Tarih ortaya çıktı

Edirne'de Mimar Sinan'ın 'Ustalık Eserim' dediği Selimiye Camii'nin gölgesindeki Selimiye Meydanı'nda Müze Müdürlüğü tarafından sürdürülen Yemişkapanı Hanı kazısında, yaklaşık 4 bin

GÜNDEM 12.06.2015 19:09:00 0
Tarih ortaya çıktı

Osmanlı döneminde Selimiye Camii’nin altında ticaret merkezi olarak kullanıldığı sanılan 1100 odalı hanın 1 yıl içerisinde tamamen ortaya çıkarılması planlanıyor.

 

Edirne Belediye Başkanlığı’nın Selimiye Meydanı’nı yeniden düzenlemek istemesi üzerine başlatılan çalışmalarda Edirne Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, meydan üzerinde var olduğu bilinen Yemişkapanı Hanı’nın ortaya çıkarılması istedi. Edirne Valiliği’nin desteğiyle Müze Müdürlüğü tarafından bir süre önce başlatılan kazı çalışmaları sonuçlarını verdi. Yaklaşık 4 bin metrekarelik alanda 1100 odalı olan ve Osmanlı döneminde ‘meyve-sebze hali’ olarak kullanıldığı bilinen han kalıntıları ile duvarları toprak altından çıkarıldı.

 

İŞKUR’un Toplum Yararı Programı kapsamında çalışan ve belediye işçilerinden oluşan 60 kişilik ekiple, geçen Nisan ayından bu yana meydanda yaptıkları çalışmalarla, hana ait meyve-sebze depoları, su yolları ve kalıntılar topraktan arındırılarak ortaya çıkarıldı.

Marmara Haber