Kızılçık reçeli ile ünlü Çayırdere Köyü

Çayırdere, Kırklareli ilinin Pınarhisar ilçesine bağlı tarihi bir köy. Kuruluşu da eski tarihlere dayanmaktadır.tarıma elverişli bereketli topraklara sahiptir. Hayvancılık da önemli bir yer tutmaktadır. Mey

KÜLTÜR SANAT 16.04.2015 17:08:00 0
Kızılçık reçeli ile ünlü Çayırdere Köyü

Bol suya sahip bir yerleşim yeridir.Yeşil çayırları güzel dağasıyla harika bir orman köyüdür.Doğada yetiştirilen büyük ve küçükbaş hayvanların sütünden yapılan beyaz peyniri de çok lezizdir.

 

PEYNİRİNDEKİ LEZİZ DAMAK TADI HARİKA

 

Çayırdere’nin ortasından bir dere akar. Etrafı dağlık bir vadide kurulmuştur. Yıldız Dağlarının eteklerinde ormanın bitip Trakya ovasının başlama kavşağında yer alır. Çoğunluğun Hayvancılık ile uğraştığı köyde Trakya’nın en leziz peynirleri üretilir. Çayırdere deresi kenarlarında kavak, kızılağaç, fındık, kızılcık, yaban erikleri, gürgen akçaağaç, dişbudak, yaban armutları ahlatlar bulunsada en yaygın bitki örtüsü meşe ağaçlarıdır. Koyu gölgeli Meşe ağaçlarının çevrelediği kıyısından şırıl şırıl derenin kıvrılarak aktığı geniş,çimenlik bir düzlüğün ortasındaki çeşmesinden buz gibi suların fışkırdığı, AZNATAR uzak yerlerden bile piknik için gelinen doğa harikası bir dinlenme alanıdır. Gün boyu su ve kuş sesinden başka bir sesin duyulmadığı bu bakir alan dan her türlü stresi geride bırakarak ayrımak mümkündür. Bir dönem yoğun göç veren köy son yıllarda özellikle doğa ile başbaşa yaşamak isteyenlerin ilgi odağı olmuştur. Kekik kokan havası, çiğdem,menekşe ve dağ lalelerinin süslediğ Yamaçları ile her mevsim değişik bir manzara resmini andıran Çayırdere Köyü eski ile yeninin kucaklaştığı ender yerlerdendir. Denize kilometrelerce uzakta olmasına rağmen bir iskeleyi andıran demir halkalı kesme kayaları, Kule bayırı zirvesinde bulunan kale kalıntıları, çiçek desenli kesme taşlardan oluşan kilise kalıntıları geçmişten kalan izler arasındadır.

 

Oğlak Çevirmesi Ünlüdür

 

Mayıs ayı köyde oğlak çevirme yapmak ve körpe oğlak etlerinin tadına bakmak için ideal zamandır. Bağcılık çalışmaları da yapılmaktadır. Bu bağcılık çalışmaları şaraplık cins üzüm olan merlot ve cabernet sauvignon üzerine gelişmekte olup 2007 yazında ilk hasat yapılmıştır.ancak hava şartları bağcılığı olumsuz etkilemektedir.

 

 Tarihi

 

çevredeki tarihi kalıntılar göstermekte ki bu çevre binlerce yıl önce insanoğluna yaşam alanı olmuştur.Köyün zirvesinde bulunan kale kalıntıları,Kaleye çok uzak mesafelerden su getirmek için döşenmiş Künkler,İşlemeli,gül motifli taşlar ve tuğla ocakları buraların tarihinin çok eski olduğunu ortaya koymaktadır. Denize uzak sayılabilecek bir mesafede olmasına rağmen yamaçlardaki toprak kazıldığında midye kabukları çıkmaktadır. Köyün Güney Doğu kısmında zirvede bulunan kesme taşlardaki dev demir halkalar yine yamaçlardaki un görünümlü kumlar buralarının bir zamanlar bir rıhtım olduğu izlenimini vermektedir. Çayırdere köyünün eski adı manastır deredir. Bu isim Köyün zirvesinde çok eskiden varlığı bilinen manastırdan gelmektedir. Sonra Çayırköyu ve en sonunda Çayırdere olmuştur. Halkı Rumeliye Yerleşmiş ilk TÜRK Kavimlerinden olup Köyde Türkçe dışında herhangi bir dil bilen yoktur.

 

 

 

ÇAYIRDERE KÖYÜNE ÖZGÜ YEMEKLER 

 

Çayırdere Köyünün en gözde yemeği Kapamadır. Köydeki özel gün ve sofraların vazgeçilmez yemeğidir. Oğlak, kuzu eti veya Tavuk eti ile yapılan Kapama yemeği, pirinç, soğan,et,salça ve köy yamaçlarında yetişen, bir tür kekik olan arnavut biberinden oluşan muhteşem karışım ile tepsi içerisinde köy fırınında pişirilir. Ortaya olağanüstü bir lezzet çıkar.Eh yanında bir de yayık ayranı oldu mu yemeğe doyamazsınız.

 

EKŞİMİKLİ BİBER: Çayırdere Köyünün kendine özgü lezzetlerinden biride ekşimikli biber yemeğidir. Köyde yapılan ekşimik veya lor peynirinin taze çarliston ya da acılı sivri biber ile pişirilmesi ile elde edilen karışımından oluşur. Sıcak veya soğuk olarak tüketilebilir. Yaz sofralarının ve kahvaltılarının vazgeçilmez tatları arasındadır.

 

KIZILCIK REÇELİ İLE ÜNLÜ

 

Dağ yamaçlarında bulunan doğal bitki örtüsü kızılcık ağaçlarından toplanan meyvelerden yapılır. Hev evde mutlaka kış yaz bulunur. Çekirdeği çıkarılmış reçeli,ezme marmelatı, kompostalığı ve turşusu..... Köyde kızılcık ile şekerin muhteşem buluşmasından elde edilmiş çok değişik kızılcık reçelleri yapılmaktadır. Ezme kızılcık marmelatına biraz soğuk su eklerseniz yazın harika bir meyve suyu elde edebilirsiniz. Kırklareli iline 30 km, Pınarhisar ilçesine 13 km uzaklıktadır. Yıldız dağının eteklerinde yer alan bir orman köyüdür.Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

 

Hazırlayan/Seyit SÜREN