Hasat zamanı

Çerkezköy Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Toprak, Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerinde 2015 yılı arpa ve buğday hasadının tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.

GÜNDEM 12.07.2015 15:11:00 0
Hasat zamanı

Çerkezköy Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Toprak, Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerinde buğday hasadının 1 Temmuz ‘da başladığını belirterek, “Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerinde toplam 80 bin dekarlık alanda buğday ve arpa üretimi yapılmaktadır. Arpa genellikle yemlik olarak ekildiğinden ekim alanı çok az bu da ancak genelde bin dönüm kadar yerde ekilmektedir.1 Temmuz’da başlayan arpa ve buğday hasadında sona geldik. Bayrama kadar bitmiş olacak.”dedi.

 

HATASIZ, KAZASIZ OLARAK ÜRÜNLER TOPLANDI

 

Başkan Hasan Toprak, çiftçilerin bu yılda ürününü tarladan hatasız ve kazasız şekilde topladığını belirterek, “Şunu özellikle belirtmek istiyorum. Bir yıl boyunca büyük emekler vererek ürününüzü toplayabiliyorsanız en mutlu insansınız. İşte bu yılda çiftçilerimiz ürününü tarladan hatasız ve kazasız bir şekilde toplamıştır. En büyük temennimiz bu yıl çiftçimizin zarar görmemiş olmasıdır.”diye konuştu.

 

DEKARINA 300-400 KİLOGRAM ÜRÜN ELDE EDİLDİ

 

Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerinde bu yıl dekar başına tarlanın konumuna göre  dekar başına 300 ile 400 kilogram buğday hasadı yapıldığını da belirten Başkan Hasan Toprak, “Genellikle Çerkezköy ve Kapaklı ilçe sınırları içerisindeki ekilebilir elverişli alanlarımızda yapılan buğday üretiminde bu yıl da dekar başına tarlanın konumuna göre 300 kilogram ile 400 kilogram arasında bir verim alındı. Bazı yerlerde dekarına 500 kilogram alındığı yerlerde var ama bu çok az sayıda bir yer tutuyor.”dedi.

 

ALIMLARDA ARTIK RENDEVU VERİLMİYOR

 

Toprak, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin randevu sistemi ile 20 Ağustos tarihine kadar alım yapacağını duyurduğunu, ancak daha bu tarih gelmeden randevulu alımların sonlandırıldığını da belirterek, “Toprak Mahsulleri Ofisi 20 Ağustos tarihine kadar bölgemizden randevu sistemi ile toplam 35 bin ton buğday alımı yapacağını duyurdu. Ancak daha 20 Ağustos gelmeden randevulu kayıtların tamamlandığı belirtilerek artık randevu verilmiyor. Yetkililere soruyorum bundan sonra çiftçilerimiz buğdayını kime satacak, nasıl satacak, ne yapacak. Bu sorunu kim çözümleyecek yada kim halledecek.Ülkede çiftçiye sahip çıkacak kimse yok mu.Var ise çıksın haletsinde görelim.”dedi.

 

BUĞDAY 84 KURUŞTAN 72 KURUŞA DÜŞÜRÜLDÜ

 

Çiftçinin alın terinin hiçe sayıldığını ve her zaman da hakkının yendiğini söyleyen Hasan Toprak, “Büyük Önderimiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ‘Çiftçi ülkenin efendisidir’.dedi. Atatürk’ün çiftçilerimize verdiği değeri ondan sonra ülke yönetiminde olanların vermediğini görüyor olmak bizleri üzüyor. Bugün temel gıda üretiminin esas sahibi olan biziz. Kilosu 84 kuruştan alımı başlayan buğday alımı şuan 72 kuruşa düşürdüler. Çiftçiler olarak düşük fiyatları protesto ediyoruz. Bizlerin emekleri alın teri bu kadar çok ucuz mu. Bu fiyatların düşürülmesine kim dur diyecek. Kim ilgilenecek. Çiftçiler olarak bu yıla da yine bizler tüccarın eline bırakıldık.”ifadelerini kullandı. 

 

ÇİFTÇİ SAHİPSİZ KALDI

 

Toprak Mahsulleri Ofislerinde daha 3 yıl önce alımı yapılan buğdayların bulunduğunu ve  bu depolardaki buğdayların çürümeye başladığını iddia eden Toprak, “Bunların buralarda yıllarca depolanarak satılmaması ve üstelik buna rağmen de dış ülkelerden buğday ithal edildiğine bir anlam veremiyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisinin depolarında daha 2012 yılının buğdayları duruyor. Alınacak olan bu yılki buğdaylarda bu nedenle risk altında olacak. Mademki depolarda buğday var bunlar işlenmiyor da neden dışarıdan buğday ithal ediliyor. Neden çiftçimiz mağdur ediliyor. Bunun hesabını kim verecek, nasıl verecek anlamış değiliz. Zar zor geçimini sağlayan çiftçimize Başbakan ve Tarım Balkanı başta olmak üzere hiçbir bakan ve hükümet yetkilisi sahip çıkmıyor. Ülkemizde artık çiftçilerimiz sahipsiz kaldı. Bizler yalnız oy zamanı hatırlanıyor ve o zamanda kandırılıyoruz. Biz Çiftçiyi düşünen hakkını savunan alın terinin hakkını verecek bir yönetim istiyoruz.”dedi.

 

Haber/Seyit SÜREN