15 YIL SONRA GELEN IŞIK

Edirne'de son 15 yılda 5 vali eskitmesine rağmen bir türlü aydınlatılamayan tarihi Tunca Köprüsü, bugün ışıl ışıl olacak. Aydınlatma ışığını Edirne Valisi Dursun Ali Şahin yaka

GÜNDEM 1.06.2015 19:13:00 0
15 YIL SONRA GELEN IŞIK

Tunca Nehri üzerinde bulunan ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1608 ile 1613 yılları arasında Sultan Ahmet Camisi'ni de inşa eden Mehmet Ağa tarafından yapılan Tunca Köprüsü’nün aydınlatma projesi nihayet hayata geçiriliyor. Osmanlı İmparatorluğu’na 92 yıl başkentlik yapan ve metrekareye düşen tarihi eser bakamından dünyanın en zengin şehirlerinden biri olan Edirne’de tarihi köprülerin aydınlatılması son 15 yılda yapılan onlarca ihale ve projeye rağmen bir türlü gerçekleştirilemedi. Tarihi köprülerin aydınlatılması fikrini ortaya atan ve projeler yapan dönemin Edirne Valisi Fahri Yücel yakalandığı kanser hastalığına 2004 yılında yenik düşerken, ardından gelen valiler Nusret Miroğlu, Mustafa Büyük, Gökhan Sözer ve Hasan Duruer de karanlıktaki tarihi köprülerin aydınlatılmasını sağlayamadı.

6’NCI VALİ IŞIKLARI YAKACAK

23 Mayıs 2014 tarihinde Edirne’ye atanan Vali Dursun Ali Şahin ise, ışıklandırma projesine hız verdi. Yaklaşık 1 milyon liraya mal olan tarihi taş köprünün ışıklandırılması için 197 adet aydınlatma armatürü kullanıldı. En son teknoloji olan otomasyon sistemi üzerinden kontrol ve kumanda edilen bu sistem sayesinde sayısız aydınlatma animasyonu yapılabilinecek. Sürekli değişen farklı algılar oluşturulabilecek ve enerji tasarrufu yapılabilecek.

Kentte bulunan tarihi 7 taş köprünün ilki olarak Tunca Köprüsü’nün aydınlatılmasının sağlayacaklarını belirten Vali Şahin, “Edirne’mizdeki 7 köprüden ilkini Tunca Köprüsü'nü aydınlatılmasını sağlamış olacağız. Hemen akabinde Meriç Köprüsü’nü aydınlatacağız ve onun da sponsorluğu hazırlandı. Meriç Köprü’müzün de aydınlatılması çalışmaları hemen başlanacak. Tabi ki bunun malzemeleri Amerika'dan özel imalat ve suya dayanıklı malzeme olduğu için özel imal ediliyor. Bunun gelmesi bir ay sürüyor. Belki Meriç Köprüsü'nün aydınlatılmasının sağlanması 3 - 4 ay sürebilir.”dedi.

Tunca Köprüsünün aydınlatma töreni, Vali Şahin tarafından bugün saat 21.30’da yapılacak.

Marmara Haber