Asyaport dünya limanlarıyla yarışacak!

İtalyan MSC şirketiyle Türk Asyaport tarafından inşa edilen Asyaport Liman, 450 milyon dolarlık yatırımla Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın ise Rotterdam ve Hamburg'dan sonraki üçüncü bÃ

GÜNDEM 16.04.2015 17:40:00 0
Asyaport dünya limanlarıyla yarışacak!

5 milyon TEU’ya varacak kapasitesi ile dünya ölçeğinde bir liman olan Asyaport Limanında liman aktarma vinçleri elektrikle, liman içi aktarma araçları LNG likit doğalgazla, limanda kullanılan elektriğin bir kısmı ise güneş panelleriyle üretilecek.

 

Haziran ayı sonunda faaliyete geçmesi planlanan Türkiye’de ilk Green Port sertifikası almaya aday, Tekirdağ Barbaros’ta 320 bin metrekare alana kurulan Türkiye’nin ilk transit konteyner limanı (Hubport) olan 20 metre derinliğe kadar toplam 2 bin metre rıhtımı ve yıllık 2,5 milyon TEU’ya varacak kapasitesi ile dünya ölçeğinde bir liman olan Asyaport, çevreci liman olma yolunda uygulamalarıyla da Türkiye’de bir ilki gerçekleştirecek. Haziran ayı sonunda faaliyete geçmesi planlanan Asyaport Limanı’nda 11 adet 24 yan sıraya kadar hizmet verebilecek kapasitede rıhtım vinci (Ship-to-Shore Gantry Crane) ile 33 adet lastik tekerlekli saha vinci (Rubber Tyre Gantry Crane) çevreci bir yaklaşımla çalışacak şekilde tasarlandı.

 

Limanda gemi aktarmasında kullanılan sahil vinçleri elektrikle çalışırken saha içi taşıma araçları LNG likit doğalgazla çalışacak. Limanda saha içi araçlar için LNG merkezi kurulmaya başlandı. Limanın elektrik ihtiyacını karşılanmak için ise güneş enerjisinden yararlanmak amacıyla reefer platformlar ve trafo merkezleri üzerlerine güneş panelleri konuldu.

 

Liman İşletme Müdürü Kadir Uzun, Dünya devi limanın Haziran sonunda faaliyete geçmesiyle çevreci yaklaşımla hizmet vereceğini söyledi.

 

İşletme Müdürü Uzun, liman sahil vinçlerinin elektrikle, saha içi taşıma araçlarının LNG likit doğalgazla çalışmasının yanı sıra güneş panelleriyle limanda kullanılan elektriğin üretilmesiyle Türkiye’de ilk olacak Green Port sertifikası için çalıştıklarını belirtti.

 

LNG İSTASYONU KURULDU

 

Limanda çevre dostu uygulamalarla karbon emülsiyonunu en aza indireceklerini ifade eden işletme Müdür Uzun, "Türkiye’nin en büyük konteyner limanı olacak olan Asyaport, ilklere imza atmaya devam ediyor. Türkiye’de ilk yeşil liman (Green Port) sertifikası çalışmasını başlattık. Bununla ilgili olarak da LNG istasyonumuz kurduk. LNG istasyonundan bütün kamyonlarımızı ve liman içi aktarma araçlarımızı doğal sıvı gazla çalıştıracağız. Bütün sahil vinçlerimiz elektrikli olacak. Tamamı elektrik ve doğal gazla işletilen makine ekipman parkıyla karbon emisyon değerlerini çok düşük tutarak çevreci yeşil bir liman olacak. Bununla ilgili sertifikasyon çalışmaları Ulaştırma Bakanlığı ve Türkiye Standartları Enstitüsü Kurumu ile başlatılmış olup Türkiye’nin ilk yeşil limanı olma hedefimiz var. Bununla ilgili tüm ekipmanlarımızı da buna göre sipariş ettik. Bugün kurduğumuz LNG istasyonumuzun devreye alınma işlemleri başladı. Bugün onu devreye almayı planlıyoruz. Sonrasında bütün aktarma araçlarımızın testlerini yapacağız. Aktarma araçlarımız LNG likit doğalgazla çalışıyor olacak. Önümüzdeki hafta içerisinde de bu araçlarımızın testlerine başlayacağız. 48 adet aktarma aracımızın da testlerini bitirerek devreye almış olacağız. Likit doğalgazla çalışacak aktarma araçlarımızın ve elektrikle çalışan liman sahil vinçlerimizle Türkiye’nin ilk yeşil çevreci limanı olacağız. Türkiye’nin ilk yeşil çevreci limanı olacak Asyaport LNG ile çalıştırılan terminal traktörlerinin yanı sıra karbon salınımına karşı tüm liman vinçlerini de elektrikli olarak sipariş etmiştir. Bunun yanı sıra Reefer platformların üstlerinde ve trafo merkezlerinin üstlerinde güneş panelleri ile şuanda mevcut kullandığımız elektriğin bir kısmını solar panellerle elde ediyoruz. Bunun kapasitesini zaman içerisinde kullanım alanlarını arttırarak daha fazla kilovat değerlerinde arttırmayı hedefliyoruz. Bunlar hepsi Türkiye’de limancılık sektöründe ilk uygulamalar olup çevreci örnek bir liman olarak Asyaport faaliyete girecektir" dedi.

Marmara Haber