CHP heyeti incelemelerde bulundu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve beraberindeki CHP'li milletvekillerinden oluşan Göçmen ve Mülteci Sorunlarını Araştırma Komisyonu, Sarayiçi alanındaki Suriyeli mültecileri ziyaret etti ve sorunlar

GÜNDEM 22.09.2015 12:48:00 0
CHP heyeti incelemelerde bulundu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba başkanlığında İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, İstanbul Milletvekili Selina Doğan, İzmir Milletvekilleri Mustafa Balbay ve Özcan Purçu ile Muğla Milletvekili Nurettin Demir ile Edirne Milletvekili Erdin Bircan Edirne'ye geldi ve Suriyeli sığınmacılarla ilgili bilgi almak için Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'i ziyaret etti.

‘MÜLTECİLİK DÜNYANIN EN ZOR İNSANLIK HALİDİR’
Mültecilik dünyanın en zor insanlık halidir diyen Tanrıkulu, "Sadece Türkiye’de değil tüm Avrupa’da dünyaya yayılan bir insanlık dramı yaşanıyor. Bu dram Türkiye’den de biraz kaynaklanan nedenlerden dolayı bu noktaya geldi. Ama hiç olmazsa mültecilerin insan haklarına saygılı bur durum olsun bur ortam olsun ve onların iradesine dayalı herhangi bir şey yapılması, bu sorun artık Türkiye’nin iç sorunu haline gelmiştir. Yurttaşlarımızda mültecilere insanlık onurunun gerektiği şekilde yaklaşması gerekmektedir. Biz buradaki gözlemlerimizi yol boyunca edindiğimiz gözlemlerimizi daha sonra kamuoyuna paylaşacağız, Sayın Valimiz Dursun Ali Şahin’e teşekkür ediyorum, bize verdiği bilgiler için. Umarım Edirne’den bizim vicdanımızı rahatsız edecek bir görüntü çıkmaz.”diye konuştu.
6 BİN İNSAN DENİZLERDE BOĞULDU
Tanrıkulu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu drama ortak olması gereken Avrupa Birliliği Ülkelerine de sesleniyorum. Bu sadece Türkiye’nin sorunu değil küresel dünyanın sorunudur. Onların bu durumu gözden geçirip Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu gözden geçirip paylaşması gerekir. Göç etmek isterken 6 binden fazla insan denizlerde boğuldu. Kara sınırlarını kullanmak istiyorlar doğal olarak çünkü, eğitim olanaklarından, barınma olanaklarından, iş imkanlarından yoksunlar. Büyük bir sömürü içersindeler. İş gücü olarak sömürülüyorlar cinsel istismara uğruyorlar. Türkiye’de bulundukları ortamda ve her yerde. Bu nedenle kalıcı bir yaşama adım atmak istiyorlar. Doğal olarak bir umut içersinde buraya geliyorlar. Avrupa ülkeleri bunları gözeterek kendi sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor.”
2'NCİ DÜNYA SAVAŞINDAN SONRA YAŞANAN EN BÜYÜK DRAMLARDAN BİRİSİ’ Suriyeli mülteci yaşadığı sıkıntıları parti olarak çok ciddiye aldıklarını belirten CHP Genel Bşakan yardımcısı Veli Ağbaba, "Diğer partilerinde bu meseleyi çok ciddiye alması gerekir. Bu yaşanan dram uzmanlarında söylediği gibi, 2’nci dünya savaşın ardından dünyada yaşanan en büyük dramlardan birisi. Yaklaşık 10 milyona yakın insan yer değiştirdi. Türkiye üzerine düşeni yapmalı ama Avrupa’da gereken sorumluluğu almalıdır. Büyük ülke coğrafi yapısıyla değil bu tür sorunlara yaklaşımla büyük ülke olur. Fransa, İngiltere gibi ülkeler maalesef istenilen sayıda mülteci kabul etmiş değil. Türkiye’nin yapması gereken en önemli şey bu konuda Avrupa’yı duyarlılığını artırıp sadece ülkeye para vererek bu sorunun çözülemeyeceğini anlatmak. Biz parti olarak bu konunun ciddiyetinin farkındayız bundan sonrada ziyaretlerimiz devam edecek.”dedi.
MÜLTECİLERİ ZİYARET ETTİLER
Heyet, Vali Şahin'n ardından Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ı ziyaret eden heyet, daha sonra 2 binin üzerinde Suriyeli mültecinin kaldığı Sarayiçi alanına gittiler. burada CHP'li heyet, mültecilerle konuştu. Heyet, hazırladığı raporu,. parti meclisine sunacak.