Evrenli, Hamidiye, Hasbuğa ve Kışlaçık köyleri

Bugün Vize'nin Evrenli, Hamidiye, Hasbuğa ve Kışlacık köylerini tanıtacağız. Evrenli Köyü, 2. Dünya Savaşı'nda askerler tarafından garnizon olarak kullanılmıştır. Köyün eski adı Aya

GÜNDEM 14.05.2015 17:41:00 0
Evrenli, Hamidiye, Hasbuğa ve Kışlaçık köyleri

Kültür

Eskiden beri süre gelen "danışık" adı verilen düğünden önce halka açık yemekler verilir. Misafirlere ikram, düğün boyunca devam eder. Menüyü oluşturan yemekler genellikle şehriye çorbası, kurufasulye, patates yemeği, pilav, peynirli börek ve baklavadır. Köye yabancı bir damat gelirse, askere gidecek gençlere "Toprak Bastı" adında belli bir miktar para ödemesi ve bazı ihtiyaçları üstlenmesi gerekir.Köy halkı asker çağına gelen gençlerini bayram havası içinde yapılan düğünlerle uğurlar. Askere ve asker düğünlerine çok önem verilir. Askerler uğurlanmadan 1 ay önce her asker ailesi, halka açık asker yemeği verir. Köyde, Türkiye'nin çeşitli illerinde şehit olan dört kardeşimiz bulunmaktadır.Kırklareli iline 63, Vize ilçesine 8 kilometre uzaklıktadır. İstanbul'a uzaklığı ise 135 kilometredir.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köye, 4 mevsim mutlaka yağış düşmektedir. Eskisi kadar olmasa da kışları bol miktarda kar düşer. Fakat küresel ısınmadan dolayı yazları havalar çok sıcak ve kurak geçmektedir.

 

Evrenli’de de bir çok mağara bulunmaktadır

Ormanlık bölgede tarihi eser sayılan birçok mağara bulunmaktadır. Köyün yakınlarında piknik alanları bulunmaktadır. Vize'nin ikinci büyük orman sahasına sahiptir. Köylüler bu orman alanının içerisinde yeralan her yaz pikniklerini Çıkan-Batan ve Koca Göl gibi mevkilerde yapmaktadırlar. Ayrıca Çıkan-batan çok güzel kaynak suyuna sahip çevresinde böğürtlen ve kızılcık ağaçlarının bol olduğu bir yerdir. Kaynaktan çıkan su 500 metre sonra tamamen kaybolmakta ve yeraltı sularına karışmaktadır. Adını buradan almıştır. Koca Göl etrafında asırlık meşe ve gürgen ağaçlarının bulunduğu dallarında sincapların oynadığı güzelliği henüz bozulmamış, kışları ördeklerin uğrak yeri olan, adı her ne kadar "Koca Göl" de olsa küçük bir gölü vardır.

 Hamidiye köyü

Köyü halkı aslen kırımdan gelmiş olduğu yönündedir ve eski bir köydür. Köyün gelenek, görenek ve yemekleri diğer köyler gibi farklılık göstermez.Kırklareli iline 84 kilometre, Vize ilçesine 28 kilometre uzaklıktadır.Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi hayvancılık,tarım ve orman ürünleridir.Köy devamlı göç vermesi dolayısıyla nüfusu 160’a düşmüştür.

Hasbuğa,

 Vize ilçesine bağlı bir köydür. Hasbuğa Bizans döneminden kalmadır. Tarihi eser olarak "balora" bulunmaktadır

Hasbuğa Köyü’ne  ait bir gelenek de, bayram namazlarından sonra, köy kabristanlığında yapılan bayramlaşma merasimidir. Hava şartları ne şekilde olursa olsun, köy halkı yıllarca  bu geleneği aralıksız sürdürmektedir, bu da köy halkı arasındaki birlik ve beraberliği gözler önüne net şekilde sergilemektedir.Kırklareli iline 61 kilometre, Vize ilçesine 5 kilometre uzaklıktadır.Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün ekomomisi tarım,hayvancılık ve orman ürünleridir.

Kışlaçık Köyü  

Kışlaçık köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında  fazla bir bilgi yok.Ancak Kurtuluş savaşı öncesi Bulgarların yaşadığı ve tarih öncesi (Traklar Dönemi) kalıntıların bolca bulunduğu bir köydür.bu nedenle köyün yerleşimi eskilere dayandığının kanıtı olarak görülmektedir.Köyün etrafında tarlalarda tesadüfen ortaya çıkarılan (veya defineciler tarafından iki adet tümülüs taş mezar bulunmuştur) Kışlacık köyü Kurtuluş savaşı sonrası Urgaz adı ile anılmakta idi. Daha sonra bu isim Bulgarca olduğu gerekçesi ile askeri darbe döneminde Türkçeleştirilmiş ve Kışlacık adı verilmiştir. Rivayete göre köy bölgesini havadan gezen askeri yetkililer köyün etrafında ve orman içindeki tarla kenarlarında dağınık olarak kurulan ve çok sayıdaki hayvan barınaklarını (ahıl veya ahırları) farkedip bu barınaklar hakkında bilgi edinme ihtiyacı hissetmişler. Köy halkının bu hayvan barınakları şunun kışlası bunun kışlası olarak aktarmaları üzerine buraya kışlacık adını vermeyi uygun görmüşler. Yaşlıların anlattıklarına görede. Yavuz Sultan Selim Avrupa seferlerine çıkarken kışı bu köyde geçirmiş. Onun zamanından kalma olduğunu söyledikleri tarihi çeşme ve askeri kışla kalıntıları da bunu doğruluyor köyde askerlerin kışladığı için köyün adının Kışlacık olarak değiştirmişler.

 Kültür

Kışlacık Köyünün  gelenek, görenek ve yemekleri de yöreye ait yemeklerdir görenekleri de aynıdir. Köy halkının balkanlardan (Bulgaristan, Yunanistan, Yugoslavya , Romanya) göç eden ailelerden oluşması nedeniyle kültürel yapısı tam bir balkan kültürü karışımıdır. En lezzetli yemekleri ilkbaharda özellikle hıdrellez döneminde oğlak etinden yapılan kuyu kebabı ve oğlak etinin üstü kapalı saç büyük tavaların içine çeşitli baharatlarla karışıtırılıp altının ve üstünün közle gömülmesiyle yapılan oğlak kebabıdır. Ayrıca yine aynı dönemde yapılan çevirmesi de meşhurdur. Bölge topraklarında yetişen her türlü bakliyat özellikle çömlekte kuru fasulyeyi, yine hamur lor ve yumurtayla yapılan Dızmanayı manda yoğurdu veya ayranıyla yemesi ise oldukça leziz. Köy orman köyü olduğu için bu bölgede yetişen hayvanlar orman arazisi içinde yetişmektedir. Hayvanları kar yağdığı dönem hariç genellikle orman arazisinde binbir çeşit doğal ot ile beslendiği için süt, yoğurt,peynir ve eti son derece lezzetli ve sağlıklıdır. Özellikle yumurtanın halen bozulmamış organik örneğini ve lezzetini burada bulabilirsiniz.

Coğrafya

Kırklareli iline 87 km, Vize ilçesine 33 km uzaklıktadır. Köy bölgeye hakim Yumurta Tepe'nin güney yamacına kurulmuştur. Karadeniz’in batı ucuna (İğneada ve Kıyıköy arasında) kalan kısmına deniz sahiline 15 kilometre uzaklıktadır. Gezilip görülmesi gereken çok güzel sahilleri vardır. Özellikle Panayır İskelesi ve Poliçe diye adlandırdıkları uzun kumsalları bulunan deniz sahili harikadır. Tamamen doğal hiçbir beton yapının olmadığı sahillerde yazın yüzlerce insan seslizliği ve temiz havayı solumak için bu sahillere çadır kurmaktadır. Sahilleri orman kumsal ve deniz üçlüsünün en doğal halini yansıtan mükemmel yerlerdir. Panayır iskelesinde orman içinden çıkan doğal kaynak suyu sıfır kireç oranı ile çok aranan bir sudur. Özellikle böbrek sorunu olan insanlar çok uzak yerlerden gelip bu sudan temin etmektedirler. Köyün iklimi, diğer köyler gibi Trakya Karasal iklimi etki alanında bulunmaktadır     

Hazırlayan / Seyit SÜREN