Pınarhisar'ın tarihi köyleri

Pınarhisar ilçesinin tarihi köylerinden bir başkası da sütlüce ve Osmancık ile İslambeyli köyleri. Bu köylerinde kuruluşu eski tarihlere dayandığı söyleniyor.

KÜLTÜR SANAT 17.04.2015 18:26:00 0
Pınarhisar

Ancak kuruluşlarıyla ilgili net bir bilgide bulunmamaktadır.Sütlüce Köyü’nün esas kuruluşu ise  88 yıl öncesine dayanmaktadır.Osmancık köyünün kuruluşu ise 1880 yılında Balkanlardan gelen göçmenler tarafından kurulmuştur.Bir çok devlet adamı ve aydın yetiştiren bir köy olarak Kırklareli ili tarihine mal olmuş bir köy.

 

 Sütlüce Tarihi

 

Köy halkı 1927-1928 yıllarında Bulgaristan Kırcaali bölgesinden gelen soydaşlarımızın önce Kırklareli Pınarhisar ilçesi Yancıklar köyüne (şimdiki adı Ataköy) yerleşmesi ve sonra da "Murat Bey" denilen eski devlet büyüklerinden birinin Koçka denilen arazisini (60 hane) satın almasıyla kurulmuş planlı bir köydür.Köy içi yollar normal cadde genişliğinde olup çıkmaz sokak yoktur. Kırcaali'nin çeşitli köylerinden göçmenler vardır. Ancak buraya gelenlerin hepsi aynı köylerden gelme değildir ama yakın köylerdendir. Ayrıca daha sonra Vize ilçesi Sergen Nahiyesinden bir kısım Pomak asıllı dediğimiz vatandaşlar gelip köye yerleşmişlerdir. Köyün ilk adı Yeni Mandıra’dır. Aynı isimde bir köy Bulgaristan Kırcaali yöresinde de "Mandıra" olarak mevcuttur. Ancak 1958 yılında Pınarhisar kaymakamlığının aldığı bir kararla köyün adı "Sütlüce" olarak değiştirilmiştir. Köyün adı çevrede hala kısaca "Mandıra" olarak anılmaktadır. Köyde yaşayanlardan söz edilirken de "Mandıralı" diye söz edilmektedir. Sütlüce ismine yeni yeni alışılmaktadır. Sütlüce ismi köyün resmi adı olmuştur.

 

 Kültür : köyde düğünler cuma akşam kına gecesi ile başlar cumartesi gündüz yemek verilir akşamı devam eder pazar günü damat traşı ve takı merasimiyle son bulur (YEMEKLER) trakya yemekleri genel olarak ağırlıklıdır köyün çevirmesi meşhurdur kırmızı et ağırlıklıdır

 

Coğrafi Konumu

 

Kırklareli iline 48, Pınarhisar ilçesine 18 Km. uzaklıktadır. Lüleburgaz'a çok kullanılan iki ayrı yoldan gidilmektedir. 1.yol Ahmetbey-Emirali-Sakızköy ve Umurca'dan geçip Lüleburgaz'a ulaşır ki bu yol 27 Km.'dir. 2. yol ise Ahmetbey-Evrensekiz-Yeni Bedir üzerinden Lüleburgaz'a giden yoldur. Bu yol ise 36 Km.'dir. Ayrıca stablize olduğu için pek kullanılmayan 3. bir yol da vardır ki o da Karaağaç köyü üzerinden Turgutbey köyüne ve oradan da Lüleburgaz'a ulaşır. Bu yol da 23 Km.'dir. İklim .Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Nüfus: Sürekli dışarıya göç verdiği için köyün nüfusu gittikçe azalmaktadır. Bu nedenle Köyün okulu dahi kapanmış ve yakın köy Cevizköy'e taşımalı öğretim yapılmaktadır.

 

 Osmancık Tarihi

 

Osmancık Köyü 1880 yılında Balkanlar'dan göçmen olarak gelen ailelerin yerleşmesiyle kurulmuştur.Osmancık köyünde birçok aydın ve devlet adamı yetişmiştir.Çok değerli Devlet adamları Albay Nazmi Yatman. 13.dönem Kütahya Milletvekili ve Karadeniz Bakır İşletmeleri Genel Müdürü,Yüksek Maden Müh. Ahmet Can Bilgin, Kurmay Albay Ruhi Orbay, Albay Ruhi Kolçak, Kaymakam Necati Aslan, Emniyet Müdürü Hüsamettin Özer Osmancık köyünde yetişmiş yüksek bürokratlardır.Osmancık köyünde yetişmiş, Şehit Hasan Yayla 18 Kasım 1985 günü terhisine 1 hafta kala,Hakkari ili, Çukurca ilçesi, Andaç köyü yakınlarında,  terör örgütü  ile giriştikleri silahlı çatışmada şehit olmuştur.Kültür :Tipik bir Trakya köyüdür.Trakya kültürü burada tamamen hakimdir.verimli topraklara sahip olması dolayısıyla bol ürün elde edilir.Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.meyvecilikte azda olsa yapılmaktadır.Coğrafi Konumu: Kırklareli iline 30 km, Pınarhisar ilçesine 16 kilometre uzaklıktadır. İklimi:Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Yazları sıcak ve kurak,kışları yağışlı ve rüzgarlıdır.

 

İSLAMBEYLİ KÖYÜ

 

Pınarhisar’ın İslambeyli köyünün ne zaman kurulduğuna  ve adının nerden geldiğine dair bir bilgiye ulaşılamadık. Ancak kuruluşunun eskiye dayandığı belirtiliyor. Bu köy de  Pınarhisar’ın diğer köyleri gibi verimli topraklara sahip olan bir köy ve ekonomisi de tarım ve hayvancılığa dayanıyor. Köyde son yıllarda sebzecilik ve meyvecilikte gelişmeye başlamış olarak göze çarpıyor. Gelenek ve görenekleri de Trakya bölgesine aittir. Ve yemekleri de yöreye ait özel ve güzel damak tadında olan yemeklerdir. Kırklareli iline 47 km, Pınarhisar ilçesine 17 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, de diğer köyler gibi Trakya karasal iklimi etki alanı içerisinde bulunmaktadır. İslambeyli köyü koruluğu ise her yıl Ağustos ayında yapılan hıdrellez şenliğinde yakın  köylerden ve ilçelerden gelenleri bir araya toplamakta ve onlara güzel bir ev sahipliği yapmaktadır. Etkinliğin yapıldığı köy koruluğunun olduğu tepe İslambeyli ve Balkan dereleri ile çevrili manzarası çok güzel bir yerdir. 

Seyit Süren