İşçinizi siz yetiştirin, ücretini biz verelim

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası, İŞKUR ve PERYÖN Trakya Şubesi işbirliğiyle organize edilen seminerde katılımcılar, "Torba Yasa'daki son değişiklikler" ve "İŞKUR Teşvikleriâ?

GÜNDEM 13.05.2015 17:43:00 0
İşçinizi siz yetiştirin, ücretini biz verelim

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda önceki gün 18.00-20.00 saatleri arasında düzenlenen seminere İŞKUR Tekirdağ Müdür Vekili Yasin Tekin, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva, Çerkezköy İŞKUR Müdürü Adem Pusaoğlu, Çorlu İŞKUR Müdürü Ahmet Durmuş, SGK Çerkezköy Şube Müdürü İshak Marangoz, PERYÖN Trakya Şube Başkanı Özber Çetin, Çerkezköy TSO Meclis Başkan Vekili Asım Yavuzarslan, Çerkezköy TSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Seçkin ve çok sayıda davetli katıldı.

 

SAYISIZ SEMİNER DÜZENLEDİK

 

Programın açılış konuşmasını PERYÖN Trakya Şube Başkanı Özber Çetin yaptı. Çerkezköy TSO Konferans Salonu’nda sayısız seminer düzenlediklerini belirten Özber Çetin, “Yeni çıkan kanunlar ve mevcut kanunlardaki değişiklikler hakkında üyelerimizi bilgilendirmeye çalıştık. Bugün ki semineri de Çerkezköy TSO ve İŞKUR işbirliğiyle gerçekleştiriyoruz. Bizler, işverenlerin kalifiye eleman bulmakta güçlük çektiği bir şehirde yaşıyoruz. Dolayısıyla bugün ki seminerin özellikle işverenler için de faydalı geçeceğine inanıyorum” dedi.

 

EĞİTİMLERİMİZE ARA VERMEDEN DEVAM EDİYORUZ

 

Çerkezköy İŞKUR Müdürü Adem Pusaoğlu ve Çorlu İŞKUR Müdürü Ahmet Durmuş’un seminere konuşmacı olarak katıldığını belirten Çerkezköy TSO Başkanı Süleyman Kozuva ise “Oda olarak üyelerimiz için düzenlediğimiz eğitimlerimize ara vermeden devam ediyoruz. Odamız, kalitesini Akredite Oda olarak, yani Avrupa normlarında hizmet veren bir oda olarak kanıtlamıştır” dedi.

 

AFRİKA VE BALKANLAR ARASINDA KÖPRÜ OLDU

 

Çerkezköy TSO Başkanı Kozuva konuşmasını şöyle sürdürdü: “Amacımız, üyelerimize en hızlı ve en kaliteli şekilde hizmet verebilmektir. Yaptığımız girişimler sonucu üyelerimize Afrika ve Balkanlar arasında köprü olduk. Onlara yeni iş alanları sağlamaya gayret ediyoruz. Bu kapsamda çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz” açıklamalarında bulundu.

 

GÜNLÜK 36,5 TL VERECEĞİZ

 

Programda konuşan İŞKUR Tekirdağ Müdür Vekili Yasin Tekin ise “Bugün konuşmacılarımız sizlere ‘Kurum Hizmetlerine Genel Bakış ve İşveren Danışmanlığı’ ile ‘İşbaşı Eğitim Programı- Kurslar ve Teşvikler’ konularında bilgi verip sorularınızı cevaplandıracaklar” dedi. Özellikle iş başı eğitim programı konusuna önem verilmesi gerektiğini belirten Tekin, “Yeni düzenleme ile iş başı eğitim programına katılanlara kurum olarak günlük 36,5 TL vereceğiz. Bu da aylık 949 TL yapıyor. Üstelik işsizlik maaşı alanlar da bu uygulamadan faydalanabiliyor. İşverene ise herhangi bir sorumluluk yüklemiyor. 6 aylık süre sonunda iş başı eğitim programına aldığı çalışanların en az yüzde 20’sini işe alan işletmeler bu programdan tekrar faydalanabiliyor” dedi.  

 

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ İLE İLGİLİ YAŞANAN SORUNLAR

 

Konuşmaların ardından sunumuna başlayan Çorlu İŞKUR Müdürü Ahmet Durmuş, “İşverenlerle ‘işsizlik Ödeneği’ konusunda yaşadığımız başlıca sorunlar şunlar: Çıkış nedeninin gerçeğe uygun bildirilmemesi. Son 120 gün içerisinde bildirilen eksik gün nedenlerinde ‘birden fazla neden’ bildirildiğinde yazı ile kuruma ayrıntılı şekilde bildirilmemesi. Kanunda geçen deneme süresini (2-4 ay) aşan çalışma sürelerinde de çıkış işleminin ‘deneme süreli iş sözleşmesi bitişi’ olarak bildirilmesi. İşsizlik ödeneği ile ilgili kişilerin yanlış bilgilendirilmesi ve yanlış yönlendirilmesi” dedi.  

 

ENGELLİ ÇALIŞTIRMAMANIN MALİYETİ DAHA FAZLA

 

Sunumunda işletmelerin engelli çalıştırma yükümlülükleri hakkında da bilgi veren Durmuş, “Bir işverenin il genelinde çalışan sayısı 50 ve üzerinde olduğunda engelli çalıştırma yükümlülüğü doğar. Engelli talebinin ayrıntılı şekilde oluşturulması ve kuruma bildirilme süresi 5 iş günüdür. Engelli Toplu İş görüşmesi süresi ise en geç 10 gündür. 2015 yılında engelli çalıştırmama ceza miktarı 2.095 TL olup çalıştırılmayan her engelli ve her ay için uygulanır. Engelli çalıştırma azami maliyeti  bin 411,76 TL; engelli çalıştırmama maliyeti ise 2 bin 95 TL’dir” dedi.

 

PROGRAMIN AMACI

 

Sunumunun devamında İş Başı Eğitim Programından bahseden Durmuş, “Programın amacı, Kuruma kayıtlı işsizlerin yine kuruma kayıtlı işyerlerinde daha önceden edindikleri teorik bilgileri uygulama yaparak pekiştirmelerini, yeni bir meslek edinmeleri ve mesleki deneyim kazanmalarını sağlamaktır. Yani işe alacağınız kişiyi kendiniz yetiştirin ücretini biz verelim. İŞKUR olarak katılımcıya günlük 36.5 TL cep harçlığı veriyoruz ve iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi ile genel sağlık sigortası prim giderlerini ödüyoruz” ifadelerini kullandı. Seminer sonunda Çerkezköy İŞKUR Müdürü Adem Pusaoğlu ve Çorlu İŞKUR Müdürü Ahmet Durmuş’a birer plaket takdim edildi.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ