Suyun Hükümdarı Kaynarca

Bu sayımızda da Dünyanın en iyi suyuna sahip ve aynı zamanda su hükümdarı olarak da anılan, Pınarhisar'ın şirin ve çok güzel beldesi Kaynarca'yı tanıtıyoruz.

KÜLTÜR SANAT 19.04.2015 17:08:00 0
Suyun Hükümdarı Kaynarca

Çok değişik kaynaklardan derlediğimiz bilgiler ışığında hazırladığımız bu sayıda okurlarımızın ilgisini çekeceğini ve gelecek kuşaklara ışık tutacağını umuyoruz. Kaynarca’nın çok eski bir tarihi vardır. Bu belde ayni zamanda dünyanın en zengin su kaynaklarına sahip olduğu gibi  suyu dünyaca da ünlüdür  Evliya Çelebi'nin Seyahat Namesinden edindiğimiz bilgilere göre Kaynarca’da  MÖ 515 yıllarından beri buralarda insanların yaşadığı anlaşılmaktadır. Eski Yunan tarihçilerinin anlattıklarına göre de İran Hükümdarı Dara Sikitya Seferine giderken 700 yüz bin kişilik ordusuyla İstanbul Boğazını geçip bu günkü Pınarhisar ve Kaynarca  beldesinin bulunduğu yerde Ergene çayının ayaklarından olan Tara suyunun ve bu günkü Kaynarca membaları adını alan suyun başında konaklamış. Bu su Dara' nın çok hoşuna gitmiştir. Suyun başına bir sütun diktirerek " DARA NASIL BU DÜNYANIN HAKİMİ VE HÜKÜMDARI İSE KAYNARCA SULARI DA SUYUN HÜKÜMDARIDIR " ibaresini yazdırmış.

 

BULGARLAR KİTABEYİ SÖKÜP GÖTÜRMÜŞ

 

Balkan Harbinde Bulgarlar istilasına uğradı.Bulgarlar  buralardan çekilirken Dara’nın yazdırdığı kitabeyi de söküp Sofya' daki müzelerine nakletmişler. Bu kitabe halen  Sofya’daki müzede olduğu söyleniyor. DARA Kaynarca Kasabasında üç gün kaldıktan sonra Sikitya Seferine Ordularını iki koldan göndermiş. bir kısmı Kaynarca - Kırklareli yolu ile, bir kısmıda Sazara - Koyva yolu ile gönderdiği, ordularını o zaman Kırkklise adı verilen Kırklareli' nde Hükümet kuran MASAGET Türkleri, İran Hükümdarı DARA'ya Kırklareli'nin 5 km ve Şeytan Derenin batısında DARA'nın askerleriyle savaşmış  ve MASSAGET Türkleri DARA'ya yenilmiş.

 

1357 YILINDA OSMANLILARA GEÇTİ

 

Kaynarca Kasabası Miladın 46'ncı senesinde Trakya illeri ile beraber Roma' lıların eline geçmiştir. Milattan 1357 yıl sonra Murat Hüdavendigar tarafından fethedilerek Osmanlıların eline geçmiştir. 14ncü asırda Türklerin eline geçen Kaynarca Kasabasında yerleşen Türklere YEN Türkleri denilmiştir. Kasabanın ismi 1920 yılına kadar YENE olarak anılmış bu tarihten sonra kaynayan menba sularının çok olması nedeni ile KAYNARCA adı verilmiştir.Kasabada 1107 senelik tarihi olan Bizanslılara ait bir kilise kalıntısı vardır. Belediye Restorantının olduğu yerde Kilisenin bir duvarı haka bulunmaktadır. Belediye Fırınının yanında papazın oturduğu ev hala dimdik ayakta güzel ve tarihi bir binadır.

 

KAYNARCA SULTANLAR YOLUNDA KURULUDUR

 

Kasa meydanında bu günkü ATATÜRK heykelinin bulunduğu yerde önceleri Belediye binası bulunmaktaymış, bu binada Eski Başbakan Merhum Adnan Menderes Pınarhisar'a Çimento fabrikası açılışı için geldiğinde bir konuşma yapmıştır.Kaynarca, Turizm bakanlığı tarafından tanınan, Sultanlar Yolu trekking güzergahı üzerinde bulunmaktadır. Sultanlar Yolu Kanuni Sultan Süleyman'ın Viyana seferinde kullandığı yolu takip eden bir uluslararası bir trekking yoludur. O vakitlerde Bu yerin önünde çukur kaynak ve hemen doğusunda dokuz kurnalı (dokuz çeşmeler) çeşme vardı. Daha sonraları buraları düzenlenerek bu günkü halini almıştır. Kasabanın çocuk parkının yanındaki beş çeşmeler önceleri 2 çeşme olarak akıyordu. Coğrafi konumu: Kırklareli il merkezine 25, Pınarhisar ilçe merkezine 5 kilometre mesafededir. Doğuda Pınarhisar'a doğru uzanan düz bir ova batıda eski bağlık sırtları, kuraklığa dayanıklı meyvelikler ve güneye doğru uzanan meşe ormanları Kaynarca'nın batısını çevreler. Kuzeyinde Yıldız dağlarının uzantısı olan MAHYA dağı 1030 metre yüksekliği olup, etekleri Kaynarca Kasabasının yakınlarına kadar uzanmaktadır. Kuzey doğuya gittikçe Kurudere ormanları ile kaplıdır. Güneyde düzlük tarım arazileri mevcuttur. Bu arazi 3.5 km kadar güneye doğru uzanır. Kasaba içerisinden kaynayan dört büyük sekiz küçük menba birleşerek dere boyundaki yedi köy yararlandıktan sonra Ergene nehrine dökülür. Deniz seviyesine göre en alçak nokta 200 m, en yüksek noktası 254 m'dir.geçmiş yıllarda beş bine yaklaşan nüfusu 2014 adrese dayalı nüfus sayımına göre  2350 nüfusa sahiptir.

 

 KAYNARCANIN FASÜLYESİ ÜNLÜDÜR

 

 Kaynarca Beldesi  içerisinden kaynayan dört büyük ve sekiz küçük kaynak suları birleşerek Kaynarca Deresini oluşturmaktadır. Bu dere saniyede 1200 -1300 litre su akıtır. Dere Araziyi ve Çukura denilen bölgeyi 1975 yılına kadar çeltik için suluyordu. Daha sonraları Çeltik ekiminin zorluğu ve kazancının azlığı nedeni ile bu arazilerde fasulye,şeker pancarı, havuç ve salatalık,domates,patates yetiştirilmeye başlanılmıştır. Kaynarca fasulyesi ünlüdür.Trakya bölgesinde olduğu gibi özellikle istanbul’da da aranan bir fasulyedir.Kaynarca’nın batısında Yıldız dağlarında eriyen kar sularının meydana getirdiği Çayır Deresi bulunmaktadır.Sene boyunca yağan yağmurun  Kaynarca’daki ortalama miktarı 653,3 kilogramdır. Toprağa nüfus derecesi, toprağın cinsine göre 70 cm ila 110 cm arasında değişkenlik gösterdiği belirtildi. Kaynarca’da kışları ortalama 15 ila 20 cm  bazen 35 cm kalınlığında kar yağar ve ortalama bir buçuk ay kadar yörede kalır.Yağan Kar kaynarcanın verimli ve bereketli topraklarına güç katar ve besler.Pınarhisar’ın batısında, eski İstanbul yolu üzerinde Helenistik devirde kurulmuş olan Kaynarca (Yene-Yani-Yeno) için MÖ 500'lü yıllara da Pers Hükümdarı Darius " Ben dünyaya sahibim, Kaynarca en güzel sulara " demiştir.

 

KAYNARCA’NIN ÇALIŞKAN BELEDİYE BAŞKANI SERDAR TÜRKER MODERN BİR KENT YAPMA UĞRAŞI VERİYOR

 

  2014 Yerel Seçimlerinde Kaynarca Belediye Başkanlığına seçilen Kaynarca’nın genç, enerjik ve dinamik,tuttuğunu koparan dürüst  Belediye Başkanı Serdar Türker, beldesini çok daha modern bir kent  yapma uğraşı veriyor. Göreve geldiği günden itibaren beldede birçok hizmetler gerçekleştiren ve gerçekleştireceği bir çok projesi olduğunu da söyleyen Başkan Türker, “kaynarca bize atalarımızın bir emaneti. Bu emaneti çok daha ileri bir düzeye getirmek ve  bu günkü durumundan  daha da modern bir yerleşim yeri yapmak ve sosyal yaşamın çok da ileri seviyede olmasını sağlamak için belediye meclisi üyelerimizle birlikte büyük bir çaba harcıyoruz. Biz göreve hizmet etmek için talip olmuştuk ve halkımızda bize teveccüh göstererek göreve getirdi. Belediye Başkanı olarak şahsım ve ekibim Kaynarca’nın geleceği için gece gündüz halkımızın hizmetindeyiz ve imkanlarımız nispetinde iyi ve doğru hizmetlerin yapılmasına özen gösteriyoruz.”dedi.