Doğa harikası 'İĞNEADA'

Kırklareli'nin Demirköy İlçesi'ne bağlı şirin tatil beldesi İğneada, longoz ormanı, dağ, deniz, göller, temiz hava, biyolojik çeşitlilik, yabani hayat, kum tepecikleri, balıklar, ormanda bulunan ?

KÜLTÜR SANAT 24.05.2015 16:52:00 0
Doğa harikası

İğneada halkının konukseverliği ve yerel nüfusun eko-turizmin faydalarının bilincinde olması eko-turizmin gelişmesi açısından önemli bir olanak oluşturmaktadır. Bu nedenle belde halkı beldenin her geçen yıl daha fazla turist akınına uğruyor.

KÜLTÜR TURİZMİ

İğneada çevresinde yörenin tarihine ışık tutan çok sayıda tarihi yapı yer almaktadır. Sivriler köyü Çatalarmut mevkiinde Cenevizlilere ait yıkılmış kalelere rastlanmaktadır. Ayrıca köy içerisinde Traklara ait evleri andıran eski yapılı sazlık evler bulunmaktadır. Yine Sivriler köyü Erikli bölgesinde Traklara ait mezarlıkların olduğu söylenmektedir. Trak  evleri yerden belli bir yükseklikte kazıklara oturtulmuş ve çatısı ve çevresi sazlıklarla örtülü bir yapı halindedir. Hamam gölü ile Bulanık derenin denize döküldüğü yer arasında kalan ve Aypolos denilen bölgede tümülüsler, höyükler, eski bina kalıntıları ve kırklara ait mezarlar yer almaktadır. Longoz ormanı içerisinde Traklara ait kazıklar üzerine oturtulmuş eski, ahşap ev kalıntıları olduğu söylenmekte fakat yeri tam olarak bilinmemektedir. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde  ise 1660 yılında İğneada açıklarından geçerken Bulanıkdere’nin denize döküldüğü yerde üzeri kiremitli yaklaşık 300 haneli bir Rum yerleşim yerinin olduğunu yazmıştır.İğneada açıklarında birçok gemi batığı yer almaktadır. 2. Dünya savaşı sırasında Yahudileri taşıyan bir gemi bu sularda batırılmıştır. Yine Romoflar dönemine ait bir askeri gemi bu açıklarda batmıştır. İçerisinde çok sayıda silah, top ve tüfek olduğu söylenmektedir. İğneada Parkı yapımında da Osmanlı dönemine ait birçok top ve gülle bulunmuştur. Yalnız bu toplar tehlikeli olacağı düşüncesiyle patlatılmıştır.

KARADENİZ KIYISI

İğneada, Karadeniz’e kıyısı olan bir sahil beldesidir. Bu nedenle her yıl düzenlenen Karadeniz Yat Turu’nun uğrak yerlerinden biri olma konumundadır. İğneada’nın bu konumunun turizm açısından değerlendirilmesi çok önemlidir ve gerekmektedir.Yöreye özgü gelenekler Asker uğurlama ve düğünlerde yörenin kendine özgü gelenekleri bulunmaktadır. O yıl yöreden kaç kişi askere gidecekse kişi sayısı kadar gün önceden şenliklere başlanmakta her akşam bir askerin evinde yemek yenip askerler davul zurna eşliğinde tüm yöreyi dolaşmaktadır. Düğünlerde ise yastık kapma adeti görülmektedir. Gelinle damadın yastığını kim kapıp düğün evine getirirse o kişi ödülünü almaktadır.

Yine eski bir adet olan bocuk gecesi adeti soğuk ve uzun kış gecelerinde birkaç ailenin bir araya toplanıp sohbetler edip, bu geceyeözgü küllü mısır yenerek yapılan bir adettir. Yöre halkından olan ve yörenin tarihini çok iyi bilen Orhan Uyanık bocuk gecesinden şöyle bahseder: “Mesela bocuk gecesi yapılır bizim oralarda. O gece küllü mısır yaparlar; kabakları taşa vurup kırarak peçka denilen kuzineye sürerler. Fırında pişmiş kabaklar kaşıkla yenir.”Ayrıca her yıl Mayıs ayının ilk pazarında Hıdırellez şenlikleri düzenlenmektedir. Bu şenliklerde tüm halk toplanıp hep birlikte piknik  yaparak gün boyunca eğlenmektedirler. Şenliklerden bir gün önce kekik toplanıp suya bastırılmaktadır. Ve akşam evin kapısına cadılar gelmesin diye çalı asılmaktadır. Sabah evden çıkmadan öncede kekikli su ile yüzler yıkanmaktadır. İğneada yakınlarındaki Avcılar köyü sınırları içerisinde yöre halkının kutsal saydığı Derviş Ali Baba türbesi bulunmaktadır. Bu türbe yerli halk ve yöreye gelen turistler tarafından dua etmek ve dilekte bulunmak amacıyla ziyaret edilmektedir.Yöre halkı düğünlerden ve sünnetlerden önce mutlaka bu türbeye uğrayarak dua etmekte, dilekte bulunmaktadır.

20 KİLOMETRELİK KUMSALI’I İLE DENİZ TURİZMİNİN İDEAL YERİ

 Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesi; sahip olduğu doğal güzellikleri, Karadeniz'in en batı ucunda yer alan uzunluğu neredeyse 20 km.ye ulaşan kesintisiz kumsalları ve plajları, yılın değişik dönemlerine yayılan turizm yelpazesindeki çeşitliliği ile "Karadeniz'in Trakya'daki İncisi" unvanını fazlasıyla hak etmektedir.

 

İnsan ihtiyaçları ile insan ihtiraslarının doğa, insan ve turizm üçgeninde pamuk ipliğinden dengelerle ayakta durduğu belde, geleceğini kurguladığı hedefleri gözetirken günübirlik kaygılardan kaçınması gerektiğinin de bilincinde olmak zorunda. Aksi halde "cennetten bir köşe" olan beldenin kısa sürede tanınmaz bir hal alması kaçınılmaz olacaktır.İşte farklı yönleriyle; "Cennetten bir köşe, bir son sığınak.İĞNEADA.,Sörf sporununda rahatlıklar yapıldığı bir yerdir iğneada.

 İĞNEADA ULAŞIM :

İğneada'ya İstanbul'dan direk otobüs seferleri vardır. Yaz sezonunda ek seferler konulmaktadır. Bu ek seferler için önceden saatlerini teyid etmenizde fayda var. Öte yandan il merkezi Kırklareli' den de İğneada'ya direk seferler bulunmaktadır. Trakya'nın herhangi bir köşesinden kendi aracıyla İğneada'ya gelecekler, Pınarhisar'ın Poyralı köyünü kendilerine nirengi noktası alarak haritada en kısa güzergahı belirlemelidirler. Zira yol bu köy kavşağından itibaren İğneada'ya giden tek devlet yolu haline gelir.

İĞNEADA KONAKLAMA :

İğneada kısa yaz sezonu ile deniz turizmi için değerlendirebildiği zaman kısıtlıdır. Hal böyle olunca işetmecilik deneyimi ve özenine sahip konaklama imkanları konusunda bulabileceğiniz konaklama yerleri azdır. 2009 Yılı sonunda 5 yıldızlı İğneada Resort & Spa Hotel turizm olanaklarını çeşitlendirmek, yılın bütününe yaymak, yöreye canlılık ve farkındalık sağlamak üzere hizmete girmiştir. Öte yandan işletmecilik anlayışı ile misafirlerini kabul eden birkaç otel ,motel ve kamu tesisi de yörede hizmet vermektedir.

 

Öte yandan kısıtlı yaz döneminden yararlanmak için "ev pansiyonculuğu" yaygın olarak İğneada'da yapılmaktadır. Sahip oldukları ikinci evlerini, yazlıklarını veya evleriin bir bölümünü "ev pansiyonu" olarak kiraya verenler, işletmecilik anlayışı ile hizmet vermemelerine rağmen yer bulmanın zorlaştığı yaz döneminde oldukça rağbet görmektedir.Beğendik ve Limanköy'de ev pansiyonlar bulunabilmektedir. Bunun için muhtarlıklardan evini pansiyon olarak kiraya verenler hakında bilgi alınabilir.  Limaköy'deki "Konukevi" gelen ziyaretçilerin ağırlanması için imkan sunmaktadır.

KAMP ALANLARI

İğneada'da kamp için ayrılmış, alt yapı imkanarıyla ziyaretçilere kolaylıklar sunan ikibölge tahsis edilmiştir. Bunlardan birisi Mert Gölü kıyısında bulunan bir meşe koruluğu içerisinde, diğeri ise İğneada'nın liman yolu çıkışında yer alan Erikli Gölü kıyısındadır. İzin alınmak kaydıyla İl Özel İdare Tesisleri'nin bulunduğu alanda kimzaman kamp yapılmasına izin verilmektedir.Bölgenin zengin bir orman varlığına sahip oluşu sebebiyle tahsis edilmemiş alanlar dışında kamp kurulması belediye ve jandarma tarafından denetlenmektedir ve cezai işleme tabidir.

Hazırlayan/Seyit SÜREN