Trakya'da Mağara Turizmi için Balkaya'yı seçin!

Bugün Kırklareli ilinin Vize ilçesine bağlı Balkaya, Akıncılar,Çövenli ve Aksicim köylerini tanıtıyoruz.Balkaya Bizans döneminde kurulmuş eski bir köydür. Ancak Balkaya köyünün de kuruluş tarihi

KÜLTÜR SANAT 12.05.2015 17:40:00 0
Trakya

Köyün ekonomik olarak geliri, küçük baş hayvancılık, arıcılık ve tarımdır, buğday, arpa, fiğ ve fasulye yetiştirilir. İstanbul Bayrampaşa'da derneği vardır. Dernek sosyal faaliyetleri yanında, her yıl Temmuz ayının ilk hafta sonu Pazar günleri, geniş katılımlı geleneksel piknik düzenlemektedir. Derneğin ayrıca köy sınırları içerisinde projelendirilmiş, piknik ve sosyal alanı mevcuttur. Köyün en meşhur yemeği patates böreği, alabalık pilaki, etli börek (kumpiruşa), piryandır. Kırklareli iline 76 kilometre, Vize ilçesine 21. kilometre uzaklıktadır.Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi orman, tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

 

Mağara Turizmi için Balkaya’yı seçin

 

Vize ilçesi sınırları içinde pek çok mağara bulunmaktadır. Bunlardan bir kısmı tarih öncesi dönemlerde, diğer bir kısmı ise erken Hristiyanlık sürecinde, bu din mensuplari tarafından iskana tabi tutulmuş, turizm açısından önemli mağaralardır. Ayrıca doğal özellikleri itibariyle dikkat çeken ve turizme yönelik çalışmalar sürdürülen mağaralar da bulunmaktadır. En ilgi çeken mağaralar ise Baklaya köyündeki Yenesu Mağarası, Domuzdere Mağarasi, Kurudere Mağarası, Direkli Mağarası'dır.

 

Yenesu Mağarası

 

1620 metre uzunluğunda olan Balkaya Köyü’nde bulunan Yenesu Mağarası, Trakya’nın üçüncü büyük mağarası olup, içerisi sarkıt, dikit, duvar damlataşları, damlataş havuzları ve maknalar ile kaplıdır. Mağara içerisindeki göllerin üzerini bu tür doğal oluşumlar kaplamaktadır.

 

Domuzdere Mağarası

 

300 metre  uzunluğundaki Balkaya Köyü’nde bulunan Domuzdere Mağarası’nın içerisi de sarkıt, dikit, örtü, sütun ve duvar damlataşları ile kaplıdır. Mağara içerisinde geniş alanlar ve galeriler bulunmaktadır

 

 Akıncılar köyü

 

Akıncılar çok eski bir geçmişe sahip ve Osmanlı zamanından günümüze ulaşmış en köklü köydür köyümüz. 1450 yıllarında Kırım tatarlarının köyümüzün şimdiki adıyla kaynaklar mevki dediğimiz mevkiye yerleşmesiyle kurulmuştur. Daha sonrası Selanik ve Bulgaristan göçmenlerinin gelmesiyle köyümüz şimdiki bulunduğu yere, köyümüz yerlileri sayılan Gacallar tarafından kurulmustur. Köyümüz 1954 yılında Ova Tatarlı isminde saray ilçesine bağlıyken Vize ilçesine geçişi yapılırken köyümüzün ismi de Akıncılar olarak değiştirilmiştir.

 

Kültür :Trakya Kültürünün tüm karakteristik özellikleri köyün kültüründe görülmektedir. Yemek çeşitliliği, düğün - dernek toplantıları, imece kültürü en öne çıkan özellikleridir.

 

Genel Bilgiler

 

Kırklareli iline 73 kilometre, Vize ilçesine 17 kilometre, Lüleburgaz ilçesine 35 kilometre uzaktadır. Komşuları Çövenli Köyü, Ahmetbey Kasabası, Kadıköy ve Sofular Köyüdür. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir ve köyde 450 kişi yaşamaktadır. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

 

Çövenliköyü 

 

Osmanlı devrinde Adıyaman Samsat'ta yaşayan Çevganlu (yâni Çevganlı ve anlam olarak Ciritli) Türkmen  aşiretinden bir bölük, Osmanlı devrinde bir liva (Türkçesi sancak ve bugünkü valilik  benzeri bir birim) olan Vize'ye iskân edilmiştir. İsmin, Osmanlı kayıtlarında bundan sonra Çöğgenlü, Çöğgenli şekilleri görülmektedir. Yakın zamanlardaysa aynı köye "Çöğenli" denilmekteydi. Bu açıdan, anılan Köy'ün adının da Çevganlu'dan gelmiş olacağı anlaşılmaktadır. Köy Çövenli ismini Cumhuriyetle  birlikte almıştır. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa bağlıdır. Verimli topraklarında yüksek oranda verim alınmaktadır.

 

Aksicim Köyü 

 

Aksicim, Kırklareli ilinin Vize ilçesine bağlı bir köydür. Tarihi Kurtuluş savaşı öncesi, Rumların yaşadığı bu köy, adını, Rumların döneminde üretilen AK iplikten alarak AKSİCİM olmuştur. Eski dönemlerde çok zengin Rumların sayfiye yeri olarak kullandığı ve mandıraları ile ünlü bir köy iken, 1912 yılında soykırımından Türkiye'ye sığınan Müslüman Boşnakların yerleştiği bir köy konumunu almıştır.

 

 

Kültür : Aksicim Köyüne tamamen Rumeli Kültürü hakimdir. Köyün geleneksel yemekleri sürdürülmektedir. KolPita, Trepa, İJlevak, Piryan, Upriyesan Lep, Hacuma kule.

GENEL BİLGİLER

Kırklareli iline 83 km, Vize ilçesine 27 kilometre uzaklıktadır. İstanbul Şehir Merkezine uzaklığı 145 kilometredir. Etrafı tamamen ormanlarla çevrili olup, köyün etrafında Pabuçdere barajı ile birlikte irili ufaklı derelerde mevcuttur. Doğal zenginlikleri bol olan köyün denize uzaklığı-KIYIKÖY'E 8-Selvez koyuna 10 kilometredir. Köy etrafı vadilerle çevrili hakim bir tepede bulunmakla birlikte bol oksijeni ile de yaşam alanı olarak ideal bir çevrededir. Aksicim’de Karadeniz iklimi görülmektedir. Vize ilçesinin diğer köyleri gibi Aksicim Köyü’nün de ekonomisi tarım, hayvancılık ve orman ürünlerine dayalıdır.   

Seyit SÜREN