2 bin sığınmacı geri çevrildi

Avrupa ülkelerine gitme umuduyla geldikleri Edirne'de 10 günde ikna edilerek geri gönderilen Suriyeli sığınmacılar, gruplar halinde kente gelmeye devam ediyor.

GÜNDEM 8.10.2015 15:04:00 0
2 bin sığınmacı geri çevrildi

Son 15 gün içerisinde yaklaşık 2 bin 100 sığınmacı geldikleri otobüslerle sınır bölgelerinden geri çevrildiğini ifade eden Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, “Edirne’den ayrıldıktan sonra İpsala’ya bir yönelme vardı. 2 bin 100 kadar kişi geldi, onları geri çevirmiş olduk. Şu anda yeni bir geliş beklenmiyor” dedi.

Yaşadıkları ülkelerdeki iç savaş ve ekonomik şartlar nedeniyle Avrupa’ya gitmek isteyen yaklaşık 2 bin kadar Suriyeli sığınmacı, geçen Eylül ayında Yunanistan üzerinden Almanya’ya gitmek için Edirne’ye gelmişti. Bir çoğu yürüyerek gelen sığınmacılar 10 gün süren ikna çabalarının ardından güvenlik güçlerinin müdahalesi olmadan otobüslerle kentten ayrıldı. Ancak sığınmacıların Avrupa umudu bu kez Yunanistan’a açılan İpsala Sınır Kapısı’na yöneldi. Otobüslerle Edirne’nin İpsala İlçesi’ne ulaşmaya çalışan sığınmacılar, jandarma ve polis ekiplerinin yollarda kurduğu uygulama noktalarından geri çevrildi.

SIĞINMACILARI İKNA EDEN GÖREVLİLERE ÖDÜL

Son 15 günde İpsala Sınır Kapısı’na gitmek isteyen yaklaşık 2 bin 100 kadar sığınmacı geldikleri otobüslerle geri döndürülerek sınıra yaklaştırılmadı. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, şehirde sığınmacıların yarattığı krizin başarıyla sonuçlandığını ifade ederek şöyle devam etti:“Sığınmacılar konusundaki 7/24 uygulama ve kontrollerimiz devam edecek. Görevlilerimizin tamamı hakikaten çok yoruldu. Bu uygulamalara en az 1 ay daha devam edeceğiz. Polis ve jandarma çok iyi bir sınav verdi. Başarıyla tamamladık, son derece bütün arkadaşlarımızdan memnun olduğumu ifade edeyim. Görevlilerimizi de önümüzdeki günlerde ödüllendireceğiz. Edirne’den ayrıldıktan sonra İpsala’ya bir yönelme vardı. 2 bin 100 kadar kişi geldi, onları geri çevirmiş olduk. Şuanda yeni bir geliş beklenmiyor.”
EVLERİ TEK TEK ARADILAR
Edirne Jandarma Komutanlığı ve Edirne Emniyet Müdürlüğü ekipleri de otel ve pansiyonların yanı sıra ev kiralayan sığınmacıları, alınan bilgiler doğrultusunda tek tek dolaştı. Özellikle Kaleiçi semtinde bir çok evin bodrum katlarında yurt dışına çıkmak için bekleyen yüzlerce sığınmacı, otobüslerle Edirne’den yaşadıkları illere gönderildi. 
OTOBÜSLE GELİYORLAR
Edirne’ye otobüslerle gelen sığınmacılar ise şehirler arası otogarda jandarma ve polis ekiplerince yakalanıyor. Son 2 günde 10’u Afganistanlı 60 kadar sığınmacı güvenlik güçlerince yakalanırken, bir çoğunun Çanakkale’ye ait ikamet kartlarının bulunduğu tespit edildi. Yeniden otobüslere bindirilen 60 sığınmacı geldikleri illere gönderildi. Sabah otogara gelen ve polis ekiplerince geri gönderilen Afganistanlı sığınmacılar, Türkiye’de düşük maaşlar nedeniyle kalmak istemediklerini ifade ederek, “Türkiye’de iş yok, para az. Biz Avrupa’ya gitmek istiyoruz. Çocuklarımız okula gitmiyorlar. Biz Edirne’ye Avrupa ülkelerine gitmek için geldik ama polis bize izin vermiyor” diye konuştu.