Kanser hastalığı anlatıldı

Tekirdağ Halk Sağlığı İl Müdürlüğü Çerkezköy Müftülüğü işbirliğinde kadınlara yönelik 'Kanser taraması' semineri düzenledi.

GÜNDEM 21.04.2015 19:11:00 0
Kanser hastalığı anlatıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen ‘Kanser’ eğitimini Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden Şube Müdürü Dr. Hülya Becerir verdi. 1-7 Nisan Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında ay geneline yayılarak düzenlenen kanser bilgilendirme eğitimleri kapsamında Çerkezköy’de gerçekleştirilen eğitimlere İlçe Sağlık Müdürü Olcay Palak, Toplum Sağlığı Merkezi hekimleri ve sağlık personeli ile Çerkezköy Müftülüğü bayan personeli ve Kız Kur’an Kursu öğrencileri katıldı. Eğitimlerde ‘Kanser’ hastalığına dikkat çekilirken, teşhis ve tedavisi anlatıldı.

SANAYİ TOPLUMLARINDA TEDAVİ DAHA İLERDE

Seminerin konuşmacısı Halk Sağlığı Şube Müdürü Dr. Hülya Becerir, ilk olarak kanser ve çeşitlerini anlattı. Kanser hastalığının dünya üzerinde son yıllarda artış gösterdiğine dikkat çeken Dr. Becerir, “Ancak tedavisinde de artış var.” hatırlatmasını yaptı. Gelişmiş ülkelerde kanser hastalığının tedavisinin gelişmemiş olan ülkelerden daha ilerde olduğunu kaydeden Dr. Becerir, “Mesela Amerika’da kanser hastalığı çok görülmekte. Ancak tedavi oranları da fazla! Sanayii toplumlarında kanser tedavisinin ileri düzeyde olduğunu görüyoruz.”diye konuştu.

SON 30 YILDA İKİ KATI ARTTI

Kanser hastalığının son 30 yıl içerisinde dünya üzerinde iki kat artış kaydettiğini söyleyen Dr. Becerir, erken teşhisin önemine uzun anlatımlarıyla dikkat çekti. Erken teşhis nedeniyle kanser hastalığının tedavisinin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Becerir, “Erken teşhis kanser ölümlerini engelleyebilmekte. Kanser hastalığı çok ama ölümler engellenebilmekte.”dedi. Dr. Becerir, kanser hastalığının en çok kadınlarda meme kanseri ve rahim kanseri olarak kendini gösterdiğini erkeklerde ise daha çok akciğer kanseri olarak görüldüğünü anlatırken, “Erkeklerde neden en çok akciğerlerde görüldüğünü anladınız. Sigara. Sağlıklı beslenme ve sigara kullanmama kanser oluşumunun önüne geçmekte.”diye konuştu.

Slayt eşliğinde kanser sunumu gerçekleştiren Dr. Becerir, programda kadınların kanser hakkındaki sorularını da yanıtladı.

Abdulhamit ALBEZ