Dershaneler formülü

Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren dershanelerle ilgili Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) gerekçeli kararını açıklamasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı'nda Özel Öğretim Kurumları Genel MÃ

GÜNDEM 31.07.2015 17:01:00 0
Dershaneler formülü

‘Dershane’ ibaresini yürürlükten kaldıran madde iptal edildi, ancak AYM kararları geriye işlemiyor ve mevzuattan çıkan ‘dershane’ kavramı yeniden mevzuata girmiyor. Bu nedenle MEB’e göre; karar sonrasında temel liseye dönüşüm başvurusunu geri çeken ya da hiç başvurmayan  dershaneler yasal dayanakları bulunmadığı için faaliyetlerine devam edemeyecek. Bakanlığın dönüşüm için sunduğu alternatifi kabul etmeyen ve dershane olarak devam edenler, ‘yasal olmayan eğitim kurumu’ kapsamında değerlendirilecek. Kapanan dershaneler ise yeniden bu ad altında faaliyet gösteremeyecek. Dershanelerin, Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun “Kişilerin sosyal, kültürel ve mesleki alanlarda bilgi, beceri, yetenek ve deneyimlerini geliştirmek üzere faaliyet gösterecek özel öğretim kurumları açılabilmesi” ni öngören hükmü uyarınca çeşitli kurslara dönüşmek için yeni  bir başvuru yapması gerekecek.

‘Çeşitli kursların tanımı ve kriterleri ise yönetmelik ile bakanlıkça yeniden belirlenecek. Bir kurumun mesleki beceriyi geliştirme kapsamında sadece tek alanda mı, dershaneler gibi birçok alanda mı eğitim vereceği de yeni tanımdan sonra netleşecek. Özel okula dönüşen kurumlar ise daha önce de belirtildiği gibi temel lise faaliyetine devam edebilecek. İsterlerse, diğer özel okullar gibi öğrencilerine takviye kursu da açabilecek.

Marmara Haber