Harabeydi, şimdi Kültür Merkezi olacak

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Belediyesi tarafından restorasyonuna başlanan Tunca Nehri kenarındaki tarihi elektrik binasını gezdi.

GÜNDEM 3.06.2015 16:31:00 0
Harabeydi, şimdi  Kültür Merkezi olacak

Restorasyonun yapılan eski elektrik fabrikasının Kültür Merkezi olarak kullanıma açılacağını ifade eden Gürkan, “Edirne muhteşem bir bina kazanıyor. Edirne Belediyesi olarak ilk defa tescilli eserlerden birini restore etmenin hazzını, mutluluğunu ve sevincini yaşıyoruz. Edirne Kültür ve Sanat Şehri olma yolunda hızla ilerliyor. Bizde bu sürecin önünü açmaya, bu sürece katkıda bulunmaya devam ediyoruz” dedi.

 

Yıllardır harabe halde kalan ve madde bağımlılarının uğrak yeri haline gelen tarihi elektirik binası yeniden ayağa kalkacak. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 20 Mayıs’ta sözleşmesi yapılan ve 1 milyon 287 bin liraya  restorasyonu yapılacak olan eski elektrik fabrikasındaki çalışmaları yerinde inceledi. Gürkan, restorasyonu üstlenen müteahhit Hüseyin Akkaya’dan çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

 

Edirne Belediyesi olarak güzel bir çalışmaya, iyi bir projeye imza atıklarını ifade eden Başkan Gürkan, “Burasının rölöve ve restorasyon çalışması yapıldı. Anıtlar Kuruluna müracaat edildi. Kuruldaki ufak tefek değişikliklerden sonra, projemiz onaylandı. Geçtiğimiz ay ihalesini yaptık. Sözleşmeleri imzaladık. İhaleyi bu konuda deneyimli olan Hüseyin Akkaya kazandı. Onlarla geçtiğimiz günlerde sözleşmemiz imzalandı ve restorasyonumuz başladı” dedi.

 

ÇOK FONKSİYONLU KÜLTÜR MERKEZİ OLACAK

 

Restore edilen elektrik fabrikasının Edirne’deki çok ciddi bir açığı kapatacağına değinen Gürkan, “Burası birden çok fonksiyonu olan bir Kültür Merkezi olacak. Nikahlarımızı da burada kıymayı planlıyoruz. Ancak, burası eski bir mezarlık olduğu için, burada eğlence ve alkol yer almayacak.  Ama onun dışında tüm kültür faaliyetleri bu binada yer alacak” diye konuştu.

 

HEDEF 1 YILDA TAMAMLANMASI

 

Edirne’nin muhteşem bir bina kazanacağını anlatan Gürkan, “Belediye olarak biz de çok uzun bir aradan sonra ilk defa tescilli eserlerden birini restore etmenin hazzını, mutluluğunu ve sevincini yaşıyoruz. Çünkü, Edirne Belediyesi’nin, Edirneliler adına, kentin sahibi olarak, Edirne’deki tarih varlıkların restorasyonuna da örnek olması, rol model olması, öncü olması gerekiyor. Bu da olayın duygusal boyutu. Bundan dolayı da çok mutluyum. Yaklaşık 1 milyon 800 bin liraydı bizim ihale bedelimiz. Yapılan ihale sonunda 1 milyon 287 bin liraya  sözleşmeyi imzaladık. Yüzde 29 oranında kırımla alındı burası. Edirne Belediyesi’nin işleri artık doğrudan teminatla değil, açık ihaleyle usulüyle yapılıyor. Sözleşmesi 20 Mayıs’ta yapıldı. İşin bitim tarihi de 27 Ekim 2016. Ama ben Hüseyin beye güveniyorum. Daha erken bitiririz. Sözleşmeye göre 1,5 yıl süremiz var ama hedefimiz burasını 1 yılda bitirmek. Önümüzdeki yıl Mayıs sonunda inşallah açılışını da yapacağız. Edirne Belediyesi’nin Kültür Merkezi’ne, Edirne’nin tarihine geçmiş, büyüklerimizden birinin ismini vermek istiyoruz. Daha karar vermedik. Burada tiyatroda oynanacak. Son bir ayda tiyatro alanın da çok ciddi çalışmalar var. Edirne Kültür ve Sanat Şehri olma yolunda hızlı adımlarla ilerliyor. Bizde bu süreçlere katkıda bulunmaya, Edirne’nin önünü açmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu

Marmara Haber