Edirne'deki Kilise ve sinagoglar-3

Enez Kiliseleri (Enez) Enez'de bir tarla içerisinde üç duvarı yıkılmış olmasına rağmen doğu duvarı oldukça iyi durumda bir kilise kalıntısına rastlanmıştır.

GÜNDEM 21.07.2015 18:38:00 0
Edirne

Kaba bir taş işçiliği göstermekte olan bu kilisenin da kapalı yunan haçı planında olduğu kalıntılardan anlaşılmaktadır. Enez Kalesi’nin kuzey kısmındaki bir başka kilisenin kalıntıları define arayıcıları tarafından yok edilmiştir. Ayasofya’nın giriş kapısı önünde tek nefli kaba işçilikle yapılmış bir kilise kalıntısına daha  rastlanmıştır.

 

Sweti George Bulgar Kilisesi (Merkez)

 

Edirne'nin Kıyık semtinde bulunan Sweti George Bulgar Kilisesi 1880 yılında yapılmış, iç dekorasyonu da 1889’da tamamlanmıştır. Bu kilisenin bulunduğu yerde daha eski tarihlere ait bir kilisenin bulunduğu, eski kiliseden kalma tablolardan anlaşılmaktadır.

 

Kesme taş ve tuğladan yapılan kilisenin zemini mermerle kaplıdır. İç bezemesi oldukça zengin olup, ikonaları ile tanınmıştır.

 

Edirne Büyük Sinagogu restorasyon sonrasında 26 Mayısta törenle açıldı

 

Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen ‘Edirne Büyük Sinagogu’, 26 Mayıs 2015 Perşembe günü Başbakan Yardımcısı ve Bülent Arınç’ın katıldığı törenle açıldı. Açılış törenine, yurtdışından 100’e yakın konuk ile yurtiçinden de üst düzey bürokratla Türk Musevi Cemaati üyelerinden oluşan 500 kişilik katılmıştı.

 

BALKANLARIN EN BÜYÜK,  AVRUPA'NIN 3. BÜYÜK SİNAGOGU

 

Ocak 1906’da Osmanlı Hükümetinin izni ve II. Abdülhamid'in fermanıyla yaptırılan ve 3 kutsal dinin ibadethanelerine ev sahipliği eden Edirne’nin en önemli inanç merkezlerinden biri olan Büyük Sinagog, Balkanların en büyük, Avrupa'nın ise üçüncü büyük sinagogu olma özelliğine sahip.

 

RESTORASYON ÇALIŞMALARI 5 YILDA TAMAMLANDI

 

Büyük Edirne Sinagogu’nun aslına uygun biçimde restore edilerek yeniden açılması, Anadolu topraklarındaki barış içinde birlikte yaşama kültürünün bir başka örneğini teşkil ediyor. Türkiye’nin farklı inanç gruplarının dini özgürlük ve toplumsal yaşam taleplerine yönelik hayata geçirdiği reformlar kapsamında 2010 yılında restorasyonuna başlanan Büyük Sinagog, 5 yıllık çalışmanın ardından ibadete açılacak. Büyük Sinagog’un restorasyonu kapsamında yapılan çalışmalar ise şöyle:2 bin 746 metrekarelik bir kullanım alanına sahip toplam üç binadan oluşan Sinagog 2010 yılının son aylarında Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğünce restorasyon kapsamına alınarak yenilendi. Sinagonun onarımı kapsamında çöken çatısı ile içerisi temizlenerek temel takviyesi yapıldı, yıkılan beden duvarları tamamlandı ve çelik konstrüksiyonu yapılarak çatısı kapatıldı. İçte sıva imalatları tamamlanarak yaklaşık 2 bin metrekarelik olan kalem işi uygulamaları bitirildi. Sinagogta yer alan İbranice kitabe ve duvar yazılarının okunması, yazılması ve çevrilmesi hususunda Türk Musevi Cemaati ve Türkiye Hahambaşılığından yardım alındı.Tüm kalem işlerinde ve dış cephede, yaklaşık 50 yıl dayanabilecek silikat esaslı boya kullanıldı.Zemin döşemelerinin orijinal desen ve renklerine uygun olarak tamamlanması işi Ermeni Usta Baron Nalbant tarafından gerçekleştirildi.Kule üzerindeki çinko kaplamalar orijinaline uygun olarak Romanya’dan gelen sac ustaları tarafından yapıldı.Yapıda yaklaşık 60 ton ağırlığında makas sistemi, demir profil ve kutu profil kullanıldı.Restorasyon çalışmaları, konularında uzman 5 kişilik Bilim Heyeti Danışmanlığında yürütüldü.

 

FARKLI İNANÇ GRUPLARI TÜRKİYE’DE GÜVENDE

 

Türkiye, Anadolu topraklarında bizlerden önce yaşamış ve yaşamaya devam eden dili, dini veya milliyeti ne olursa olsun bu topraklarda iz bırakmış toplulukların bugüne intikal eden kültürel mirasına sahip çıkmayı tarihi mirasımızın bir gereği olarak görüyor. Tarihi emanetlere sahip çıkma bilinciyle hareket eden Türkiye, sadece son dönemde Ani Ören Yeri’nde bulunan kiliseleri ve katedralleri, Selçuklu eserlerini, Akdamar Adası’ndaki Kutsal Haç Kilisesini, Bizans dönemine ait yapıları restore ettirip, korunmasını sağladı. Türkiye’nin demokratikleşme vizyonunun en önemli parçalarından olan farklı inanç gruplarına bağlı vatandaşların sorunlarının çözülmesi amacı doğrultusunda, 2009 yılından beri farklı inanç gruplarına mensup vatandaşlarla istişareler yoğun bir biçimde devam ediyor. Farklı inanç grubundan vatandaşlarımızla ortak geleceği inşa etme yolunda; 27 Ocak Holocaust Anma törenleri, Struma trajedisinin anılması gibi etkinliklerle ortak acılar paylaşılmaya çalışıldı. Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü ülke çapındaki bir çok kilise ve sinogogu’nda resterasyonunu gerçekleştirerek hizmete açtı.

 

Hazırlayan/Seyit SÜREN