Vahşi çöp alanına 2 yıl sözü

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Tamer Dodurka, Tekirdağ'da her gün toplanan bin tondan fazla çöpün yıllardır vahşice depolandığını belirterek, 2 yıl içind

GÜNDEM 12.08.2015 16:36:00 0
Vahşi çöp alanına 2 yıl sözü

Çorlu Çöplüğü’nden gelen ve vatandaşı rahatsız eden kokunun doğru olduğunu söyleyen Dodurka, Çorlu çöplüğünün Ergene Nehrinden sonra çevre için ikinci büyük felaketi olmasının önüne geçilmesi için çalıştıklarını belirtti.

 

BİN TON ÇÖP TOPLANIYOR

 

Tekirdağ’da her gün 

 

Günde bin tondan fazla çöpün toplandığı ve ilçe belediyelerinin bugüne kadar imkan ve kaynak yetersizliği nedeniyle hiçbir ayrıştırma ve azaltma yöntemi uygulanmaksızın kırktan fazla alanda, vahşice depolandığını belirten Dodurka,  “Şimdi bu alanlar ‘Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetim Planı’ doğrultusunda teker teker kapatılmakta ve rehabilite edilmektedir. Şu an çöp kabul edilen alan sayısı 43’den 7’ye kadar indirilebilmiştir. Önümüzdeki 2 yıl içerisinde ilimizin hiçbir yerinde vahşi çöp alanı kalmayacaktır” dedi.

 

2017’YE KADAR DEVAM EDECEK

 

Çorlu çöplüğüne evsel atık döküm işleminin 2017 Ağustos ayına kadar devam edeceğini söyleyen Dodurka, şunları söyledi; “Bu tarihten sonra çöpler halen inşaatı devam eden ikinci etap düzenli depolama alanına aktarılacak ve Çorlu çöplüğü tamamen kapatılıp yeşil alan haline getirilecektir. Belediyemize bağlı Çevre Koruma Dairesi, bu süre içerisinde çöp geri kazanım ve çöp ayrıştırma yöntemleriyle çöpü azaltma teknolojilerini, çöp suyunu arıtma tesislerini ve transfer istasyonları inşaatlarını da Atık Yönetim Planı içerisine dahil etmeye çalışmaktadır. Amacımız mümkün olduğunca bertaraf ederek, daha az çöp taşıyıp ve depolayarak, çöpü en aza indirebilmektir. Yine amacımız onlarca yıldır birikmiş olan çöp dağlarını en kısa zamanda rehabilite etmektir.”

 

BÜYÜKŞEHİR BÜTÇESİ İLE OLUR

 

Bu çalışmaların belli bir plan ve zaman içinde gerçekleştirilebilecek ve ancak büyükşehir belediyesi bütçesiyle altından kalkılabilecek yatırımlar olduğunu vurgulayan Dodurka, “Geniş alanlara yayılmış vahşi çöplükleri 2 sene gibi bir sürede kapatabilmenin önemini değerli halkımızın takdirlerine sunuyoruz.

 

Ağustos 2017 tarihini Çorlu çöplüğünün kapanma tarihi olarak taahhüt ettiğimizi, hiçbir ilçemizde çöp alanları nedeniyle çevre felaketi yaşanmaması için tüm olanaklarımızı seferber etmekten kaçınmayacağımızı, görev ve sorumluluklarımızı bir plan dahilinde harfiyen yerine getireceğimizin sözünü veriyoruz.”dedi.

Marmara Haber