Dini nikâha 3 yıl hapis öneresi

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, TBMM Başkanlığı'na, evlenmek için 18 yaşın zorunlu olmasını ve 18 yaşından küçüklere dini nikâh kıyanlara 3 yıla hapis verilmesini öngören yasa

GÜNDEM 12.07.2015 17:16:00 0
Dini nikâha 3 yıl hapis öneresi

Yüceer’in, Türk Medeni Kanunu’nda değişiklik yapılması için hazırladığı teklif TBMM Genel Kurulu’nda kabul edip yasalaşırsa, evlenmek için 18 yaşın doldurulması zorunlu olacak, 18 yaşından küçüklere dini nikâh kıyanlara 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.  

Yüceer, Anayasa Mahkemesi’nin resmi nikâh olmaksızın dini nikâh kıyan imam ve çiftlere hapis cezası öngören düzenlemeyi iptal etmesi üzerine dikkati çeken bir yasa teklifi hazırlayarak TBMM Başkanlığı’na sundu. AYM’nin iptal kararının, “çocuk cinsel istismarının önüne geçecek son bariyeri de kaldırdığını” söyleyen Yüceer, “Artık ceza caydırıcılığı olmayacağından hali hazırda her üç evlilikten birinin çocuk evliliği olduğu ülkemizde söz konusu durumun yaptırımsız kalması çocuk yaşta evlilikler daha da artacaktır. Anayasa Mahkemesi’nin söz konusu düzenlemeyi iptal etmesi Türkiye’nin gerçekleriyle bağdaşmamaktadır” dedi.   

Yüceer’in Türk Medeni Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nde şu iki fıkranın Türk Medeni Kanunu’na eklenmesi öngörüldü:  

İKİ ÖNEMLİ DÜZENLEME

Aralarında evlenme olmaksızın, evlenmenin dinsel törenini yaptıranlar hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilir. Ancak, medenî nikâh yapıldığında kamu davası ve hükmedilen ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkar. Evlenme akdinin kanuna göre yapılmış olduğunu gösteren belgeyi görmeden bir evlenme için dinsel tören yapan kimse hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilir.

YASALAR YETERSİZ

Teklifin gerekçesinde özetle şunlara yer verildi: “Türkiye’de kadınların yüzde 26’sının 18 yaşından önce evlendiği; fiziksel şiddetin erken evlenen kadınlar arasında yüzde 48, 18 yaşından sonra evlenen kadınlar arasında ise yüzde 31 oranında olduğu belirlenmiştir. Çocuk yaştaki evlilikler imam nikâhıyla yapılmakta, gerçek rakamlar tam olarak bilinmemektedir. Ancak 2013 yılındaki son resmi verilere göre son 3 yılda 18 yaş altındaki 130 bin kız çocuğu evlendirilmiştir. Reşit olmadan evlendirilen kız çocuklarının sayısı erkek çocuklarının sayısından tam 20 kat fazladır. Rakamlar ürkütücü, yasalar yetersiz ve sorunun çözümü acildir.”

Marmara Haber