Cep telefonuna harç zammı

Cep telefonlarına gelecek olan ek gümrük vergisinin ardından şimdi de yolcuların beraberlerinde yurtdışından getirdikleri telefonlardan alınan harçlara (IMEI kaydı) zam geliyor.

GÜNDEM 3.08.2015 18:51:00 0
Cep telefonuna harç zammı

Mayıs ayının son günlerinde, iç tüketimi ön planda tutmak ve yerli sanayinin korunmasını sağlamak için çeşitli tedbirler alınmaya başlandı. Bu kapsamda, 2015 yılının ilk hamlesi, bazı tekstil ve konfeksiyon ürünlerinde, belirli ülkelere uygulanan “ilave gümrük vergisi”nin minimum ve maksimum oranlarında değişiklik yapılması oldu.

 

Pamuklu mensucat, kabanlar, mantolar, takım elbiseler, gömlekler gibi 54 grup tekstil ve konfeksiyon ürününde "en az gelişmiş ülkeler, özel teşvik düzenlemelerinden yararlanacak ülkeler, gelişme yolundaki ülkeler ve diğer ülkelerden" oluşan ülke gruplarına uygulanan ilave gümrük vergilerinin minimum ve maksimum seviyesi yeniden belirlendi.

 

İLAVE GÜMRÜK VERGİSİ ORANLARINDA DEĞİŞİKLİK

 

İlave gümrük vergisi oranlarında değişiklik bazı tekstil ve konfeksiyon ürünlerinde, belirli ülkelere uygulanan "ilave gümrük vergisi"nin minimum ve maksimum oranlarında, tekstil ürünlerinde kilogram başına minimum 1,25 dolar. Daha önce bu ülke grupları için ayrı ayrı olarak belirlenen minimum ve maksimum ilave gümrük vergi oranları eşitlenirken, söz konusu ülke grupları için tekstil ürünlerinde kilogram başına minimum 1,25, maksimum 4,25 dolar, konfeksiyon ürünlerinde ise kilogram başına minimum 5,5 ve maksimum 20 dolar olarak tespit edildi.

 

İLAVE GÜMRÜK VERGİSİ YÜZDE 30 OLARAK UYGULANACAK

 

Ardından, 20 Haziran tarihinde yeni bir alanda ilave gümrük vergisi alınacağı ifade edildi. Buna göre, sandık, bavul, valiz, evrak çantası, okul çantası, gözlük kılıfı, dürbün mahfazası, fotoğraf makinası mahfazası, müzik aleti mahfazası, silah ve tabanca kılıfı, çeşitli maddelerden yapılmış seyahat çantası, izole edilmiş yiyecek veya içecek torbası, tuvalet çantası, sırt çantası, el çantası, erzak çantası, portföy, para kesesi, harita ve kimlik mahfazası, sigara kutusu, tabaka ve tütün kese ve kutusu, takım çantası, spor çantası, şişe mahfazası, mücevher kutusu, pudra-baharat-barut kutusu, bıçak kılıfı ve benzeri mahfazaların ithalatında ilave gümrük vergisi alınacağı açıklandı.

 

İTHAL ÇANTA VE VALİZE İLAVE GÜMRÜK VERGİSİ

 

Bazı ülkelerden ithal edilen çanta ve valize yüzde 30 ilave gümrük vergisi uygulanacak. AB üyesi ülkeler, EFTA üyesi ülkeler, İsrail, Makedonya, Bosna-Hersek, Fas, Batı Şeria ve GazzeŞeridi, Tunus, Mısır, Gürcistan, Arnavutluk, Ürdün, Şili, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Güney Kore, Morityus dışındaki ülke ve bölgelerden ithalat edilecek söz konusu ürünler için ilave gümrük vergisi yüzde 30 olarak uygulanacağı kaydedildi.

 

ELEKTRONİK ÜRÜNLERE DE EK GÜMRÜK VERGİSİ

 

Tekstil ve konfeksiyon ürünlerine sonrasında da çanta ve bavullara yapılacak olan ilave gümrük vergisi haberlerinin ardından Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de 2 Temmuz tarihinde önümüzdeki dönemde elektronik ürünlere ek gümrük vergisi getirileceğini açıkladı.Bu yıl Türkiye’nin büyümesinde iç tüketimin ön planda olacağını belirten Zeybekci, yerli sanayinin korunmasına ve ithalata ilişkin faaliyetlere değindi ve ithalata yönelik politika araçlarının yurt içi piyasaların düzgün işlemesinde ve gelişmesinde önemli rol oynadığını söyledi.

ELEKTRONİK ÜRÜNLERE KORUYUCU VERGİ ZAMMI GELİYOR

“Koruma önlemi soruşturmaları devam ediyor” Yapılan damping soruşturmaları neticesinde, 6 farklı ülke menşeli 7 ürün grubunda, 11 adet dampinge karşı yeni önlem yürürlüğe girdiğini bildiren Zeybekci, konuyla ilgili olarak "Halen dampinge tabi 5 ürün grubunda 4 ülkeye karşı 8 adet önlemlerin etkisiz kılınması soruşturması devam ediyor" dedi.Tüm ülkelere yönelik olarak PET (Polietilen tereftalat), gözlük çerçeveleri ve çantalar ve benzeri mahfazalar ithalatında uygulanan korunma önlemlerini uzattıklarını anlatan Zeybekci, "Şu an itibariyle cep telefonları, baskı ve yazı kağıtları, duvar kağıtları, porselen ve seramikten sofra mutfak eşyası ithalatına yönelik olarak başlattığımız korunma önlemi soruşturmaları halen devam ediyor" şeklinde konuştu.

HARCIN 600 LİRAYA ÇIKARILMASI TALEP EDİLDİ

Son olarak,  cep telefonlarına gelmesi beklenen ilave gümrük vergisinden sonra şimdi de yolcuların yurtdışından getirdikleri telefonlardan alınan 131 lira 50 kuruşluk harcın (IMEI kaydı) 600 lira olacağı gündeme geldi.

Marmara Haber