'Kanal İstanbul' hayal 'Edirne' gerçek

Edirne'de kış aylarında yaşanan nehir taşkınlarını önlemek amacıyla başlatılan 'Kanal Edirne Projesi'nin çalışmaları Bosnaköy'de başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanâ

GÜNDEM 19.08.2015 18:32:00 0

Kış aylarında Edirne’de Meriç ve Tunca nehirlerinde yaşanan taşkınları önlemek amacıyla başlatılan projelendirilen 'Kanal Edirne’nin çalışmaları Meriç Nehri kenarındaki  Bosnaköy’de başladı.

Devlet Su İşleri (DSİ) Edirne Bölge Müdürlüğü ekipleri, yaklaşık 40 adet iş makinesi ile çalışmalarını sürdürüyor. Karaağaç Mahallesi girişinde bulunan dereden başlayacak olan kanal, Bosnaköy’den devam ederek, Süvari köprüsünü geçince tekrar Meriç Nehrine bağlanacak. Kanal Edirne projesinin büyük bir bölümünün 2016 yılına kadar bitirilmesi hedefleniyor.

              Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, "Kış aylarında Meriç nehrinde meydana gelen taşkın sularının tahliye edilmesi için yapılacak olan "Kanal Edirne" projesine DSİ ekipleri tarafından başlanıldı. Karaağaç’ın girişindeki köprünün oradan başlayacak olan kanal, Bosnaköy arazisini takiben Süvari köprüsünü geçince tekrar Meriç nehrine verilecek. Yer yer değişecek olan kanal derinliği 3 ila 4,5 metre derinliğinde olacak. Kanal kazısına başladık, buradan çıkacak olan toprak seddeler güçlendirilecek. Proje çalışmaları kapsamında ekip sayısının ileriki zamanlarda artırılması düşünülüyor" dedi.

             Edirne'de geçtiğimiz kış ayında nehir taşkınları yaşanınca projenin uygulanmasına karar verilmişti. En son yaşanan nehir taşkınlarında Meriç Nehri’nin debisi 2 bin 149 metreküp/ saniyeye kadar çıkmış, Karağaç Mahallesinin şehir merkezi ile bağlantısı kesilmişti. Yapılacak olan Kanal Edirne projesiyle taşkınların önüne geçilmesi planlanıyor.

            Öte yandan nehir taşkınlarda Karaağaç Mahallesi ile karayolu bağlantısının kopmaması için yeni alternatif köprünün yapımına da devam ediliyor. Köprü çalışmaları büyük bir hızla devam ederken, 29 Ekim Cumhuriyet Bayram'ında açılması planlanıyor.

Marmara Haber