Telefonunuz çalınırsa!

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), kayıp ya da çalınmanın yanı sıra kendi rızası dışında cep telefonu elinden çıkan kişiler için Bilgi ve İhbar Merkezi oluşturdu. 0 312 294 94 94 numaral?

GÜNDEM 26.05.2015 19:55:00 0
Telefonunuz çalınırsa!

BTK, bazı basın-yayın organları ile internet sitelerinde yer alan ‘Cep telefonunuz kaybolunca aman dikkat’ yönünde çıkan ve hatalı içerikler yer alan bilgilerle ilgili açıklama yapılması gereğinin duyulduğu belirtildi. Yapılan açıklamada, rızası dışında mobil telefonu elinden çıkan vatandaşların öncelikli olarak BTK bünyesinde kurulan ve 7 gün 24 saat hizmet veren Bilgi ve İhbar Merkezi'ni araması gerektiği belirtildi. Açıklamada şunlara yer verildi: “En son kullanılan hattın yasal sahibi tarafından BTK bünyesinde kurulan Bilgi ve İhbar Merkezi'ne ait 0 312 294 94 94 numaralı telefon aranarak 15 haneli IMEI numaranızı, kimlik bilgilerinizi ve telefonunuzu en son kullandığınız zamanı bildirmeniz, verdiğiniz bilgilerin abonesi olduğunuz en son işletmeciniz tarafından doğrulanması durumunda ilgili telefon iletişime kapatılmaktadır." 

Bilgi ve İhbar Merkezine bildirilen telefonlara, cihazın en yakın kolluk kuvvetine teslim edilmesi yönünde yasal uyarı SMS'i gönderildiği belirtilen açıklamada, ayrıca kayıp veya çalıntı olması nedeniyle iletişime kapatılan telefonun başka bir SIM kart takılarak kullanılmasının önüne geçildiği belirtildi. IMEI numarasının bilinmesinin büyük önem taşıdığının belirtildi.

Açıklama şöyle devam etti: “Hırsızlık, gasp ve kapkaç gibi durumlar söz konusu ise savcılıklara, ikametgahınıza veya olayın gerçekleştiği ilçe emniyet müdürlüğüne başvurularak şikayetçi olunması önem taşımaktadır. Cihazı tekrar kendisine iletilen kişilerin, telefonunu hangi yolla kapattırdı ise (bilgi ve ihbar merkezi veya savcılık üzerinden) aynı yolla tekrar iletişime açtırması gerekiyor. Yani telefon ile ihbarda bulunulduysa yine Bilgi İhbar Merkezinin aranması, savcılık talimatı ile ihbarda bulunulduysa cihaz bulununca yine savcılığa başvurulması gerekmektedir.” Ayrıca cihazın üzerinde bulunan SIM kartın kullanılmasını engellemek için kullanıcıların GSM operatörünün aranarak hattın kapattırılması gerekti bildirildi.

Marmara Haber