Has bahçe'de artık onlar yaşıyor

Ülkelerindeki iç savaştan kaçan ve daha iyi yaşam şartı için Avrupa ülkelerine gitme umudu taşıyan 2 bin kadar Suriyelinin 1 haftadır Edirne'deki bekleyişi sürüyor. TEM'deki eylemlerini yetkililerin girişim

GÜNDEM 20.09.2015 22:39:00 0
Has bahçe

Sarayiçi kampı

Yaşadıkları ülkelerden ekonomik koşullar yada iç savaş nedeniyle kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin Yunanistan'a geçme hayali bu kez Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Sarayiçi'nde noktalandı. Geçen Pazar gecesi, otobüslerle Edirne'ye gelerek Yunanistan'ın kendilerine sınırı açacağı umudunu taşıyan yaklaşık 2 bin kadar Suriyeli TEM otobanı Edirne gişelerine 1 kilometre kala durdurulmuş, 4 günlük bekleyişin ardından yeniden yürüyüşe geçmişti. TEM otobanında jandarma ve polis ekiplerince durdurulan  sığınmacılar Edirne Valisi Dursun Ali ŞahinEdirne Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan ve Jandarma Komutanı Albay Kamuran Ersan'ın yoğun ikna çabaları sonucu 28 saatlik otoban kapatma eyleminin ardından önceki gece Tarihi Kırkpınar Güreşleri'nin yapıldığı Sarayiçi'ne götürüldü.
TAŞKINLIK YAPANLAR GÖNDERİLDİ
TEM otobanında sığınmacıları yönlendiren, Yunanistan'a yürümek için kışkırtan, polis ile jandarma ekiplerine saldırdığı tespit edilen, taşkınlık yapan aralarında Nurettin Hamza ve Muhammed İyad Al Jabiri'nin de aralarında bulunduğu 30 temsilci güvenlik güçleri tarafından Osmaniye'deki kamplara gönderildi. Edirne'deki aileleri de çocuklarınınOsmaniye'ye gönderildiğinin söylenmesi üzerine kampa dönmek istediklerini iletti. Polisve jandarma ekipleri temsilcilerin yaklaşık 150 kişilik ailelerini de otobüslerle Osmaniye'deki Suriyeliler kampına götüreceği öğrenildi.
ÇOCUKLAR MUTLU
Sığınmacıların kilometrelerce yürümesi, TEM otobanında sabahlaması en çok yanlarındaki bebek ve çocukları etkiledi. Asfalt üzerinde uyumak zorunda kalan, çoğu zaman ailelerin derneklerinin dağıttığı yardımları almak istememeleri üzerine aç kalan Suriyeli çocukların, Sarayiçi'nde yüzleri gülmeye başladı. Çimenlik alanlarda ve çocuk parklarında vakit geçiren Suriyeli çocuklar, günlerdir süren bekleyişin ardından ilk kez çocukluklarını yaşamaya başladı.
YEMEK KUYRUĞU
Sarayiçi'ne gelen insani yardım derneklerinin yanı sıra Vakıflar Edirne Bölge Müdürlüğü tarafından ihtiyaçları karşılanan Suriyeli sığınmacılar, sabah uyandıklarında önce güreşlerin yapıldığı stadyumdaki tuvalet ardından da dağıtılan kahvaltı için 'mercimek çorbası' kuyruğuna girdi. Yüzlerce Suriyeli uzun kuyruklarda sabah kahvaltısı için dağıtılan mercimek çorbası, ekmek ve suyu alabilmek için dakikalarca kuyrukta bekledi.
TEMSİLCİLER EDİRNE'YE DÖNDÜ

Edirne ve İstanbul'da son 6 gündür süren sığınmacıların sorunlarını dinlemek için Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriyelilerin temsilcilerini Çankaya'da kabul etmişti. Dün akşam ki görüşmenin ardından temsilciler sığınmacıların kaldığı Sarayiçi'ne döndü.Başbakan Davutoğlu ile yaptıkları görüşmeyi sığınmacılara anlatan Fadi Alhoussin ve Yaser Alsaleh, sorunlarının Birleşmiş Millet Genel Kurulu'nda Başbakan Davutoğlutarafından gündeme getirileceğini ifade ederek, 'Başbakan, Salı günü Birleşmiş Milletlertoplantısında gündeme getirecek. Çarşamba günü karar verilecek. Bizlerde o güne kadar bekleyeceğiz. Biz Türkiye'ye çok teşekkür ederiz. Bizim yaptığımız eylem sesimizi dünyaya duyurmak içindi. Tüm dünyaya haber vermek için bekliyoruz. Bizler müjdeli bir haber için bekliyoruz." dedi.
UMUTLARINI KAYBETMEDİLER
Suriyeli sığınmacılar Yunanistan'ın kendilerine sınırı açacağı ve Almanya'ya gideceği umudunu hala taşıyor. Gelecek mutlu bir haberi beklediklerini ifade eden Suriyeliler, 'Yunanistan sınırı açacak ve biz Almanya'ya gideceğiz inşallah." dediler.