Asyaport'a ilk gemi yanaştı

Tekirdağ'da yapımı tamamlanan 300 bin metrekarelik Türkiye'nin en büyük konteyner limanı olan Asyaport'a ilk yük gemisi yanaştı. Yaklaşık 275 metre uzunluğundaki geminin limana demir atması sırasında töre

GÜNDEM 9.07.2015 18:34:00 0
Asyaport

İtalyan taşımacılık şirketine ait dev konteyner gemisi MSC Tokyo, akşam saatlerinde Süleymanpaşa İlçesi'ne bağlı Barbaros mahallesinde yapımı tamamlanan ve 300 bin metrekarelik alanda kurulu, tam kapasiteyle çalıştığında yılda 2.5 milyon konteyner hareketine ulaşması beklenen Asyaport Limanı'na ulaştı. Geminin limana yanaşması nedeniyle düzenlenen program sırasında iftar yemeği de verildi. Asyaport Liman İşletmesi tarafından düzenlenen programa Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özkan Poyraz, Asyaport Limanı Sahibi Ahmet Soyuer, Maliye eski Bakanı Kemal Unakıtan ve Asyaport Liman İşletmeleri Müdürü Kadir Uzun, Tekirdağ Ticaret Odası Başkanı Cengiz Günay, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

TÜRKİYE 9 MİLYONLUK KONTEYNER KAPASİTESİNE SAHİPTİR

Programın açılışında konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özkan Poyraz, Asyaport Limanı'nın Türkiye için önemli bir transit liman olduğunu ifade ederek, “Türkiye transit bir liman ülkesidir. Türkiye 9 milyonluk konteyner kapasitesine sahip bir ülke. Uzak Doğu'dan gelen büyük yük gemileri Marmara ve Ege limanlarımıza geldikten sonra bu gemilerden aktarılan yükler daha küçük gemilerle Karadeniz'e ve Avrupa'ya ulaştırılıyor. Marmara'da Asyaport çok önemli bir aktarma limanı olmuştur. 2.5 milyon konteyner kapasitesine sahiptir. Dünyanın ikinci büyük konteyner şirketi olan MSC'nin Türkiye'de bu konumu seçmiş olması Asyaport ve Marmara için çok önemli bir gelişmedir. Bugün yanaşan gemi, 10 bin konteyner taşıyarak bu limana gelmiş durumda. Türkiye Asyaport Limanı ile önemli bir transit liman kapasitesine sahip olmuş oldu.” dedi.

ÜLKENİN BİRİNCİ GÜNDEMİ EKONOMİ OLMALIDIR

Maliye eski Bakanı Kemal Unakıtan ise Yunanistan'daki ekonomik krizi örnek göstererek Türkiye'de birinci gündemin ekonomi olması gerektiğini söyledi. Aksi takdirde bazı ülkeler gibi kapı kapı dolaşıp para dilenmek zorunda kalınabileceğini kaydeden Unakıtan, “Bugün görüyorum ki mutlu sona gelinmiş ve benimde ait olduğum bu topraklar için son derece önemli olan bu yatırım bitmiş, ilimize ve Ülkemize büyük katkı sağlayacak duruma gelmiştir. Dolayısıyla bugün çok mutluyum.” dedi.

Konuşmaların ardından dev MSC konteyner gemisi uzun siren çalarak davetlileri selamlarken, bazı davetliler gemiye çıkarak incelemelerde bulundu.

İlk ithalat yükünü indiren ve ilk ihracat yükünü alacak olan MSC TOKYO gemisinin, daha sonra Aliağa, Sines ve Le Havre limanlarına uğrayacağı bildirildi.

Marmara Haber