EDİRNE ÇEŞMELERİ-2

Nazır Çeşmesi (Merkez) İstanbul yönünden Edirne'ye girişte bulunan Nazır Çeşmesi, Koca Nazır denilen Mehmet Bey tarafından 1574 yılında yaptırılmıştır. Edirne Kadısı Salih Efendi ölen k?

KÜLTÜR SANAT 23.07.2015 17:55:00 0
EDİRNE ÇEŞMELERİ-2

Kesme taştan, tek cepheli bir çeşme olup haznesi piramidal taş çatı ile örtülüdür. Ayna taşı düz mermerden olup bezemesi bulunmamaktadır. Önünde bulunan üç yalak taşı yükseltilen yol nedeni ile toprak seviyesinin altında kalmıştır.

 

Köseç Balaban Çeşmesi (Merkez)

 

Edirne Medrese-i Ali Bey Mahallesi'ndedir. Köseç Balaban isimli bir kişi tarafından 1544'te yaptırılmıştır.

 

Sinan Ağa Çeşmesi (Merkez)

 

Edirne Sultan II.Beyazıt Camisi'nin yanında bulunan bu çeşmeyi Sinan Ağa 1669'da yaptırmıştır. Kesme köfeki taşından yapılmış olan çeşme sivri kemerli alınlık kısmı ve önünde de yalağı bulunmaktadır. Yekpare mermer üzerine çeşmenin sekiz satırlı bir kitabesi vardır.

 

Sinan Ağa Yeni İmaret karakolu önüne, Saraçhane Köprüsü başına ve Yeni İmaret'te terazili çeşmeyi kendisi, eşi, oğlu ve kızı adına yaptırmıştır.

 

Ayşe Kadın Çeşmesi (Merkez)

 

Edirne Ayşe Kadın Mahallesi'nde Ayşe Kadın camisi yanındaki çeşme 1647 yılında yaptırılmıştır. Çeşme kitabesi zamanla bozulmuş ve daha sonra bir hayırsever tarafından yenilenmeye çalışılmış, üzeri de badana edildiğinden okunamamıştır.Kesme köfeki taşından sivri kemerli bir çeşmedir.

 

Yıldırım Çeşmesi (Merkez)

 

Edirne Yıldırım Mahallesi'nde İbrahim Bey isimli bir hayırsever tarafından 1669'da yaptırılmıştır. Yıldırım Camisi'ne yakınlığından ötürü bu isimle anılmıştır. Bir meydan ortasında bulunan Yıldırım Çeşmesi sarnıcı ile birlikte 3.00x3.00 m. ölçüsünde kare planlı olup, kesme köfeki taşından yapılmıştır. Çeşme üzeri küçük yuvarlak bir kubbe ile örtülüdür. Sivri kemerli ayna taşı ve önünde yalağı bulunmaktadır. Ayna taşının üzerinde mermer kitabesi vardır.

 

Dertli Mustafa Ağa Çeşmesi (Merkez)

 

Saraçhane Köprüsü'nün güneyinde, Saraçhane Karakolunun yanında bulunan bu çeşme, karakolun buradan kaldırılması üzerine, Edirne Belediyesi tarafından 1971 yılında bugünkü İtfaiye Müdürlüğü'nün arkasına taşınmıştır. Kesme taştan, 3.60 m. yüksekliğinde dikdörtgen olan çeşmenin cephesi 1.80 m. genişliğindedir. Yekpare mermerden ayna taşı ve üzerinde muslukları, önünde de yalakları vardır. İlk yapılışında çeşmenin üzeri kasnaklı bir kubbe ile örtülmüştür. Bugünkü durumda b u kubbe ortadan kaldırılmış ve kasnaklar farklı biçimde çeşme üzerine oturtulmuş ve böylece Osmanlı mimarisinde rastlanmayan değişik bir görünüm ortaya çıkmıştır.

 

Rıfat Osman Çeşmesi (Merkez)

 

Edirne Ticaret Lisesi önünde Dr.Rıfat Osman tarafından 1916 yılında yaptırılmıştır.

 

Neo-Klasik dönem mimarisini yansıtan çeşme, dört sütun üzerine kubbeli olarak yapılmıştır. Sütünlar birbirlerine Neo-Klasik dönem özelliği taşıyan sivri kemerlerle bağlanmıştır. Sütunların üzerindeki köşelerde sitilize palmeti andıran köşe çıkıntıları bulunmaktadır. Bu köşe çıkıntılarının arasına da üçgen alınlıklar yerleştirilmiştir. Sütunların arasında alçakta su haznesi ve muslukları bulunmaktadır.

 

Muradiye (Sultan Süleyman) Çeşmesi (Merkez)

 

Edirne Muradiye Camisi'nin girişinde bulunan bu çeşmenin ne zaman ve kimin tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Mimar Sinan'ın yaptırmış olduğu su yolu bu çeşmeye de bağlanmıştır. Kesme köfeki taşından 3.70x3.25 m. ölçüsünde kareye yakın planlı, kütlevi bir yapısı olan çeşmenin her yüzünde sivri kemerli ayna taşları bulunmaktadır. Ayna taşları kabartma silmelerle çerçeve içerisine alınmıştır. Üzeri piramidal taş bir külahla örtülmüştür.

 

Muhammet İbn-i Ahmet çeşmesi (Merkez)

 

Edirne Saraçhane Mahallesi'ne giden yol üzerinde beylerbeyi Camisi'nin de karşısındadır. Muhammed İbn-i Ahmet çelebi tarafından 1591'de yapılmıştır. Bunu belirten sülüs yazılı bir kitabe çeşme üzerine yerleştirilmiştir.

 

Hazırlayan/Seyit SÜREN