OSB'LERE ÜYE SEÇİMİ NASIL YAPILIYOR

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası'nın sakin başlayan Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı, organize sanayi bölgelerine müteşebbis heyeti üye seçimi konusu ile ramazanda verilen iftar yemeği tartıÅ?

GÜNDEM 30.09.2015 17:31:00 0
OSB

Bazı meclis üyeleri, müteşebbis heyeti üyelerinin meclis üyeleri ya da oda organlarında görevli isimlerden seçilmesi gerektiğini iddia ederek yapılan seçimin geçersiz olduğunu belirtmiş, konuyla ilgili Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’na itirazda bulunacaklarını söylemişti. ÇTSO yönetimi ise iddiaların asılsız olduğunu belirterek, yapılan seçimin kanunlara uygun bir şekilde gerçekleştirildiği cevabını vermişti.

YÖNETMELİK NE DİYOR?
22 Ağustos 2009 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği’nin 12’inci Maddesi’nin 1. fıkrasında “Müteşebbis Heyet, OSB’nin en üst karar organıdır. Bakanlık tarafından yer seçimi kesinleştirilen OSB'nin oluşumuna katılan kurum ve kuruluşların yetkili organlarınca, mensupları arasından tespit edilecek 15 asil ve 15 yedek üyeden oluşur” ifadelerine yer verilmektedir. Aynı maddenin 3. Fıkrasında da “Müteşebbis heyette yer alan üyeler 2 yıl için seçilir ve temsil ettikleri kurum ve kuruluşlardaki görevleri sona erdiğinde üyelikleri düşer” denilmektedir.
SEÇİLEN ÜYELERDE ARANAN ŞARTLAR NELER?
Peki Müteşebbis Heyet üyeliğine seçilme şartları nelerdir? Bu sorunun cevabı da Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği’nin 13’üncü Maddesi’nin 1. Fıkrasının (a) bendinde şöyle açıklanmaktadır: “Müteşebbis heyeti meydana getiren kurum veya kuruluş mensubu, organlarında görevli veya katılımcı olmak. Kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle ya da devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı, haksız mal edinme suçlarından hapis cezasına mahkum olmamak.”
İŞTE TOBB’DAN ALINAN GÖRÜŞ
Seçilen üyelere itirazda bulunan meclis üyelerinin bir diğer iddiası ise isimlerin Meclis tarafından değil, Oda Yönetim Kurulu tarafından seçilmesi oldu. Toplantıda Müteşebbis Heyet üye seçimi ile ilgili konuşan Oda Genel Sekreteri Hakan Gel ise “Seçim yönetmeliklere aykırı değil. OSB yönetmeliğinde Yönetim Kurulu’nun müteşebbis heyet üyelerini belirleme yetkisine sahip olduğu belirtiliyor. Bu konuda TOBB’dan görüş de aldık” dedi. ÇTSO’nun TOBB Genel Sekreteri  Mustafa Saraçöz imzasıyla aldığı görüş: “OSB’lere bildirilecek temsilcilerinizin 5174 Sayılı Kanunun 19’uncu maddesinin (o) bendi kapsamında Yönetim Kurulunuz tarafından belirlenmesinin uygun olacağı kanaatindeyiz.”
MÜTEŞEBBİS HEYETLERE KİMLER SEÇİLDİ
İşte ÇTSO Yönetim Kurulu tarafından üç OSB için belirlenen 5’er kişilik müteşebbis heyet üyeleri ise OSB’lere göre şöyle oldu: “Kapaklı Organize Sanayi Bölgesi: Süleyman Kozuva (Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı), Mustafa Seçkin (Çerkezköy Ticaret Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı), Mustafa Alpağut (Elkon A.Ş), Saim Buyruk (Buyruk Tekstil), Ahmet Çetin (Çetin Güvenlik). Veliköy Organize Sanayi Bölgesi: Hacı Mehmet Erdoğan (Anadolu İplik), İlhan Özer (Korat Tekstil), Aref Marancıoğlu (Saray Aliminyum), Nuran Kaya (Derby Konveyör), Sebahattin Önal (Özen Aliminyum). Yalı Boyu Organize Sanayi Bölgesi: İsmail Akın (Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı), Kadir Uz (Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi), Sacit Ertaş (Erak Giyim), Mustafa Aktaş (Ava Plastik), Sedat Şenol (Nevzat Trika).
Haber / Ahmet KARDEŞ