Felaketin 16. yılı

17 Ağustos 1999 günü gece 03.02'de meydana gelen ve 45 saniye süren deprem felaketinin 16'ncı yılında Tekirdağ'da anma programı düzenlendi.

GÜNDEM 17.08.2015 18:55:00 0
Felaketin 16. yılı

Resmi rakamlara göre 14 bin 480 kişinin hayatını kaybettiği Marmara Depreminin 16’ncı yılında Tuğlalı Parkta anma töreni düzenlendi. Anma törenine, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, AFAD Müdürü Recep Erol, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Osman Taşdelen ve vatandaşlar da katıldı.

TÜRKİYE’NİN YÜZDE 66’SI 1. VE 2. DERECE DEPREM KUŞAĞNIDA 

  Açılış konuşmasını yapan AFAD Müdürü Recep Erol, Türkiye’nin  yüzde 66’ sının 1.  ve 2.  dereceden deprem kuşağında olduğunu belirterek farkındalık yaratmak gerektiğinin altını çizdi. Erol, “AFAD, afet öncesi hazırlık ve risk azaltma projelerine daha fazla önem vererek, kriz yönetiminden risk yönetimine geçiş yapmıştır. Artık “deprem olursa ne yapmalı” demek yerine daha çok deprem olmadan ne yapmalı? bilinci ile hareket ediyor ve bu yönde projeler geliştiriyor. Bu bilinçle yara sarmak yerine yara almamak ilkesi ile afet öncesi risk azaltma çalışmalarına ağırlık verecek modeller üzerinde çalışıyor” 

KİMSENİN İMARI İLE OYNAMAYACAĞIZ

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat ise şunları söyledi: “Bugün için bir yazıda en uzun 45 saniye diyorlar. Bir başka yazıda bugün Ağustos ayını çok severim ama 17’sini sevmem. Benim de hiç sevmediğim bir kelime var “keşke”  hep keşkeler üzerine kurulu örtmeye çalıştığımız tüm hatalar. 17 Ağustos sonrası harekete geçen dikkatimizin bir büyükşehirde 473 tane toplanma noktası oluşturduğunu ama bugün itibari ile toplanma alanlarının 4’te 3’ünün imara açıldığı, hala zemin etütleri olmayan, hak edilmeyen katların uygun olmayan yöntemlerle yapıldığı gerçeği var bu ülkede ama size şunun sözünü verebilirim. Süleymanpaşa Belediyesi İmar işleri asla bu şehrin imarı ile oynamayacaktır. Yani kimsenin canı ile oynamayacaktır.” sözlerini söyledi.

1. DERECE DEPREM KUŞAĞINDAYIZ

Tekirdağ’ın konum itibarı ile birinci derece deprem kuşağında bulunduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Bizler depremle yaşamayı öğrenmemiz ve olası depremlere her an hazırlıklı olmamız gerekiyor. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak sağlıksız yapılar kontrolümüz altında. Jeolojik ve Jeoteknik etüt çalışmalarını başlattık. Afet ve Acil Durum Yönetim Planları hazırlama çalışmalarımız ve Kentsel dönüşüm master planları çalışmalarımız devam ediyor. Büyükşehir Belediyemiz deprem konusunda teknik ve bilimsel çalışmalar yapıyor..”dedi,