Ergene Havzası'nda ortak arıtma tesisi

Ergene Havzası Arıtma Çamuru Yönetim Planı'nın Hazırlanması Projesi toplantısı yapıldı

GÜNDEM 28.04.2015 17:48:00 0
Ergene Havzası

NKÜ (Namık Kemal Üniversitesi) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Tekirdağ Valiliği işbirliğinde gerçekleştirilen “Ergene Havzası Arıtma Çamuru Yönetme Planı’nın Hazırlanması Projesi”nin ilk toplantısı yapıldı. Toplantıya katılan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, proje ile ayrı ayrı arıtma tesisinin önüne geçileceğini söyledi.

 

MÜSTEŞAR KATILDI

 

NKÜ Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “Ergene Havzası Arıtma Çamuru Yönetim Planının Hazırlanması Projesi” toplantısına katılan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, projenin Ergene arıtma çamurunun faydalı yönde kullanılması açısından önemli olduğunu söyledi. Yapılacak proje ile havza içerisinde en uygun arıtma çamuru kurutma tesisi yerlerinin seçeneklerinin belirleneceğini, projenin son aşamasında ise arıtma çamurunun özellikleri, arıtma çamuru kurutma seçeneği ve etrafında yaşanacak sıkıntılar dikkate alınarak Ergene Havzası için hangi tip kazanım veya bertaraf yönteminin tespit edileceğini kaydeden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, “Projenin sonucunda uygulanabilir bir arıtma çamuru yönetim planı oluşturulacaktır. Bu sayede belediyelerin OSB’lerinin ve ıslah OSB’lerin ayrı ayrı pahalı bertaraf tesisleri veya enerji geri kazanım tesisleri oluşturmaları ve işletmeleri önlenecektir. Daha pratik, daha uygulanabilir, daha ekonomik tekniklerin, teknolojilerin devreye girmesi sağlanacaktır.”diye konuştu.

İHALELERİN BÜYÜK KISMI TAMAMLANDI

Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu da yaptığı konuşmada, “Ergene Havzası Projesinin derin deşarj kısmıyla ilgili ihalelerin büyük kısmı tamamlandı. Bunlardan 2 tünel ve deniz deşarjı ile ilgili ihaleler tamamlanmış, müteahhitlerle sözleşmeler imzalanmış ve başlangıcı da Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu’nun katılımıyla Çorlu’da yapılacaktır. Kara boru hattının ihalesi ise ön çalışmaları yapılmış birkaç gün içinde yüklenici firma belirlenecektir” dedi.

Toplantı, Proje Koordinatörü Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer’in proje sunumu ve genel değerlendirme ile son bulurken, proje tanıtım toplantısına Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bürokratları, Tekirdağ ve ilçelerindeki daire müdürleri ile akademisyenler katıldı.

 

Marmara Haber