Trakya'nın saklı cenneti İĞNEADA

Kırklareli'nin Demirköy İlçesi'ne bağlı olan Bulgaristan sınırındaki İğneada, Karadeniz kıyılarının en muhteşem doğal güzelliklerine sahip Trakya'nın saklı Cenneti olan bir b

KÜLTÜR SANAT 21.05.2015 18:13:00 0
Trakya

Özellikle Traklar döneminde Thynias-Thyn kavimlerinin yerleşim yeri olmuş İğneada ve çevresi onu takip eden dönemlerde de  çok önemli olmuştur. Çoğu Ceneviz deniz kolonistleri tarafından, Trakya'nın içlerinden İğneada, Ayastefanos ( Beğendik ), Kastro ( Kıyıköy ), Panayır İskelesi gibi koylara uzanan ticaret yollarını korumak için bir dizi kale yapılmıştır. Bu kalelerden günümüze az bir kısmı ancak kalıntıları görülebilecek şekilde ulaşabilmiştir. Bunlardan birisi İğneada beldesi yakınlarında yer alan Sislioba köyünde yer alan Sislioba Ceneviz Kalesi'ne ait kalıntılardır. İğneada-Sislioba arasında yer alan Trak yerleşim alanında yer lan Trak'lara ait olduğu düşünülen mezar kalıntıları araştırılmaya muhtaçtır. Öte yandan Avcılar köyünde yer alan Osmanlı  mezarlığı 1700'lü yıllara tarihlenirken, köyde bir de Çerkez mezarlığı yer almaktadır.İğneada'ya ait liman mevkiinde yer alan Liman Baba Türbesi ile Avcılar köyünde yer alan Ali Baba Türbesi, yatır-türbe ziyaretleri geleneği çerçevesinde ziyaret edilen yerler arasındadır. Bu iki zatın İstanbul'da bulunan ve en çok ziyaret edilen türbelerden birine sahip olan "Telli Baba" isimli zatın 7 kardeşinden ikisi olduğuna inanılır. Liman baba'nın Karadeniz’de zorda kalan denizcileri koruyup gözetmesine dair denizci hikâyeleri yörede dillendirilmektedir.

 

TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ SUBASAR ORMANLARINA SAHİP

 

 İğneada Ormanları, Kırklareli il sınırları içinde yer alıyor. Ormanların en büyük özelliği, subasar longoz ormanı türünde olmasıdır. Hatta ilkbahar aylarında İğneada Ormanları'nın büyük bir kısmı  yoğun yağışlar nedeniyle sualtında kalıyor. İğneada Ormanları, Mert, Erikli, Hamam Gölü ve Longozu, Pedina ve Saka Gölü Longozu gibi irili ufaklı göllere ev sahipliği yapıyor. Kuzeydoğusunda Yıldız Dağları'nın bulunduğu İğneada Ormanları, Türkiye'nin sayılı subasar ormanlarından biri olması nedeniyle de oldukça önemli. İçerisinde çok sayıda canlı ve bitki türü barındırıyor. Bu nedenle de tabiat ananın korunması gereken güzide evlerinden biri bizce burası.

 

ÜLKEMİZDE ORMALARIN EN İYİ KORUNAN YERİ İĞNEADA’DIR

 

İğneada Ormanları, ülkemizde en iyi korunan longoz ormanlarından biri olarak görülüyor. Bitki ve hayvan çeşitliliği açısından, Türkiye'nin en eşsiz bölgelerinden biri olan İğneada Ormanları, kuğunun son ürediği yerlerden biri aynı zamanda.

 

Eğer yolunuz İğneada'ya düşerse, İğneada Ormanları'nın doğal yapısını o muhteşem güzelliğini  mutlaka görün.  İğneada Longozu'nun bir bölümünü oluşturuyor Bulanık Meşe Ormanı. Suya yakın bölümlerinde kızılağaç ve dişbudak, kuru bölümlerinde ise başta saplı meşe olmak üzere pek çok farklı meşe türüne rastlamak mümkün Bulanık Meşe Ormanı'nda.İğneada'nın Bulanık Meşe Ormanı'nda bulunan ağaçların yaprakları, özellikle bahar ve yaz aylarında yeşilin bambaşka renklerine bürünüyor. Sonbaharda ise bu yapraklar sarı, turuncu ve kırmızıya dönüşerek, adeta bir renk cümbüşüne sahne oluyor. İğneada Longozu'nun en güneyinde bulunan, kumullar arasında 5 hektarlık küçük bir göl Saka Gölü Longozu. Bir lagün gölü olan Saka Gölü Longozu, yılın belirli zamanlarında denizle birleşiyor ve bu durum eşi benzeri olmayan bir doğal kaynak oluşturuyor.

 

LONGOZ ORMANLARI’NIN 7 GÖLDEN BİR TANESİ DE SAKA GÖLÜ LANGOSU

 

İğneada Longoz Ormanları'nın en önemli 7 gölünden biriside Saka Gölü Longozu. Ancak diğer göllere göre Saka Gölü Longozu içeride değil, kumsalın kenarında bulunuyor olmasıdır. İçinde pek çok balık türü yaşıyor. Bölgede bulunan diğer göller gibi Saka Gölü Longozu da koruma altına alınmış. Doğal bir hayvanat bahçesi olarak tanımlanabilecek türdedir. Saka Gölü Longozu'nun büyük bir kısmı sazlıklarla kaplıdır. Bölgenin en büyük alanına ev sahipliği yapan Saka Gölü Longozu, müthiş bir doğal zenginliğe sahiptir. Kış ayları dışında adeta görsel bir şölen yaşatıyor ziyaretçilerine Saka Gölü Longozu. Zaten bu dönemlerde oldukça fazla kişi akın ediyor buraya. Özellikle günübirlik doğa yürüyüşleri için Saka Gölü Longozu oldukça çok uygun bir yer. İğneada’ya yolu düşenler Saka Gölü Longozu'nu da mutlaka görmeli.

 

SAKLI CENNET HAMAM GÖLÜ LANGOSU

 

Ayrıca yine bir doğa harikası olan Hamam Gölü ve Longozu, İğneada Longozu içerisinde yer alan 7 gölden biri. Bulanık Dere Longozu'nun yakınında bulunan Hamam Gölü ve Longozu, kumsala 1200 metre uzaklıkta yer alıyor. Hamam Gölü ve Longozu'nun en çok dikkat çeken özelliği, yaz mevsiminde su çekilmesinin en az görülen göl olması. Bununla birlikte kerevit ve tatlı su levreğinin en çok görüldüğü gölün de yine Hamam Gölü ve Longozu olduğunu söyleyebiliriz. Hamam Gölü ve Longozu'nun bir diğer dikkat çekici özelliği  ise nilüfer çiçeklerinin yetiştiği tek bölge olmasıdır.Avrupa – Sibirya tatlı su florasını içeren ve 19 hektarlık olan Hamam Gölü ve Longozu'nda, Bulgaristan, Rusya ve Tuna Nehri deltasından gelen kuğu, yaban ördeği gibi gömen kuşlara rastlayabilmek mümkün. Eğer yolunuz İğneada'ya düşerse, ormanın içinde saklı bir cennet olan Hamam Gölü ve Longozu'nu da mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz.

 

EŞSİZ ORMANLARI VE DENİZİN VE TÜM GÜZELLİKLERİN BULUŞTUĞU ADRES

 

Kırklareli'nin Demirköy ilçesinde bulunan İğneada, eşsiz ormanları, tertemiz akarsuları, çeşit çeşit kuşları ile Karadeniz'in tüm güzelliklerini bünyesinde barındırıyor. Herkesin söylediği o mavinin yeşil ile buluşması sözü, İğneada için biçilmiş kaftandır.İğneada'nın en fazla bilinen derelerinden biri olan Bulanık Dere Longozu ise, bölgenin en büyük deresi olması ile dikkat çekiyor. Hamdibey Köyü tarafından gelip, Demirköy'ün batısındaki dağlardan doğan Dolapdere ve Üç Dereler mevkiinde Bıçkıdere ile birleşen Bulanık Dere Longozu, aşağılarda Kavakdere'yi de sularına katarak Karadeniz'e doğru yol almaya devam eder. Bulanık Dere Longozu'nun bir sonraki durağı ise Deniz Gölü. Fidanlık mevkiinden longozların içine giren Bulanık Dere Longozu, birkaç dereyi daha sularına kattıktan sonra Karadeniz'e dökülüyor. Bu eşsiz  büğleyici  güzelliği  görmek ve buranın doğal havasını solumak için   Bulanık Dere Longozu'nu görmeyi de yolu düşenlerin ihmal etmemesini tavsiye ederiz.

 

Hazırlayan/Seyit SÜREN