Yel'den çok özel açıklamalar

7 Haziran seçimlerinde Tekirdağ'dan milletvekili seçilerek parlamentoya giren AK Partili Mustafa Yel ve Ayşe Doğan, beraberindeki çok sayıda partili ile birlikte Marmara Haber Gazetesini ziyaret etti.

GÜNDEM 11.08.2015 15:34:00 0
Yel

Marmara Haber Gazetesi İmtiyaz sahibi Şaban Kardeş ve mesai arkadaşları ile sohbet eden iki vekil, kent ve ülke gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Ülke genelinde yaşanan terör olaylarına değinen Yel, “Biz Osmanlı İmparatorluğunun devamı, mirasçısı olan bir ülkeyiz. İmparatorluk hoşgörü üzerine kurulmuştu. Özellikle 700 yıla kadar 22 milyon kilometre karelik coğrafyadaki uzun süreli medeniyetimiz tamamen hoşgörü üzerine kurulmuş olmamızdan kaynaklanıyor. Bu bizim genlerimize işlemiş durumda. Güçlü olanlar her zaman hoşgörülü olur. Gücümüzden kaynaklanan bir yere kadar karşı tarafı anlayabilme durumlarını da son 30 yıldır yaşıyoruz. Bu sadece günümüzün sorunu değil. 1984 yılından beri çok sayıda hükümetler geldi geçti. O milletin özelliğinden kaynaklanan, hükümete ve meclise sirayet eden bir yaklaşımla sorunu anlamaya çalışarak bu işleri çözmeye çalışıyoruz. Biz 3 terör örgütüne aynı anda yüzlerce operasyon düzenleyebildik. Bu güce sahibiz. Biz uzun süreli bir devletiz. Bizim bir refleksimiz var. Refleksimiz ağır işliyor. Fakat işlediği zaman da neye mal olacağını düşmanımız da, dostumuz da biliyor. Son İki haftada yapılan operasyonlarda 390 terörist öldürüldü, 400’ü ise yaralandı” dedi.

GÖZ OLAN TOPRAKTA YAŞIYORUZ

Yel, “Bugüne kadar bu topraklara sahip olmak için ne yazık ki çok şehit verdik. Bunun en büyük nedeni şu. Bize ilk okuldan beri bir şey öğretildi. Burası Asya, Avrupa ve Afrika kıtaları arasında bir geçiştir ve medeniyet köprüsüdür. Bu çok doğru. İnsanlık tarihinde en fazla medeniyetin kurulduğu topraklarda yaşıyoruz. Birçok medeniyetin gözü topraklarımızda. Bu nedenle hep güçlü olmak zorundayız. Terörle mücadelemizin karşılığında bizlere saldıracaklar. Biz Devlet olmanın gerekliliklerini yapıyoruz. Devletimiz misli ile cevap veriyor. Terör örgütü pkk biliyor ki bir şehidimiz olursa karşılığında çok sayıda zayiat verecekler. Artık o sürece girildi” ifadelerini kullandı.

ÇOMAK SOKMAK İSTEYENLER VAR

Yel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çözüm süreci 2011’den bu yana özellikle son 2 yıldır aktif hale geldi. Bu süreçte bizler gerçekten barışçıl yöntemle silah bırakılarak terörün yok edilebilmesi için 165 adım attık. Kürt kardeşlerimizin sosyal hayatlarını kolaylaştırıcı her şeyi yaptık. Artık bundan sonra onların adım atmasını bekledik. Ama o adım gelmeyince iş bu son iki üç haftadaki duruma döndü. Bu süreçte AK Parti’yi kimsenin suçlamaması gerekiyor. Burada bizim amacımız devletin gücünü göstererek dizginleri elinden bırakmadan karşı tarafla anlaşıp bu işi yürütmekti. Çünkü çok nazik bir coğrafyadayız. Irak ve Suriye gibi ülkelerdeki olaylar malum. Dış ülkelerin bölgeyle ilgili emelleri malum. Bölge tam bir doğal kaynak yatağı. Bu tarz zenginlikleri içeren bölgemize devamlı çomak sokmak isteyenler var. Biz de çomak isteyenlerle mücadele ediyoruz. Bunu yaparken de acite etmeden gücümüz mukabilinde yapıyoruz. Yoksa Türkiye’de de yanlış bir adım atılsaydı Suriye ve Irak’takine benzer durumlar olabilirdi. Hükümetimizin dik duruşu ve insan seven yapısıyla toplumsal olayların önüme geçilmeye çalışıldı. Bizler barışçıl yöntemlerle sorunları çözmek istiyoruz. Karşı tarafta samimiyet yok. Bu bizim hükümetimizin hadisesi değil. 2000 yıl önce başlayan bir hadise. Oradaki insanları kırmadan dökmeden bu memleketi, devleti sevdirmeye çalışarak, onların inanç, kanaat, dil gibi konularında yanlarında olduğumuzu göstererek bir hamle yaptık. Bu sırada bizi anlamayan ve samimiyetimizi istismar eden bir gurup var.  Bizi zora sokan da o zaten. Biz yine de bu sistemde devam edeceğiz.”

HANIM BÖYLE İSTİYOR

Yemin töreni sırasında geçirdiği rahatsızlığın ardından sakal bırakmaya başlayan Yel, sağlık durumunun gayet iyi olduğunu söyledi. Sakal konusuna açıklık getiren Yel, ‘Hanım böyle istiyor’ diye espri yaptı. Yel, “Sakalı seviyorum ve kendime yakıştırıyorum. Bu sakal bırakmanın siyasal bir nedeni yoktur. Memuriyet döneminde bırakamamıştım. Ancak izinlerde bırakıyordum. Şimdi yeniden bıraktım” dedi.

YILSONUNDA BİTECEK

Saray-Kapaklı yoluyla ilgili çalışmaların sorulması üzerine Yel, “Bu yolda bugüne kadar hukuki nedenlerden dolayı aksama oldu. İki defa ihalesi yapıldı. Ne yazık ki müteahhitlerden kaynaklanan sorunlardan dolayı çalışmalar yarıda kaldı. 25 Temmuz’da üçüncü ihalesi yapıldı. Yer teslimi 15 gün içinde yapılacak ve yılsonunda da bitirilecek” dedi.

40 MİLYON SORUSU

16 kilometrelik yola 40 milyon lira ödeme yapıldığının hatırlatılması üzerine Yel, 40 milyon lira ödemenin yolun bitirileceği anlamına gelmediğini belirterek, “Bu, yolun anahtar teslimi yapım maliyetidir. Devlette yapılmamış işin bir kuruşu bile ödenmez. Bu bugüne kadar yapılmış olan hak edişlerdir yani hak edişler karşılığında ödenen paralardır. Sanatsal yapılar kanallar değildir. Viyadük, köprü ve menfezler sanatsal yapı olarak geçer” dedi.

4-5 YIL ÖNCE BİTMESİ GEREKİYORDU

Yolun ilk ihalesine dönemin MHP Tekirdağ Milletvekili Kemalettin Nalcı’nın şirketinin girdiğini belirten Yel,  “İhalelerde en avantajlı teklifi verene ihaleyi vermek zorundasınız. İlk ihalede ihaleye girmemesi gereken milletvekilimizin şirketi giriyor. O zaman Saray Köylere Hizmet Götürme Birliği ihaleyi yapıyor. Bir şikayet üzerine bu vekilimizin şirketinin devlet işi aldığı görülüp iptal ediliyor. Çalışmaya başlamış ve az bir şey yapmıştı. Teminatı vardı içeride o yandı bildiğim kadarıyla daha sonra mahkemelik oldu ve iş çok uzadı. Normal şartlarda 4-5 yıl önce bitirilmesi gerekirken, bir vekilimizin ihaleye girmesi işi bu hale getirdi. Ona da sormak lazım. Esası bu. Bu ihaleden sonra ikinci ihale yapıldı. Bunun da ekonomik nedenlerden dolayı işi yürütemediği görüldü. İş böyle olunca burada sizin idarenizin bir sorumluğu ve sıkıntısı olmuyor. O adamın da teminatı yanıyor ama yapmış olduğu işlerin parası hak edişleri veriliyor. Devlet olarak üçüncü kez ihaleye çıkıldı. Yol yer teslimi 15 gün sonra yapıldıktan sonra yılsonuna kadar tamamlanacak” dedi.

3 YILLARI KALDI

Duble yol çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Yel, “Hayrabolu yolumuz Şarköy yolumuzun 36 kilometrelik kısmı kötü. Biz buraların da duble olmasını istiyoruz. Hayrabolu ile ilgili proje hazırlandı. Şarköy ile ilgili proje hazırlanmadı. Hazırlanması için görüşmelerimiz var. Tüm ilçelerimizin yola kavuşması için gereken gayreti gösteriyoruz. Yapılamayan yollar var. 36 milyon bütçesi olan Özel İdare 27 köye ulaşabiliyordu. 800 milyon lira TESKİ ile beraber bütçesi olan Büyükşehir Belediyesinin ise seçimden sonra çok az yerde asfalt çalışması yaptığını gördük. Devlet hizmet satın alma yöntemi getirmiştir. Bunlar gelmesine rağmen neden hala bu çalışmalar yapılmıyor. Bunu sormamız lazım. Köy yollarında genel olarak çalışma yapmadılar. Neyi bekliyorlar peki, 3 yazları kaldı” dedi.

HİZLETTE GERİ KALMIŞ

”Ankara’dan baktığınız zaman Tekirdağ nasıl görünüyor” sorusuna Yel, Tekirdağ’ın 9’uncu sırada vergi veren bir il olduğunu belirterek, “Tekirdağ, bizim hükümetimizden önce geri dönüşümde 75’inci sıradaydı. Şuan da 20’inci sıraya kadar yükseldi. Bu halen yeterli değildir. En büyük nedenleri Tekirdağ’ın imajıdır. Ankara’dan bakıldığı zaman Tekirdağ gelişmiş bir il zannediliyor. 70’li 80’li yıllarda Anadolu kentlerine göre daha gelişmiş olan Tekirdağ, son 30 yıldır çeşitli nedenlerden dolayı hizmette geride kalmıştır. Ankara’daki bürokrasinin aklını karıştırmamız gerekiyor. Tekirdağ aslında bildiğiniz kadar da gelişmiş bir il değil dememiz lazım.  Bunu derken Tekirdağlı bürokratlar da lazım. Güçlü bir bürokratımız yok. O anlamda bizlere çok fazla iş düşüyor. Diğer vekiller iki çalışıyorsa biz on çalışmamız gerekiyor” diye cevapladı. ERGENE NEHRİ

Ergene Havzası Eylem Planı çerçevesinde 3 milyar 240 milyonluk bir yatırım 2011-2015 yılları arasında gerçekleştirildiğini belirten Yel, "Maalesef Ergene’de kirlenme yaşandı. Eskiden 22 çeşit balık tutabiliyordu, şimdi balık çeşitleri çok az. Bunu engellemek için Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız ciddi bir eylem planı ortaya koydular. İstanbul’daki Haliç’in temizlendiği gibi inşallah Ergene’yi de temizleyeceğiz. 2016 yılı sonunda bu konuda önemli başarı sağlamış olacağız” dedi.

ERKEN SEÇİM OLACAK

Koalisyon çalışmalarını değerlendiren Ayşe Doğan da, ilk gündün itibaren çalışmalara başlandığını belirterek, “Milleti hükümetsiz bırakmadık. Her ne kadar tek başımıza iktidar olamasak ta Türkiye genelinde birinci partiyiz. Hükümet kurma yetkisi verildi. Onların tavırları her şey belli. Bir dayatma yapılmadığı sürece terörle mücadele konusunda dik duran herkesle çözüme hazırız. Ne kadar devam eder bu hükümet koalisyonlar. Geçmişte 1.5 yılı aşkın daha fazla devam eden bir hükümet olmadı. Tabiki biz her şeye varız. Koalisyonda kurulsa yine erken seçim olacak” diye konuştu.

Haber / Ahmet KARDEŞ