KEŞAN

Keşan Gezilecek görülecek yerler Keşan Edirne'nin en büyük ilçesidir. Trakyası'nın Çorlu, Tekirdağ, Çerkezköy, Edirne ve Lüleburgaz'dan sonra en büyük 6. şehridir.

KÜLTÜR SANAT 8.10.2015 11:43:00 0
KEŞAN

Kuzeyde İpsala ve Uzunköprü, doğuda Tekirdağ'ın Malkara, güneydoğuda Tekirdağ'ın Şarköy, güneyde Çanakkale'nin Gelibolu, güneybatıda Enez ilçeleri ve Ege Denizi'yle çevrilidir. Saros Körfezi'nde mavi ile yeşilin bir arada olduğu doğa harikası kıyıları, köklü tarihi ve önemli yolların kesişme noktası olması ile Keşan, Edirne'de mutlaka görülmesi gereken yerlerden.

 Keşan'da görmenizi tavsiye ettiğimiz yerler  

Yayla sahilindeki kale kalıntıları, Gökçetepe'deki ortaçağdan kalma Ceneviz Kalesi ve Mecidiye sahilindeki milattan önce 4. Yüzyıla ait yerleşim yeri görebileceğiniz tarihi yerler arasında. Bu yapılar şu anda harabe halinde olup yapılacak bir arkeolojik çalışma ile ülkemize kazandırılmayı bekliyor.

Taş Köprü

 Mercan köyünde yer alan bu tarihi taş köprü Osmanlı döneminde kalmıştır. Osmanlı mimarisinin belirgin özelliklerini taşıyan yapı 3 kemerden oluşuyor.

Her sekzade Ahmet Paşa Camii

 İlçe merkezinde bulunan ve Osmanlı döneminden kalma bu yapı Keşan'ın en iyi durumdaki tarihi eserlerindendir. Geçmiş dönemlerde birkaç restorasyon ve onarım geçiren Hersekzade Ahmet Paşa Camii'nin yakınında bir de hamam bulunuyor. Caminin aslında kubbeli üç bölümü olduğu sanılan son cemaat yeri ortadan kalkmış, bunun yerine çok geniş saçaklı Sivli Mimari yapı karakterinde ek kısım yapılmıştır. 1304 (1886-87) yıllarında kalem işleri onarım görmüştür.Kaba işçilikli derzlere sahip yeşilimtrak renkte kesme taştan inşa edilen cami 12x12 mt. ebadı kare planlıdır. Kurşun kaplı 950 mt. çapında bir kubbesi vardır. Her cephesinde alt dikdörtgen üstte sivri kemerli dörder ve kasnak eteğinde birer pencere vardır. Yalova Karamürsel arasında Hersek Köyündeki benzeri yapıdan daha gösterişli bir girişe sahiptir.Aslında mukarnaslı olan Mihrap son yıllarda fayans kaplanmış bu onarımda fayanslar sökülerek mihrap orijinal haline kavuşmuştur.

Caminin kubbe ve tromplarında 19. yy. üslubunda kalem işi nakışları vardır, çukurda yer alan ve içine 4 basamakla inilen şadırvanın üzeri ahşap çatı ile örtülmüştür, bu onarımla orijinal haline getirilmiştir. Cami'nin Haziresindeki kabir taşlarının birçoğu 1962'de üzerlerindeki yazıları kazınarak yere döşenmek suretiyle tahrip edilmiştir. Hazirede 925 (1519) tarihli Perihan Hatun adına ait mermer mezartaşı cami inşaasından az sonraya aittir. Camii'nin yakınında 1962 yılında faal olduğu halde bugün harap olan küçük hamamın cami ile ilişkisi hakkında bilgi yoktur. Cami'nin önünde bir de çeşme yer alır.Hersekzade Ahmet Paşa 1459'da Hersek-Novi'de doğdu. Asıl adı Stjepan'dır. Güneydoğu Bosna hâkimi ünvanıyla anılan Stjepan Vukcic-Kosacer'in küçük oğludur. Fatih Sultan Mehmet Bosnayı aldıktan sonra 1463'de Dük Stjepan Osmanlılara itaat eder. 1466'da Bosna tamamen Osmanlı topraklarına katılır. Küçük yaştaki Stjepan Saray hizmetine alınır.

 Taş evler

Hersekzade Ahmet Paşa Camii çevresindeki mahallelerde yer alan taş evler Keşan'ın tarihi dokusunu en iyi gösteren yapılardan. Günümüzde yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunan bu taş evlerin çoğu Osmanlı döneminden kalmış. Ayrıca İlçedeki Cumhuriyet Binası ile Öğretmen Evi de mimari özellikleri ile görülmesi gereken tarihi yapılardan.

Tarihi yapıların yanında Keşan muhteşem doğal güzelliklere de sahip bir ilçe. Saros Körfezi kıyısındaki sahil şeridi ve kıyı boyunca uzanan çam ve meşe ormanlarını mutlaka görün. Doğal SİT alanı olarak koruma altında bulunan bu alan Keşan'ın en güzel yerlerinden biridir.

 

ZENGİN DOĞA GÜZELLİĞİNE SAHİP

Keşan zengin bir doğal güzelliğe sahip. Saros Körfezi kıyıları ve sahil şeridi boyunca uzanan ormanlar mutlaka görmenizi tavsiye ettiğimiz yerlerden. Özellikle Yayla, Danişment, Erikli, Mecidiye, Gökçetepe ve Sazlıdere beldelerinde gezebilirsiniz.

SAROS  KORFEZİ BALIK ÇEŞİDİ YÖNÜNDEN ZENGİN

Saros Körfezi balık çeşitliliği açısından oldukça zengin bir deniz. Sardalya, hamsi, istavrit, mezgit, orfoz ve ahtapot körfezden en çok çıkan balıklar. Mevsimine göre çıkan bu en taze balıkları tadabilirsiniz. Saros Körfezi kıyıları boyunca yer alan plajlarda tertemiz denizin, kumsalların ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz. Yine körfez kıyısı boyunca yer alan ormanlarda trekking, kamp ve avcılık yapabilirsiniz. Saros Körfezi dünyanın en temiz denizlerinden biridir. Eğer ilginiz varsa dalış ve su altı fotoğrafçılığı yapabilirsiniz. Özellikle Mecidiye sahili bu aktiviteler için oldukça uygun. Burada ders alıp hoca eşliğinde de dalış yapma şansınız var. Cumartesi günleri ilçe merkezine kurulan pazara gidebilir, en taze sebze ve meyveleri satın alabilirsiniz. Eğer Mayıs ayında Keşan'da bulunursanız her yıl düzenlenen geleneksel “'Dallık”' festivaline katılabilirsiniz.

Hazırlayan/Seyit SÜREN