Albayrak:Nükleer Santrale izin vermeyeceğiz

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak Kırklareli'nin Demirköy İlçesi'ne bağlı İğneada Beldesi'ne yapılması planlanan Nükleer Santral projesine tepki gösterdi.

GÜNDEM 16.10.2015 17:29:00 0
Albayrak:Nükleer Santrale izin vermeyeceğiz

Albayrak, "Türkiye’nin 3.nükleer santralinin Avrupa’nın en büyük Longoz Ormanlarına yapılmasının planlandığı şu günlerde büyük bir endişe ve üzüntü içerisindeyiz. Trakya halkı olarak, Tekirdağ olarak hayır diyoruz. Longoz Ormanlarının yok olmasına, hayvanların evsiz kalmasına, nükleer santral yapılmasına izin vermeyeceğiz.Yeşille mavinin yanında, nükleer santrallerin karşısındayız" dedi.

ALBAYRAK: "NÜKLEER SANTRALE KARŞIYIZ"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun'un İğneada'ya nükleer santral yapılmasının planlandığını açıklaması tepkilere neden oldu. 
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, İğneada'nın İstanbul ve Tekirdağ’ın yanı başında bulunan Kırklareli il sınırları içerisinde yer aldığını belirterek, "İğneada, Longoz Ormanlarının dünyadaki 3 örneğinden biri, Avrupa’nın ise bir numarasıdır. Sahili,  bitki örtüsü çeşitliliği, tarihsel ve kültürel mirası, milli park alanı ile dünyadaki ender değerlerden biri olma özelliği taşımaktadır. Aynı zamanda nesli tükenmekte olan birçok hayvan ve bitkiye ev sahipliği yapan bu cennet, alternatif bir turizm bölgesi olarak adını tüm dünyaya duyurmuştur.    Geleceğe taşınması gereken bu değerli miras, kurulması planlanan Nükleer Santral nedeniyle büyük bir tehdit ve risk altında bulunmaktadır.

Bugün gelişmiş ülkeler nükleer santrallerini kapatmakta, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmektedir. Dolayısıyla böylesine değerli ve eşsiz bir yerde planlanan santralin yapılması doğru bir uygulama olmayacaktır. Bölgeye ve halkına vereceği zararlar ve riskler, orada yaşayan insanlarımızın sağlığını, huzurunu ve mutluluğunu olumsuz yönde etkileyecektir."dedi.
Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü: "20. yüzyılın ilk büyük nükleer felaketi Çernobil’in ülkemizde ve dünyadaki yankıları hala devam ederken, yeni bir facianın yaşanmasına Trakya halkı olarak, Tekirdağ olarak hayır diyoruz.  Longoz Ormanlarının yok olmasına, hayvanların evsiz kalmasına, nükleer santral yapılmasına izin vermeyeceğiz.Yeşille mavinin yanında, nükleer santrallerin karşısındayız."