Öğe: "TESKİ acemice davrandı"

AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürlüğü'nü eleştirdi.

GÜNDEM 24.07.2015 18:13:00 0
Öğe:

Kanalizasyon katılım bedelinin hesaplama yönteminin kanunda açıkça belirtildiğine dikkat çeken Öğe, “TESKİ, kafasına göre çıkardığı hesaplama yöntemi ile vatandaştan fahiş miktarlarda kanalizasyon katılım bedeli talep etmektedir.” dedi. Öğe, TESKİ’nin acemice davrandığını söyledi.

 

TEKİRDAĞ, HALA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYECİLİĞİNİ ÖĞRENEMEMİŞ

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin uygulamaya koyduğu ücretli park sistemini de eleştiren Abdullah Öğe, “Vatandaşlar ücretli otopark ve bütçe konularında yeterince muhalefet yapmadığımızı öne sürerek zaman zaman bizi eleştiriyor. Hatırlanacağı üzere 30 Mart günü düzenlediğimiz toplantıda Çerkezköy Belediyesi ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin 1 yıllık çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulunmuş, gördüğümüz eksiklik ve yanlışlıkları dile getirmiştik. Görüyoruz ki Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi genel anlamda hala Büyükşehir belediyeciliğini öğrenememiş. Çok yakınımızda Balıkesir ve İstanbul Büyükşehir Belediyeleri var. Buralar örnek alınabilir” dedi.

 

BÜYÜKŞEHİR KARARSIZ

 

Ücretli park uygulamasının daha çok turistik bölgelerde geçerli olduğunu söyleyen Abdullah Öğe, “Fakat burası turistik bir bölge değil. Sanayi bölgesi. Burada insanlar işleri gereği birkaç dakikalığına araçlarını caddeye park etmek zorunda kalıyor. Biz uygulamanın yanlış olduğunu söylemiyoruz. Keşke önce bırakın otopark alanlarının yapılmasını, projelerini hazırlasalardı da ondan sonra ücretli park uygulamasına geçselerdi. Vatandaşların çoğu bu durumdan rahatsız. Ayrıca Büyükşehir de uygulama hakkında kararsız. Önce ilk 5 dakika ücretsiz dediler. Sonra 15 dakika oldu. Sonra yine 5 dakikaya düşürdüler. Hala karar veremediler” ifadelerini kullandı.

 

SORUN ÇÖZMÜYOR, SORUN ARTIRIYORLAR

 

TESKİ’nin son 1,5 yılda vatandaşların sorunlarını çözmek yerine, ek sorunlar çıkardığını kaydeden Abdullah Öğe, “Kanalizasyon Katılım Bedeli adı altında oluşturduğu yeni fiyat tarifesi bu durumun açık göstergesidir. Mevzuat incelendiğinde 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’na aykırı bir yönetmelik düzenlemesi yapıldığı ortadadır. Kanunda, harcamalara katılma paylarının bina ve arsalarda vergi değerinin yüzde 2’sini geçemeyeceği ‘emredici hüküm’ olarak yer almaktadır. Fakat, TESKİ Tarifeler Yönetmeliğinin 36. maddesindeki hesaplama yöntemi ile vatandaştan fahiş miktarlarda ve yasaya aykırı katılım bedeli alınmasına sebebiyet verilmektedir” dedi.

 

KATILIM BEDELİNE YÜZDE 1000 ZAM YAPTILAR

 

Abdullah Öğe, “Kanunda, harcamalara katılma payları, bina ve arsalarda vergi değerinin yüzde 2’sini geçemez diyor. Fakat TESKİ’nin yönetmeliğine göre bu oran yüzde 20’yi buluyor. Bu da vatandaşın normal şartlarda ödediği katılım paylarına yaklaşık yüzde 1000 oranında zam yapıldığı anlamına geliyor. Arsasının vergi değeri 51 bin 318 lira olan bir vatandaş, kanuna göre bin 26 lira katılım bedeli ödemek zorundadır. Fakat TESKİ’nin hesaplamasına göre bu bedel 10 bin 568 lira olarak hesaplanmıştır. Yani 10 katından fazla hesaplanmıştır. Karşılaştığı fahiş miktardaki katılım bedeli karşısın da neye uğradığını şaşıran vatandaşımız, TESKİ Çerkezköy Şubesi’ne itiraz etmiştir. Kanunu inceleyen yetkililer, TESKİ Genel Müdürlüğü’nün hesaplama yönetiminin yanlış olduğunu tespit edip, katılım bedelini bu kez kanuna göre hesaplamış ve vatandaşın mağduriyeti giderilmiştir” dedi.

 

TESKİ’Yİ İDARİ MAHKEME’YE VERDİLER

 

AK Partili Çerkezköy Belediye Meclis Üyesi Dilaver Burak’ın konuyla ilgili Tekirdağ İdari Mahkemesi’ne dava açtığını kaydeden Abdullah Öğe, “TESKi Genel Müdürlüğü’nün yasadan haberi yok. Zira bahse konu yönetmelik, kanun düzenlemesi hiç dikkate alınmadan düzenlenmiştir. Yönetmeliğin uygulanması halinde vatandaşlar telafisi imkansız zararlar ile karşı karşıya kalacaktır. Çünkü katılım bedelini yatırmayan arsa sahipleri teknik altyapı hizmetlerinden yararlanamayacaktır. Bu nedenle uygulamadan bir an evvel dönülmesini istiyoruz” açıklamalarında bulundu.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ