Büyük panik

Trakya'da pazartesi günü başlayan ve dün de aralıklarla süren yağmur yağışı, Çerkezköy'den geçen Pınarça, Ambardere ve Çorlu Derelerinin debisini yükseltti.

GÜNDEM 29.09.2015 18:42:00 0
Büyük panik

Malkara ve Saray'da yaşanan sel felaketinin ardından Çerkezköy'de de dün taşkın alarmı  verildi. Bu alarm ise hem bürokratların, hem de vatandaşların panik yaşamasına neden oldu.

HÜKÜMET KONAĞI OTOPARKI BOŞALTILDI
Taşkın alarmı nedeniyle Pınarça Deresi'nin geçtiği Hükümet Caddesi, Altıyol kavşağından itibaren araç trafiğine kapandı.Polis ekipleri ise, Hükümet Konağı'nın otoparkını taşkın riski nedeniyle boşalttı. Sürücülerine ulaşılamayan araçlar ise çekiciyle çekildi.

 

Otoparkın kısmen su basması nedeniyle Kaymakamlığın yan giriş kapısının önü çuvallara doldurulan kum ve üzerine iş makinesi ile dökülen hafriyatla kapatıldı.

 


KRİZ MASASI KURULDU
Derenin bulunduğu alanda Çerkezköy Kaymakamı  Metin Kubilay, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ile diğer ilgililer inceleme yaptı. Ardından da Kriz Masası oluşturuldu ve Polis Evi'nde toplantı yapıldı.
KAMYONLARLA HAFRİYAT TAŞINDI

 

TESKİ ve Çerkezköy Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri,  Hükümet Caddesi'ne kamyonlarla hafriyat taşıdı. Gelen hafriyat ise iş makineleri ile cadde üzerindeki Pınarça Deresi köprüsünün çevresine dökülerek buradaki karşılıklı seddelerin boyu yükseltilerek güçlendirildi.Hayri Batur Caddesi üzerinde ise dereden taşan su yola aktı. Bunun üzerine TESKİ ekipleri, bu alana da hafriyat dökerek taşkın suyunun yolu doldurmasını önledi.
BAŞKANLAR İNCELEME YAPTI

 

Taşkın riski nedeniyle Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve TESKİ Genel Müdürü Şafak Başa, Çerkezköy'e geldi ve Pınarça Deresi mevkiinde Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ile birlikte incelemelerde bulundu. 
İNŞALLAH ÇARE OLUR
Akay, Vatandaşları uyardıklarını belirterek, "Bu alandaki vatandaşları uyardık. Gerekenleri de yapmaya çalışıyoruz. Sedde yaparak bu alanı güçlendirdik. İnşallah çare olur."dedi.
YÜKSELME ENDİŞELENDİRİYOR

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise, "Buraların çok ciddi yatırımlarla bu işleri çözmemiz lazım. Çerkezköy ile ilgili ikinci etap ihalemiz var bu günlerde. Bunu yaptıktan sonra rahatlama olacak. Esas rahatlama DSİ'nin tedbirler alması gerekiyor. Ambardareye yapacağı baraj bu sorunu çözecektir. Biz Büyükşehir olarak her türlü tedbiri almaya çalışıyoruz. Yükselme endişelendiriyor. Umarım, inşallah seviye düşer ve rahatlarız."dedi.
AKAY'DAN GEÇMİŞ OLSUN AÇIKLAMASI
Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, taşkınla ilgili yaşananları yaptığı yazılı basın açıklamasıyla değerlendirdi.Akay, metrekareye 50 ile 100 kilo yağışın düşmesi sonucu Pınarça ve Çorlu Dereleri taşkın için kritik seviyeye ulaştığını söyledi. Akay, "Çerkezköy Belediyesi ve TESKİ’nin aldığı önlemler ve tedbirler sayesinde çok şükür hiçbir vatandaşımızın canına ve malına, evine ve iş yerine zarar gelmedi” dedi.

 

KADER DEĞİL
Her yağmurdan sonra Çerkezköy’ün su taşkın riski ile karşı karşıya kalmasının artık kader olmaktan çıkarılması gerektiğini belirten Akay, yetkilileri göreve çağırdı ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Çayırdere, Hallaçlı tarafından gelen Çorlu Deresi’nin eni Ambardere Mevkii’nde yer yer 50 metreye kadar ulaştığını gördük. Ayrıca Çorlu Deresi ile Pınarça Deresi’nin birleşme noktasında, iki suyun birleştiği bölgede hem Çorlu Deresi hem de Pınarça Deresi taşkın seviyesine kadar ulaştı. Ancak gelen yağmur sularının yavaşlaması ile öğleden sonra 15.00 itibari ile su seviyesi azalmaya başladı. Alınan önlemler sayesinde hiçbir vatandaşımızın, hemşerimizin canına ve malına, evine ve iş yerine zarar gelmedi. Çalışmalarda görev alan tüm çalışma arkadaşlarımı kutluyorum. Hepsinin ellerine sağlık.Yaklaşık 1 senedir Çorlu Deresi’nin Kızılpınar ve Veliköy istikameti ile şehir içi bölgelerde DSİ’nin sallama kepçeleri ve Çerkezköy Belediyesi’nin dere açma çalışmalarının önemini bugün bir kez daha gördük ve anlamış olduk. 22 Aralık 2012 tarihinde yaşanan sel baskınından sonraki ve 21 Ekim 2013 tarihinde yaşanan aynı sıkıntılardan sonraki DSİ’nin açıklamalarda Çorlu Deresi’nin Çerkezköy içinden geçen 10 kilometrelik bölümünün 2014 yılı başında ihaleye çıkacağı açıklamaları yerel gazetelerde durmaktadır. Dönemin DSİ yetkililerinin Çorlu Deresi’nin Muratlı’ya kadar olan 70 kilometrelik ıslah çalışmalarının ilk etabı olan Çerkezköy etabının 2014 yılı başında ihaleye çıkacağı açıklanmış, ancak arkası getirilmemiş ve bugüne kadar sürekli Çorlu Deresi’nin ıslahı ötelenmiştir. Mayıs 2013’te temeli atılan Pınarça Deresi ıslah çalışmasının 29 Ekim 2013 yılında bitirileceği sözünü dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu vermiş fakat hala çalışmalar tamamlanmamış, ıslah projesinde yer alan Hükümet Caddesi’ne yeni köprü yapımına dahi başlanılmamıştır. Bu köprünün ne zaman yapılacağı tüm Çerkezköy halkı tarafından merak edilmektedir.
ÇERKEZKÖY7E ÖNEM VERİLMEDİ
27 Mayıs 2013 tarihinde ilçemizde yayınlanan yerel gazetelere baktığımızda dönemin DSİ Genel Müdürünün Çerkezköy’e önem verildiği açıklamaları vardır. Ancak gazetelere verilen beyanat dışında Çerkezköy’e hiçbir önem verilmemiş, Çorlu Deresi ile ilgili adım atılmamıştır. DSİ yetkilileri bundan sonraki süreçte Çorlu Deresi ile ilgili adım atacaklar mıdır? Yoksa vatandaşlarımız ve bizler her yağmurdan sonra taşkın korkusu ile yaşamaya devam mı edeceğiz? Yaklaşık 1 yıl önce DSİ yetkililerinin söyledikleri Ambardere Baraj Projesi ne aşamadadır? Bunların biran evvel, vakit geçirilmeden Çerkezköy kamuoyu ile ve ilçede yaşayan vatandaşlarımız ile paylaşılmalıdır.
BIÇAK KEMİĞE DAYANMIŞTIR
Çerkezköy’de yaşayan vatandaşlarımızın artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Bu konuda vatandaşlarımızın hassasiyetleri artmış ve DSİ’den biran evvel yıllardır ötelenen yatırımların yapılmasını beklemektedir. Nüfusu 120 bini bulan bir sanayi kentinin 2015 yılında su taşkını korkusu ile yaşaması, Çorlu Deresi’nin ıslah edilmemesi artık sorumluların ayıbıdır.  Başta DSİ ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı olmak üzere tüm kurumlardan su taşkını tehdidine karşı duyarlı olmalarını ve sorunu çözmelerini bekliyoruz. Çerkezköy Belediyesi olarak biz üzerimize düşeni fazlası ile yapmaya her an hazırız."