Edirne Yemek Kültürleri-8

Bu sayımızda da Edirne'nin yöresel yemekleri arasında öne çıkan,tavuk kavurması, piyaziye,elma dolması,Rumeli musakkası,kabak bastı ve zirva yemeklerinin yapılışını aktarıyoruz.

GÜNDEM 19.08.2015 18:05:00 0
Edirne Yemek Kültürleri-8

MALZEMELER: 1 Tavuk 4 yumurta 4 dilim ekmek (tost ekmeği) 1 çorba kaşığı un bir miktar sıvı yağ, 1 büyük soğan 1 çay kaşığı bal yada şeker 2 çorba kaşığı sirke bir kahve kaşığı tarçın 1 çay kaşığı kurutulmuş öğütülmüş kişniş.

YAPILIŞI: Tavuk parçalanıp öncelikle suda(tuzu ilave edilerek) pişirilecek. Yumurta sarıları ile un karıştırılıp tavuklar bu karışıma batırılıp tavada kızartılacak. Tavukların kızartılmış olduğu tavada ay gibi doğranmış soğanlar kavrulup karışıma bal, sirke, tarçın ve kişniş ilave edilip karıştırılacak. Karışım düz bir kap içine serilip üzerine ekmek dilimleri konup birkaç dakika sosu emmesi sağlanacak. Servis tabağının altına soslu ekmekler, üzerine tavuk etleri ve etlerin üzerine de kalan sostan konularak servis yapılacak.

PİYAZİYE (SOĞAN DOLMASI)

MALZEMELER: 250 gram kıyma 200 gr. kuşbaşı et 1 çay bardağı pirinç 5 büyük boy soğan 1 limon suyu 2 çorba kaşığı margarin tuz karabiber.

YAPILIŞI :Küçük kuşbaşı doğranmış etler yarım çay bardağı kadar su ile pişirilip yağda çevrilecek.4 tane soğanın kabukları soyulup kabuktan sonraki iki kat kalıncaya kadar içleri boşaltılacak. Boşaltılan içlerden iki tanesi ince kıyılıp, önceden ıslatılmış pirinç, kıyma, tuz ve karabiberi ve 1 limon suyu ile karıştırılarak iç hazırlanacak. Hazırlanan iç soğanların içine doldurulup, küçük bir tepsiye altına yuvarlak dilimler halinde kesilmiş soğan yerleştirilip üzerine doldurulmuş soğanlar bunların üzerine de pişmiş etler ve onun üzerine de kalan soğanları yerleştirip bir miktar su ile fırına konulup kontrollü pişmesi sağlanacak. Servis yapılırken üzerine karabiber tercihe göre kuru nane ile süslenebilir

ELMA DOLMA

MALZEMELER: 4 Adet yeşil büyük elma 250 gr. kıyma 200 gram kuşbaşı et 1 küçük baş soğan 1 küçük domates rendesi 1 çay bardağı pirinç 1,5 çorba kaşığı tereyağ/margarin yarım çay kaşığı yada bir dal tarhun yoksa 1 çay kaşığı sumak 3 kuru kayısı, 2 çorba kaşığı kıyılmış badem 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık tuz karabiber 1 çorba kaşığı zeytinyağ kaynamış üzüm suyu.

YAPILIŞI: Öncelikle etler ince satır kıyma gibi kıyılıp bir iki çorba kaşığı su ilave edilip suyunu çekince bir kaşık margarin yağ ile kavrulacak. İnce kıyılmış badem ve kuru kayısı ve üzerine kaynamış üzüm suyu ilave edilerek az pişirilecek. Diğer taraftan ince kıyılmış bir küçük baş soğan domates, dolmalık fıstık, pirinç, pempeleşinceye kadar kavrulacak,tuz ve karabiber ilave edilip kıyması katılıp bir bardak su ile az pişirilerek soğuduktan içi oyulmuş elmaların içine doldurularak. Tencerenin altına et, badem ve kuru kayısı karışımı konup üzerine doldurulmuş elmalar konup bir bardak sıcak su ilave edilerek çok kısık ateşte pişmeye bırakılacak. Elmalar da suyunu bırakacak olup, suyunu çekinceye kadar elmalar dağılmayacak şekilde kontrollerinin yapılması ile pişmesi sağlanacak. Tercihen tepsiye dizilip fırında pişirilmesidir. Üzerine öğütülmüş ceviz serpilip dinlenmeye bırakılacak.

RUMELİ MUSAKKASI

MALZEMELER: 1 kg. kırmızı patlıcan yarım kilo yemeklik kabak yarım kilo patates 2-3 baş soğan yarım kilo kıyma 250 gram  kuzu eti 3-4 adet domates 1 tatlı kaşığı domates/biber salçası 3-4 adet yeşil biber yarım çay bardağı kırmızı şarap veya bir çorba kaşığı sirke/ koruk suyu, tuz, 3-4 dövülmüş ceviz içi karabiber, bir küçük demet maydanoz 2-3 dal taze fesleğen 3 çorba kaşığı un 3,5 su bardağı soğuk sut 1,5 çorba kaşığı tereyağ .

YAPILIŞI: Patlıcanlar ve kabak kabukları soyulup (patlıcanlar çizgili ) yuvarlak ve biraz yüksek boyda kesilip yağda pempeleşinceye kadar kızartılacak. Patatesler az haşlanıp yuvarlak aynı boyda kesilecek. Soğanlar ince kıyılıp bitkisel yağ ve az tereyağ ilave edilerek pempeleşinceye kadar kavrulurken, önce ince kıyılmış yeşil biber ilave edilip biraz döndürülecek daha sonra kıyma ve çok küçük parçalar haline getirilmiş et ile kavrulmaya devam edilecek, domates, salça ve tuz da ilave edilip kavurma işlemi tamamlanacak. Son dakikalarda ince kıyılmış maydanoz ve fesleğen, ince dövülmüş ceviz içi ilave edilip yeteri kadar karabiber ile karıştırılıp, yarım bardak kadar şarap/üzümsuyu/sirkesi konup karıştırılarak kenara alınacak. Un tereyağında kavrulup süt ilave edilerek çok yumuşak olmayan bir karışım elde edilecek. Altı düz bir tencere veya tercihan tepsinin altına patatesler, üzerine patlıcanlar dizilip bir kat kıymalı, etli karışım üzerine bir kat ince sütlü karışım döşenip yine bir kat patlıcan ve sütlü karışım, daha sonra kabaklar ve kıymalı karışım, sütlü karışım ilave edilip fırına atılacak. 10 dakika kadar orta ısıda bırakılıp, Servise alınacak Üzerine Tane karabiber, ve tarçın, taze fesleğen ve ince kıyılmış maydanoz (Tercihe göre pul biber, karabiber olabilir) ile süslenip ikram edilecek.

 KABAK BASTI-KABAK KALYESİ

MALZEMELER: Yarım kilo kuşbaşı  kuzu eti 4 çorba kaşığı bitkisel yağ 4 baş soğan bir çorba kaşığı tereyağ yarım kilo asma  kabak tuz 100 gram koruk suyu 2 çorba kaşığı kuru nane veya bir tutam taze nane 2-3 diş sarmısak bir çay kaşığı şeker veya bal veya bir çorba kaşığı üzüm suyu Tarçın.

YAPILIŞI :Etler yağda kavrularak tuz ve az su ile pişirilecek. Soğanlar halka halka kesilip tereyağında kavrulacak. Altı düz bir pişirme kabına konulup önce etler üzerine kabuğu soyulup kalın dilimlenmiş kabaklar, soğanlar ve bir kat daha kabak ekleyip pişmeye bırakılacak. Piştikten sonra koruk suyu ilave edilip bir taşım daha kaynatılıp ateşin altı söndürülüp 10 dakika dinlenmeye bırakılacak. Üzerine Kuru/taze nane ve tarçın serpip servis yapılacak.

ZİRVA

Mutancana gibi etli meyveli bir yemek olup, Fatih ve Süleymaniye İmaretlerinde Edirne'de II. Beyazıt imaretinde Cuma akşamları, ramazan ve iki bayram akşamları halka dağıtılan bir yemektir.

MALZEMELER Yarım kilo. kuzu veya tavuk  eti 200 gram badem 1 küçük salkım üzüm veya 5-6 adet büyük kuru üzüm, 1 çorba kaşığı bal 5 hurma, 10 kuru kayısı 2 incir 1 çorba kaşığı nişasta 3-4 siyah erik haşhaş tohumu, safran .

YAPILIŞI: Etler yarım çay bardağı su ilave edilip ateşin üzerine konulacak, rengi değişince bir su bardağı sıcak su ve tuzu ilave edilerek pişmesi sağlanacak. Ayrı bir kapta su içinde eritilmiş nişasta, ısıtılmış bal, soyulmuş ve az haşlanmış badem, ince doğranmış az haşlanmış kıyısı, soyulmuş ve çekirdekleri çıkarılmış üzüm, doğranmış hurma, soyulmuş erik ve safranı nişasta ile birlikte ete katıp ateşin üstünde yoğunlaşıncaya kadar karıştırılacak. Ateşten alınıp üzerine haşhaş tohumu serpilip 10 dakika dinlendirilerek. Servise alınacak.

Hazırlayan/Seyit SÜREN