asgari konaklama imkanı sunsalar da, aldığınız hizmet-kalite dengesini sorgulamanızı öneririz. Zira özellikle yaz sezonunda "el mecbur" tutumlarıyla yüksek fiyatlarla karşılaşmak süpriz olabilir.Özellikle Mecidiye sahilinde salaş barakalarda konaklama imkanları mevcut.

Hazırlayan/Seyit SÜREN