Komşudaki kriz, sinekleri artırdı

Edirne'deki sivrisineklerin artması ve vatandaşları rahatsız etmesi nedeniyle Edine Belediye Başkanlığı yazılı bir açıklama yaptı.

GÜNDEM 9.07.2015 18:29:00 0
Komşudaki kriz, sinekleri artırdı

Edirne Belediye Başkanlığı, kış aylarında başlattığı sivrisinekle mücadele çalışmalarına bahar aylarında devam ettiğini ve yaz aylarında da aralıksız sürdürdükleribelirtti. Açıklamada şunlara yer verildi: “2014 yılında Edirne mücavir saha sınırları içerisinde mahalleler ve Bosnaköy’de İl Çeltik Komisyonundan alınan verilere göre 1100 hektar alana çeltik ekilmiştir. 2015 yılında yapmış olduğumuz gözlemlerde geçen yıla göre Zirai Araştırma Enstitüsü, Açık Cezaevi gibi kurumların çeltik üretimi ile birlikte çeltik alanlarında yüzde 10 artış gözlemlenmektedir.

YUNANİSTAN’DA KRİZ NEDENİYLE İLAÇLAMA YOK

Sınır komşumuz Yunanistan’daki şehrimize 10 kilometre uzaklıktaki çeltik alanlarının, ülkede yaşanan ekonomik krizle birlikte ilaçlama yapılmaması kentimizdeki sivrisinekle mücadele çalışmalarını olumsuz etkilemektedir. Edirne Belediyesi olarak, özellikle komşu ülke sınırı hattında mücadele çalışmalarımızı yoğun şekilde devam ettirsekte, Yunan sınırları içerisindeki alanlara müdahale edemediğimizden dolayı o bölgedeki sivrisinek yoğunluğu kentimizi olumsuz etkilemektedir.

EKİPLERİMİZ ÇALIŞMALARINI ARA VERMEDEN DEVAM EDİYOR

Edirne Belediyesi olarak, günde 3 ekiple ilaçlama çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlk ekibimiz kanalları, şehir merkezinde bulunan durgun suları sabah saat 05.00’te ilaçlıyor. İkinci ekip saat 08.30’da şehir merkezindeki durgun suları kontrol ediyor. Üçüncü ekibimiz gece saat 02.00’de tek tek mahallelerimizde ilaçlama çalışmaları yapıyor. Ekiplerimiz gün boyunca, vatandaşlarımızdan gelen şikâyetleri de dikkate alarak, şikâyet konusu alanları giderek ilaçlama çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca, 2 adet Mist Blower aracımız ile çeltik alanları ilaçlanarak, sivrisineklerin şehir merkezine geçişleri önleniyor ve 1 ULV aracımızla sokak ve caddeleri gezerek ilaçlama yapıyor.

MALİYETİMİZ ARTTI

Belediyemizce, sivrisinekle mücadele kapsamında, 2014 yılında 12 ay boyunca 118bin.-TL maliyetinde ilaç kullanılırken; 2015 yılında Ocak-Haziran aylarında yaklaşık 218bin.-TL ilaç maliyetimiz oldu. 2015 yılı içerisindeki yoğun ilaçlama çalışmalarımızda devam ederken geriye kalan Temmuz-Aralık ayları içinde 150 bin lira ilaç alındı.

TÜM İMKÂNLARIMIZLA MÜCADELE EDİYORUZ

Edirne Belediyesi Başkanlığı olarak, 2 Veteriner Sağlık Teknikeri de dahil olmak üzere 15 biyosidal ürün uygulayıcı personel, 2 adet araç, 2 adet Mist Blower, 4 adet Sisleme, 2 adet Pülverizatör, 2 adet Ulv 2500 L/h ilaç atma kapasiteli makinelerle sivrisinekle mücadeleye 12 ay süreyle devam ediyoruz. Belediye ekipleri, kış aylarında kapalı alan, kanalizasyon sistemi, ahırlar ve kışlak mücadelesine devam ederken, Mart ayıyla birlikte larva mücadelesine başlamışlardır. 24 mahalleyi kapsayacak şekilde bölgelerde 400 noktada belirlenen su birikintileri Edirne merkez ilçede 8 kanalda (70 km’lik) açık kanal ve ağaçlık alanların larva ilaçlamaları yapılmıştır.

ALMAN SİVRİSİNEKLE MÜCADELE VAKFIYLA ORTAK PROJE

Ayrıca, Alman Sivrisinekle Mücadele Vakfı’yla, Edirne, Bulgaristan ve Yunanistan ile ortak sınır ötesi mücadele ile ilgili olarak görüşmeler sonrasında, üç ülke yetkililerinin katıldığı bir sunum gerçekleştirilmiştir. Almanya’ya gidilerek, Alman Sivrisinekle Mücadele Vakfı’nın çalışmaları yerinde incelenip, ortak proje öncesi görüşmeler son aşamaya gelmiştir.” 

HALKIMIZI BİLİNÇLENDİRİYORUZ

Edirne Belediyesi ekiplerinin sivrisinekle mücadele kapsamındaki yürüttüğü çalışmalara Edirne halkının da katkıda bulunması ve vatandaşların bilinçlendirilmesi açısından afişlerin ve broşürlerin hazırlanarak, dağıtımının yapıldığı hatırlatılarak, “Sivrisinekler üreyebilmeleri için suya gereksinim duyarlar, yumurta larva(kurtçuk) ve pupa(koza) dönemleri su ortamında tamamlanır. Bu sular ılık, durgun ve sığ (60cm den az) olmalıdır. Sivrisinekler son derece hızlı ürerler. Bir dişi sivrisinek her seferinde 200-400 adet aralığında yumurta bırakır. Sivrisineklerin üreyebileceği eski lastikler, boş saksılar, saksı altlıkları, boş kutular, kedi köpek su kapları, çiçek sulama kapları, kapakları açık bırakılmış şişeler, kullanılmayan ayakkabı ve botlar, çatı olukları ve giderler, varil ve bidonlar, tuğla ve briket boşlukları, süs ve plastik havuzlar, mazgal ve rögarlar, üstü açık su tankları, su biriken bodrum katlar, inşaat alanları sivrisineklerin üreyebileceği alanlar olup halkımızın bu konuda Belediyemizin sivrisinek mücadelesine katkıda bulunmasını bekliyoruz.” denildi.

Marmara Haber