Koruma altına alınıyorlar

Dünya'da nadir bulunan kemirgenler arasında gösterilen "Yer Yediuyuru" ile ilgili koruma eylem planı hazırlandı. Bu kapsamda çalıştay düzenlendi.

GÜNDEM 1.10.2015 15:41:00 0
Koruma altına alınıyorlar

7 aya varan kış uykusu dönemi geçirmesi nedeniyle “Yediuyuru” adı verilen Yer Yediuyuru’nun korunması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman ve Su İşleri 3. Bölge Müdürlüğü Edirne Şube Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü  “Tür Koruma Eylem Planı” hazırlandı.

BİLGİLENDİRME ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

Bu çerçevede Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Edirne Şube Müdürlüğü ve Trakya Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanlığı tarafından hazırlanan projenin eylem planı kapsamında Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde çalıştay düzenlendi.

TRAKYA’DA YAŞAMLARINI SÜRDÜYORLAR

Açılış konuşmasında söz alan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Edirne Şube Müdürü Ahmet Kara, dünyada en nadir kemirgenlerden olan ''Yer yediuyuru''nun son yapılan araştırmalara göre sadece Trakya ve çevresinde yaşamlarını sürdürdüklerini belirtti.Türün yoğun tarım ve ormancılık faaliyetleri sonucu doğal yaşam alanlarının neredeyse tamamını kaybettiğini anlatan Kara, “Günümüzde son bireyleri tarla aralarında kalmış yaşlı meşe, ahlat, ceviz, badem ağaçları ile çalılıklarda yaşayan “Yer yediuyuru” acil önlemler alınmazsa dünya üzerinden yok olacaktır” dedi.

NADİR BİR TÜR: YER YEDİUYURU

Yapılan son araştırmalara göre dünyada sadece Trakya’da, Edirne ve çevre illerdeki birkaç küçük alanda yaşamlarını sürdürüyor. İlk kaydı 1924 yılında Trakya'da Bulgaristan'da 2 yerden, günümüzde ise Edirne'den 11, Kırklareli'den 1, Tekirdağ'dan 2, Gelibolu'dan 1 ve Anadolu'da Çanakkale-Çan-Terzialan'dan 3, Truva ve Efes harabelerinden ve Bafa Gölü'nden 1'er alanda ve fosil olarak ta Finike'de kayıtları bulunuyor. 

WWF TÜRKİYE DESTEK VERMİŞTİ 

Öte yandan geçtiğimiz yıllarda Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF Türkiye) tarafından, Türkiye'de nesli tehlike altında olan türlerin korunması amacıyla başlatılan 'Türkiye'nin Canı Kampanyası' kapsamında “Yer Yediuyuru Yok Olmasın” projesi ile hibe desteği alan Yaban Hayatı Araştırma Derneği, Yer Yediuyuru’nun yaşam alanları, güncel dağılımı ve türe yönelik tehditleri tespit etmişti. 

PROJE İLE NELER YAPILDI ? 

Yaban Hayatı Araştırma Derneği’nin  “Yer Yediuyuru Yok Olmasın” projesi ile sadece Trakya bölgesinde yaşamını sürdüren yer yediuyurunun yaşam alanları fotokapanlarla belirlendi. Arazi çalışmaları kapsamında, nadir görülen yer yediuyuru, dünyada ilk defa fotokapanla doğal ortamında fotoğraflandı ve davranışlarına yönelik bilgiler edinildi, türe yönelik tehditler belirlendi. Arazi çalışmaları sonucu, eskiden yaşadığı bilinen 2 alanda ve daha önceden tespit edilmemiş 5 yeni alanda olmak üzere toplam 7 alanda 10 birey gözlemlendi. Alan çalışmalarında elde edilen bilgiler, üretilen kitapçık ve poster ile yöre halkına, ilgili kamu kurumları ve okullara ulaştırıldı. Yer