İĞNEADA'NIN ALTERNATİF TURİZM OLANAKLARI

Kırklareli'nin Demirköy İlçesi'ne bağlı tatil cenneti İğneada'yı sadece kısıtlı yaz dönemlerinde deniz turizminden ibaret görmek çok yanlıştır.

KÜLTÜR SANAT 27.05.2015 19:26:00 0
İĞNEADA

Bu durumun böyle olmadığına dair adımlar atan, hizmet sürelerini yılın 12 ayına yayma girişiminde bulunan konaklama yerleri desteğini İğneada’nın geniş bir yelpazede değerlendirilebilecek alternatif turizm olanaklarından almaktadır. Beldenin sahip olduğu alternatif turizm olanakları şu başlıklarda değerlendirilebilir.

 

DOĞA SPORLARI KAMP, BİSİKLET, ORMAN İÇİ DOĞA YÜRÜYÜŞÜ

 

Son yıllarda doğa sporlarının çeşitli dallarında faaliyet gösteren kulüplerin sayısı hayli artmıştır. İstanbul'a yakınlığı ve sahip olduğu doğal zenginlikler ile İğneada ve çevresi bu konuda gözde yerlerden biri haline gelmiştir. Yörede altyapı olanaklarına sahip tahsis edilmiş kamp alanları bulmak mümkündür. Yörede en çok yapılan doğa sporları arasında doğa yürüyüşleri yer almaktadır. İğneada ve çevresindeki parkurlarda doğa yürüyüşü yapmak mümkünken, en çok tercih edilen Longoz ormanları yürüyüşleridir. Bu konuda rehberlik hizmeti alınabilecek işletmeler bulunmaktadır. Öte yandan off-road, moto-cross gibi faaliyetler için kısıtlamalar bulunmaktadır. İğneada longoz ekosistemi içindeki bölgelerde bu sporları yapmak yasaktır. Bu sporların civarda hangi bölgelerde yapılabileceği konusunda yetkililerden bilgi alınabilir ve izine tabidir.

 

SPOR KULÜPLERİ İÇİN HAZIRLIK KAMPLARI 

 

Küçük kulüpleri çeşitli branşlarda sporcularının hazırlık kampları için deniz ve ormanın bütünleştiği İğneada gelişmeye açıktır. Şimdilik mevcut doğal imkanları değerlendiren sporcular için bu konuya eğilecek tesislerin açılması ile ilgili girişimler zaman zaman gündeme gelmektedir.

 

KÜLTÜR TURLARI

 

Özellikle İstanbul ve Trakya'da faaliyet gösteren tur operatörleri Trakya'yı içine alan hafta sonu kültür turlarının bir ayağını İğneada için ayırmaktadırlar. Ancak bu yeterli değildir. Çünkü hale günümüzde Trakya’da ikamet edenlerin bir çoğu da ne iğneada’yı nede diğer tarih ve turizm bölgelerini tanımıyor. Nedeni ise gitmemekten kaynaklanıyor. Oysa tarih ve doğa güzellikleri ayaklarının altında. Esas nedenlerinden biride bu bölgelere yakın il ve ilçelerden buralara kültür gezileri düzenlenmemesinden kaynaklanıyor olmasıdır.

 

FOTOĞRAFÇILIK

 

İğneada ormanları, gölleri ve denizinin bir araya getirdiği manzarasıyla fotoğrafçıların kadrajına en güzel suretlerini sunmaktadır. Öte yandan longoz gölleri ve ormanlarındaki biyolojik çeşitlilik göz önüne alındığında ornito-foto ve kelebek fotoğrafçılığı için de zengin bir bölge olduğunu söylemek yerinde olur.

 

AV TURİZMİ

 

İğneada ve çevresinde bulunan göllerde ve akarsularda sportif balık avcılığı yapılabilmektedir. Öte yandan özellikle kış mevsiminde yöre av turizmi için gelenlerin akınına uğramaktadır. Bu durum konaklama imkanlarının yılın tüm aylarına yayılmasına önayak olmuşsa da, yapılan avcılık faaliyetlerinin kontrollü ve doğal dengeyi bozmayacak düzeyde olması gerektiğinin de altını çiziyoruz.

 

AKADEMİK SAHA ÇALIŞMALARI

 

Üniversitelerin çeşitli akademik saha çalışmaları için ( Orman mühendisliği, biyolojik çeşitlilik ve yaban hayatı araştırmaları) İğneada ve zengin doğası biçilmiş kaftandır. Bu durum akademisyenleri ve öğrencileri çeşitli çalışmalar ve aktiviteler için yöreye çekmektedir.

 

DENİZ TURİZMİ VE SPOR-EĞLENCE AKTİVİTELERİ

 

İğneada'ya Karadeniz'in diğer ülkelerinden, özellikle Bulgaristan'dan deniz yoluyla gelebilecek turistler için yeterli imkanlara kavuşturulması ile ilgili bir fikir birliği ortada olsa da, bunun altyapısının sağlanabilmesi çeşitli ve çok yönlü sorunlara gebedir. Yine de fikir olarak üzerinde tartışılabilecek, açılımlar aranabilecek bir yaklaşımın kapısı aralanmıştır. Öte yandan deniz sporları ile ilgili hovercraft, banana, jet-ski gibi su sporları ile eğlenceli vakit geçirilebiliniyor.

 

LEZZET DURAKLARI 

 

İğneada özellikle deniz mutfağı ile lezzet düşkünlerine Karadeniz'in en lezzetli balıklarını sunmaktadır. Bu konuda hizmet veren oldukça kaliteli mekanlar kadar salaş mekanlar da bulmak mümkündür. Özellikle av mevsiminin ilk balıkları arasında yer alan Karadeniz'in en iyi palamutları ile kalkan balığı İğneada'nın gözdeleridir. Bunun yanı sıra İğneada'da Karadeniz'in diğer lezzetli balıklarını da bulabilirsiniz. Deniz balıkları kadar yörenin göllerinde tutulan balıkları ve Istrancalar'dan beslenen akarsularında yetişen alabalıklar ile ilgili mutfağını dile düşürmüş orman içi kır lokantaları mutlaka ziyaret edilmelidir. Yörenin doğal ortamda beslenen küçük ve büyükbaş hayvanlarından elde edilen et ürünleri ile bunları hazırlayan kır lokantaları İğneada ve civarında bulunabilir.Beldenin bağlı olduğu Demirköy ilçesi civarında yetiştirilen ve adı ilçeyle anılan yediveren "Demirköy Çileği”ni satan salaş mekanları İğneada-Demirköy yolu üzerinde bulabilir, hatta çilek yetiştiriciliği yapılan tarlalardan bizzat toplayabilirsiniz. Yörede yapılan manda yoğurdunu tatmalı, İğneada yolu üzerinde yer alan Yeniceköy beldesindeki kasaplarda hazırlanan et ürünlerinin ve özellikle sucuklarından almalısınız.

 

BALIDA ÜNLÜDÜR

 

İğneada ve çevresindeki zengin bitki örtüsü İğneada balının kimliğini belirler. Özellikle beldenin Sislioba köyünde yetiştirilen ballar organik üretime sahip olduğu kadar, çeşitli kurumlarda yaptırılan tahlilller buradan elde edilen balların Doğu Karadeniz'in "Anzer Balı" ile eşdeğer bir kaliteye eriştiğini de ortaya koymaktadır. İğneada da son yıllarda arıcılık oldukça gelişmiş ve organik bal üretimi her yıl devamlı artmaktadır.

 

Hazırlayan/Seyit SÜREN