Sanayicilere 'Çevre Mevzuatı' anlatıldı

Tekirdağ İl Çevre Müdürlüğü tarafından Çerkezköy OSB Hizmet Binası'nda "Dünya Çevre Haftası" kapsamında düzenlenen seminerde çevre mevzuatı ile ilgili bilgilendirmede bulunuldu

GÜNDEM 5.06.2015 17:50:00 0
Sanayicilere

Programın açılış konuşmasını İl Çevre Müdür Yardımcısı Kaan Sinan Tohumcu yaptı. İl Çevre Müdürlüğü olarak talep edilen her yere gitmeye çalıştıklarını ifade eden Kaan Sinan Tohumcu, “Son 4 yılda çok sayıda bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdik. Biz toplantılarımızda ‘Birlikte neler yapabiliriz’ konusunda fikir alışverişinde bulunmaya çalışıyoruz. Toplantılarda aldığımız notları Bakanlığımız ile paylaşıyoruz” açıklamalarında bulundu. 

İLK ÇED YÖNETMELİĞİ 1993’TE ÇIKTI

Toplantı Çevre Mühendisi Ömer Faruk  Özcan'ın ÇED Yönetmeliği konulu sunumu ile devam etti. ÇED raporunun, bir projenin çevreye olan etkileri ile ilgili daha proje başlamadan önce alınacak tedbirleri içerdiğini kaydeden Ömer Faruk Özcan ilk ÇED Yönetmeliğinin de 1993 yılında çıktığını sözlerine ekledi. Ömer Faruk Özcan konuşmasının devamında ÇED Yönetmeliği kapsamındaki projeler ve ÇED Yönetmeliği kapsamında olmayan projeler hakkında bilgilendirmede bulundu.

ÇED RAPORLARINI YENİLEMELİLER

Ömer Faruk Özcan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tekstil sektöründe son günlerde kapasite ve vardiya sorunu var. Çoğunun ÇED belgeleri tek vardiya üzerine alınmış belgeler. Ama neredeyse bütün tekstil kuruluşları üç vardiya üzerinden faaliyet gösteriyor. Bu firmalar ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle en kısa zamanda gerekli müracaatları yaparak ÇED raporlarını yenilemeliler.”

ÇED BELGELERİ GÜNCEL OLMALI

Toplantıda daha sonra Çevre Mühendisi Enes Akdemir tarafından “Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği” konulu sunum yapıldı. Çevre Lisans Sürecinin 5 yıl geçerli olduğunu kaydeden Enes Akdemir, “İzin için ilk şart ÇED raporudur. ÇED belgesi güncel olmalıdır. İşletmelerin ÇED ile ilgili durumlarını net olarak ortaya koymaları gerekiyor. İşletmenin faaliyet yerinin değişmesi haricindeki değişikliklerde süreç ikinci aşamadan başlatılır. Bu işletmeci adına bir kolaylıktır” ifadelerini kullandı.

Toplantı “Çevreci gözüyle Tekirdağ” konulu slayt gösterimi ile devam etti. Toplantı Çevre Mühendisi Serkan Ercan’ın “Çevre Yönetimi ve Çevre Denetimi” ve Çevre Mühendisi Sevdinç Terzi’nin “Enerji Teşvik Belgeleri” konulu sunumları ile sona erdi.

Haber / Ahmet KARDEŞ